Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Τολό, η «Κόπα Καμπάνα της Πελοποννήσου».

Το Τολό είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό με περίπου 2500 κατοίκους. Βρίσκεται 11 χιλιόμετρα νότια του Ναυπλίου και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Στην θάλασσα απέναντι από το Τολό και σε κοντινή απόσταση βρίσκονται δύο γραφικά νησάκια το Κορωνήση και η Ρόμβη. Στο Κορωνήσι βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων. 

Οι ντόπιοι ασχολούνται κυρίως με τις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και με την αλιεία.  Το Τολό ξεκίνησε μεν σαν ψαροχώρι και παραμένει γνωστό για τα φρέσκια ψάρια του, αλλά πλέον η πλειοψηφία των μόνιμων κατοίκων του ασχολείται με τον τουρισμό (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικά καταστήματα, κ.α.).

Από το 1960 και μετά η "άνοδος" της Επιδαύρου με τις παραστάσεις της παρασύρει και την δημοτικότητα του Ναυπλίου και του Τολού. Σκάφη διάσημων και πλουσίων δένουν στο λιμάνι του Ναυπλίου, εξερευνούν τις γύρω περιοχές και ανακαλύπτουν το όμορφο Τολό. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι κάτοικοι σιγά σιγά να "προσαρμοστούν" στις νέες απαιτήσεις και να αλλάξει η μορφή του χωριού από ψαροχώρι σε κοσμοπολίτικο θέρετρο. Η πλειοψηφία των τουριστών είναι από το εξωτερικό, ενώ σε ότι έχει να κάνει με το ελληνικό στοιχείο, οι Αθηναίοι κάνουν κάθε χρόνο κατάληψη στην γύρω περιοχή.

Διάσημη είναι παραλία της "Ψιλής Άμμου". Μια παραλία οργανωμένη, περίπου σε μήκος ενός χιλιομέτρου με πεντακάθαρα ρηχά νερά και αμμουδιά και πολλές διακρίσεις σε γαλάζιες σημαίες. Θεωρείται κοσμοπολίτικη αφού την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρότι οργανωμένη με ξαπλώστρες και μπαρ, έχει χώρο και για να κάτσει κάποιος και να απλώσει την πετσέτα του.

Το Τολό προσφέρει πλήθος επιλογών σε ότι έχει να κάνει με την διασκέδαση και την ψυχαγωγία, από ντίσκο, κάμπινγκ, θαλάσσια σπορ, ενώ από το λιμάνι του αναχωρούν καθημερινά καραβάκια που κάνουν την διαδρομή Ύδρα, Σπέτσες και Μονεμβασιά.

Η απόσταση από την Κατερίνη είναι περίπου στις εξήμισι ώρες με το αυτοκίνητο που μεταφράζεται σε 524 χιλιόμετρα οδήγηση. Αρνητικό το γεγονός των πολλών σταθμών διοδίων και της τιμής της βενζίνης που εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος της μετακίνησης. Βέβαια η ομορφιά του τοπίου όχι μόνο του Τολού αλλά και της ευρύτερης περιοχής θα ανταμείψει τον επισκέπτη, φτάνει να μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλα τα έξοδα που απαιτούνται για ένα τέτοιο ταξίδι.