Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Οι "φλόγες" της ανικανότητας

Η Ελλάδα καίγεται κυριολεκτικά από το ένα άκρο στο άλλο. Καίγεται τώρα, κάηκε πριν από ένα μήνα, κάηκε πριν από ένα χρόνο, κάηκε και πολύ πριν από ένα-δυο χρόνια.

Και η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι πως θα ενισχύσει οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά την... Ουκρανία. Την ώρα που οι φλόγες έκαιγαν τα πάντα στην Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός της χώρας έταζε "Γη και Ύδωρ" στον ηθοποιό που υποδύεται τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Χρήματα θες, όπλα θες, στρατιωτική εκπαίδευση θες, πολιτική υποστήριξη θες, τα πάντα. Για έναν πόλεμο που δεν μας αφορά, που δεν θα έπρεπε να πάρουμε το μέρος κανενός και ακριβώς αυτή η στάση μας να στηρίξουμε τον έναν από τους δύο εμπλεκόμενους (γιατί έτσι μας είπανε...), εκτός από το γεγονός ότι μας βάζει απέναντι σε μια υπερδύναμη όπως η Ρωσία και χωρίς να μας έχει κάνει τίποτα, μας έχει δημιουργήσει τεράστια οικονομικά και πολιτικά προβλήματα.

Έτσι αντί να διαθέσουμε ότι οικονομικούς πόρους διαθέτουμε ώστε να θωρακίσουμε την χώρα απέναντι στην πύρινη λαίλαπα, όχι μόνο δεν το κάνουμε αλλά χαρίζουμε ότι μας περισσεύει σε μία ξένη χώρα για έναν πόλεμο που είναι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και όχι δικός μας. Ενός ΝΑΤΟ και μιας Αμερικής που σε αντίστοιχη περίπτωση έκλεισαν τα μάτια και τα αυτιά τους όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο. Και τα κρατάει από τότε κλειστά. Με αυτών το μέρος είμαστε λοιπόν. Και την ώρα που καίγεται η Ελλάδα ο πρωθυπουργός μας εγγυήθηκε την ανοικοδόμηση της... Ουκρανίας!

Όσο για τις φωτιές που καίνε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας από την Αλεξανδρούπολη ως την Ρόδο, την Εύβοια, την Αττική, παντού σε όλη την επικράτεια, ο ορισμός της ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού και της ίδιας της κυβέρνησης, είναι ο πιο μετριοπαθής που μπορούμε να αποδώσουμε σε αυτούς που ηγούνται της προστασίας της χώρας.

Όλα τα παραπάνω εμείς οι πολίτες τα γνωρίζαμε, τα ζήσαμε, δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά μπροστά μας ένα βράδυ και μας έπιασαν στον ύπνο. 1.000.000 στρέμματα δάσους καταστράφηκαν πριν ένα χρόνο από τις φωτιές. Ανθρώπινες ψυχές χάθηκαν. Άλλοι από εμάς τα έζησαν, άλλοι τα είδαμε στις τηλεοράσεις, τα διαβάσαμε στις εφημερίδες, μας τα εξιστόρησαν άλλοι άνθρωποι. Και τι κάναμε; Εμπιστευτήκαμε ξανά αυτούς που είναι υπεύθυνοι για όλα αυτά ή δεν εμπιστευτήκαμε άλλους να τα διαχειριστούν με διαφορετικό τρόπο. Με λίγα λόγια, δώσαμε την συναίνεση μας σε όλη αυτή την βιβλική καταστροφή που έχει πέσει πάνω στην πατρίδα μας. Είχαμε την δυνατότητα να στείλουμε σπίτι τους όλους αυτούς που τέσσερα χρόνια τώρα δεν κάνουν τίποτα ή κάνουν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που θα έπρεπε να κάνουν. Όπως και οι προηγούμενοι πριν από αυτούς. Και δεν το κάναμε...

Σε 1,5 μήνα έχουμε εκλογές για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος που κάναμε στις εθνικές εκλογές. Ας επιλέξουμε τους "άλλους" που δεν έχουμε δοκιμάσει. Ίσως σταθούμε τυχεροί και αυτοί που θα επιλέξουμε να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται η πατρίδα μας για να μεγαλουργήσει. Γιατί η αλλαγή έρχεται από κάτω. Από τους δημοτικούς συμβούλους, τους Δημάρχους, τους Περιφερειάρχες, κ.α. Γιατί από κάτω ασκείται πίεση στα υψηλότερα στρώματα της εξουσίας και στέλνεται το μήνυμα ότι δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Αν πάλι οι επιλογές μας είναι οι ίδιες, τότε δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Δεν μπορεί να κάνεις συνεχώς το ίδιο λάθος, να εμπιστεύεσαι τους ίδιους ανθρώπους και να περιμένεις κάτι το διαφορετικό. Αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην πατρίδα μας. Απλή λογική...