Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Οι φωτιές επιταχύνουν την εκποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας

Ανακοίνωση της Τ.Ο. ΕΠΑΜ Βοιωτίας


Ο ελατόφυτος Ελικώνας, το πανέμορφο βουνό των Μουσών, καίγεται απ' άκρη σ' άκρη!

Από τα Χώστια και το Σαράντι μέχρι το Δίστομο, το Στείρι και το Κυριάκι, η τριπλή οροσειρά του Ελικώνα γίνεται ώρα με την ώρα παρανάλωμα του πυρός! Φωτιά και στην Θήβα, την Λίμνη Υλίκη, τα Βάγια…

Και όχι μόνο· ενα ατελείωτο γαϊτανάκι πυρκαγιών στην χώρα μας, μέρες και νύχτες, όπου άνθρωποι και φυσικό περιβάλλον είναι περικυκλωμένοι από πύρινες γλώσσες. Εφιαλτική η αποδόμηση, εικόνες βιβλικής καταστροφής: άνθρωποι και ζώα, χορτολιβαδικές εκτάσεις, ελαιώνες, οικίες, αγροκτήματα campings, ποιμνιοστάσια, κυψέλες, δάση με πυκνή βλάστηση, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, προστατευόμενα από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Όπως το μοναστήρι του Οσίου Λουκά, που επί 10 αιώνες ο χρόνος σεβάστηκε και εχθροί πυρπόλησαν, σήμερα λαβώθηκε από τον ασεβή και παράλυτο κρατικό μηχανισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η μόνη συνδρομή της κυβέρνησης των... αρίστων, η παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη την ώρα που φλέγονταν το μοναδικού κάλλους τοπίο του Οσίου Λουκά, ο λόφος με τις αμυγδαλιές φυτεμένες τον 17ο αιώνα, ο ελαιώνας της Μονής, ο Περίβολός της και το παλαιότερο κελί των μοναχών!

Τι εξυπηρετούσε η άφιξη και παρουσία της Υπουργού; Δεν θα ήταν πιο λογικό και αποτελεσματικό να πραγματοποιηθούν αφίξεις πυροσβεστικών αεροσκαφών ή ελικοπτέρων που θα συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς;

Επιπρόσθετα ανύπαρκτος ο σχεδιασμός και συντονισμός δράσης. Οι εθελοντές άπραγοι διότι δεν υπήρχε σχέδιο αξιοποίησης τους!

Είναι τεράστιου μεγέθους οι ευθύνες των ιθυνόντων, εφόσον δεν έχει εκπονηθεί κανένα σχέδιο για πρόληψη που να ορίζει κανόνες και τρόπους δασοπροστασίας, ύπαρξη δεξαμενών, διαμόρφωση αντιπυρικών ζωνών κ.α. Τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πρόληψης και της πυρόσβεσης, την έλλειψη τεχνικών μέσων και προσωπικού, που διαπιστώσαμε παντού, σε ποιό βαθμό ανικανότητας μπορούμε να τις κατατάξουμε; Θα ήμασταν αφελείς εάν χρεώσουμε την καταστροφή της ζωής και του πλούτου της ελληνικής κοινωνίας μόνον στην ανικανότητα ή στις καιρικές συνθήκες, όπως ισχυρίζονται, αφού η μόνη κρατική παρέμβαση που είδαμε είναι το 112 με το πρόσταγμα «εκκενώστε την περιοχή»!

Σε πλήρη αντίθεση με την εγκληματική κρατική ολιγωρία, η τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστών και όσων εθελοντών μπόρεσαν να σπάσουν τον αποκλεισμό των αρχών από τα χωριά της περιοχής. Τέτοια η αντίθεση που φέρνει στη σκέψη την πικρή διαπίστωση του ποιητή:
Πάσχουμε από μια μόνιμη, πλήρη και κακοήθη ασυμφωνία μεταξύ του πνεύματος της εκάστοτε ηγεσίας μας και του ήθους που χαρακτηρίζει τον βαθύτερο ψυχικό πολιτισμό του ελληνικού λαού στο σύνολο του! (Οδυσσέας Ελύτης).

Δύο μήνες μετά τον “θρίαμβο” στις εκλογές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την διάλυση της χώρας. Είναι σίγουρο πως θα παραδώσει... καμένη γη!!

Όπως φαίνεται, άλλωστε, και από τα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού συστήματος πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές, που επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα flame της μονάδας meteo, η Ελλάδα απέκτησε άλλη μια θλιβερή πρωτιά σε καμένες εκτάσεις ανάμεσα σε 20 μεσογειακές χώρες. Αθροιστικά, η καμένη έκταση στην Ελλάδα από την αρχή του έτους μέχρι την Πέμπτη 24/8/2023 καταγράφει αύξηση 195% σε σύγκριση με την έκταση που κατά μέσο όρο (2002-2022) καίγεται ετησίως στην χώρα μας! Καταγράφοντας 1.281.480 στρέμματα καμένων εκτάσεων, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ είκοσι Μεσογειακών χωρών με δεύτερη την Ισπανία ενώ ακολουθεί η Ιταλία...

Είναι πλέον κατανοητό ότι προτεραιότητα όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων είναι η εκποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας του λαού. Και οι φωτιές παντού, μάλλον την επιταχύνουν, αφού στο σύνολο των προσπαθειών και επιδιώξεων τους, δεν θα συναντήσουμε κάπου την προστασία του περιβάλλοντος, του σπάνιου φυσικού, πολιτισμικού και ιστορικού πλούτου που είναι το βιός της πατρίδας μας!

Λιβαδειά, 27 Αυγούστου 2023
Η Τοπική Οργάνωση ΕΠΑΜ Βοιωτίας