Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Παλαιστίνη: Μια γη σε διαρκή κατοχή - Ανακοίνωση της Π.Γ. του ΕΠΑΜ

Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζει τα σύνορά του, να υπερασπιστεί το έδαφός του! Στη θέση αυτή συγκλίνει ολόκληρη η συλλογική Δύση: δεξιές, κεντρώες και αριστερές πολιτικές δυνάμεις που τάχθηκαν υπέρ της υπεράσπισης του φασιστικού καθεστώτος της Ουκρανίας.

Δεν είναι τυχαίο. Μαζί τους ο Μπάιντεν, ο Τραμπ , η ΕΕ. Από τους πρώτους και η πολιτική ηγεσία της χώρας μας!

Έχουν όμως έτσι τα πράγματα;

Έχει δικαίωμα ο Παλαιστίνιος να διεκδικήσει τη λευτεριά της πατρίδας του; Την εθνική του αυτοδιάθεση; Την απαλλαγή της πατρογονικής του γης από την «ξένη ακρίδα»; «Ξένη ακρίδα» αποκαλούσε ο λαός μας τη Βαυαροκρατία, αλλά και τους φασίστες ή τους ναζί κατακτητές της δικής μας πατρίδας! Γιατί άραγε οι Παλαιστίνιοι να αντιμετωπίσουν διαφορετικά το Ισραηλινό καθεστώς;

«Μια γη χωρίς λαό, για ένα λαό χωρίς γη»! Αυτό ήταν το μεγαλύτερο ψέμα του Σιωνισμού. Οι Βρετανοί αποικιοκράτες δεν προσέφεραν ακατοίκητη γη, αλλά τη γη των Παλαιστινίων. Από το 1920 η Χαγκάνα, ο ένοπλος βραχίονας των σιωνιστών προβαίνει σε ανοικτή τρομοκρατία, σε ενέργειες εθνοκάθαρσης των κατοίκων της Παλαιστίνης. Το 1948, με τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, οι τρομοκράτες της Χαγκάνα μετατρέπονται σε ιδρυτικό πυρήνα των ενόπλων δυνάμεων του νεοϊδρυθέντος κράτους. Κράτους που ασκεί διαρκή τρομοκρατία τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό προς τα γειτονικά του κράτη.

Έκτοτε, η έκταση αυτού του κράτους μεγαλώνει σε βάρος της έκτασης του Παλαιστινιακού εδάφους και του Παλαιστινιακού λαού που εκτοπίζεται βίαια από την πατρώα γη του. Οι Παλαιστίνιοι βλέπουν τις εστίες, τα τζαμιά και τα νεκροταφεία τους να ισοπεδώνονται, να εξαφανίζονται σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Ένοπλοι έποικοι με τη βοήθεια της αστυνομίας καταλαμβάνουν τις γειτονιές, τις πόλεις και τα σπίτια τους! Η ύδρευση στους ελαιώνες τους κόβεται αυθαίρετα, οι χώροι λατρείας τους βεβηλώνονται και οι φυλακές γεμίζουν χωρίς την έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Αδικία και ανομία παντού. Οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους προσφεύγοντας στα Ισραηλινά δικαστήρια. Έξι εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη «διασπορά» και τους απαγορεύεται να επιστρέψουν στα κατεχόμενα, σε αυτό που ονομάζεται πλέον Ισραήλ!

Το Σιωνιστικό κράτος διαρκώς ασκεί βία σε γειτονικά κράτη και λαούς, αυθαίρετα, αρκεί μόνον να κρίνει ότι απειλείται! Οι πολιτικές δολοφονίες, οι «παράπλευροι» φόνοι είναι συνηθισμένο γεγονός για την ισραηλινή κρατική εξουσία και την εξωτερική της πολιτική.

Επομένως, η επίκληση του δικαιώματος του Ισραήλ στην «άμυνα» απέναντι στους Παλαιστινίους δεν θεμελιώνεται πουθενά. Εξ ιδρύσεώς του το Ισραήλ αντιμετώπιζε τα δικαιώματά του επί της Παλαιστινιακής γης ως αδιαμφισβήτητα και αποκλειστικά. Η επίκληση αυτής της αποκλειστικότητας αποτελούσε την γενεσιουργό αιτία των διώξεων κατά των Παλαιστινίων, της συνεχιζόμενης εθνοκάθαρσης σε βάρος τους.

Ποιος ωφελείται;

Η Βρετανική αυτοκρατορία «έσπειρε» τους Σιωνιστές στην Παλαιστίνη και τα οφέλη θερίζει έκτοτε ο Αμερικανικός ιμπεριαλισμός. Οι ΗΠΑ σταθερά, χρόνο τον χρόνο, χρηματοδοτούν το σιωνιστικό κράτος. Κι αυτό δεν το κάνουν χωρίς ανταλλάγματα. Το Ισραήλ στάθηκε πάντα στην «σωστή πλευρά της ιστορίας» και ανταμείφθηκε: Οι ΗΠΑ αξιοποίησαν το σιωνισμό και προώθησαν τη ριζοσπαστικοποίηση του Ισλάμ ενισχύοντας τα πιο ακραία στοιχεία του!

Όταν ο εχθρός της πατρίδας σου είναι ένα κράτος που -εβδομήντα πέντε χρόνια τώρα- ασκεί κατοχή, βία και τρομοκρατία, το νόμιμο δικαίωμα της απελευθέρωσης του πατρώου εδάφους από τον κατακτητή γίνεται επιτακτικό καθήκον. Η δυνατότητα συνομιλιών ή διαπραγμάτευσης απλά εκλείπει, ακόμα και ως αποκύημα φαντασίας… Με τον κατακτητή, τον βιαστή της πατρίδας και του λαού σου δεν διαπραγματεύεσαι! Η Παλαιστινιακή Αντίσταση πολλές φορές διαπραγματεύθηκε με το Ισραήλ. Ουδέποτε όμως, το τελευταίο σεβάστηκε τις συμφωνίες που υπέγραψε. Δεν τήρησε ποτέ ούτε και τις σχετικές Αποφάσεις του ΟΗΕ.

Τόσο ο αντισημιτισμός, όσο και ο σιωνισμός είναι αλληλοτροφοδοτούμενες μορφές ρατσισμού.

Το Ισραήλ είναι ένα κράτος «απαρτχάιντ», ένα βαθιά ρατσιστικό κράτος. Η Γάζα είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ρατσισμού: ένα σύνολο 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων στοιβαγμένο σε μια λωρίδα γης στην έκταση της Νάξου, ασφυκτικά αποκλεισμένη τα τελευταία 17 χρόνια. Δεν της επιτρέπεται να έχει ούτε φάρμακα, ούτε τρόφιμα, ούτε ρεύμα χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο και την έγκριση των Ισραηλινών αρχών, που αποφασίζουν για τα πάντα. Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους νέοι, εξαρτούν σε ποσοστό 80% την επιβίωσή τους από τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια. Η ανεργία κυμαίνεται στο 50%, ενώ πολλοί εργάζονται, υπό προϋποθέσεις, στα κατεχόμενα.

Μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση συνεχούς εξαθλίωσης των Παλαιστινίων μόνο ένας ανοϊκός σαν τον Μπάιντεν θα μίλαγε για «απρόκλητη επίθεση» σε άοπλους (;) εποίκους! Μόνο πολιτικοί απατεώνες θα προσέδιδαν κύρος σε τέτοιες ανοησίες και θα αναπαρήγαγαν πολλαπλασιαστικά ειδήσεις περί αποκεφαλισμού βρεφών τόσο κραχτά ψεύτικες, ώστε να τις διαψεύδει κι αυτός ακόμα ο στρατός του Ισραήλ!

Αλήθεια οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Συρία πόσους άμαχους και παιδιά ξέκαναν; Πότε απασχόλησαν τους κατ’ επιλογή «ανθρωπιστές» των Δυτικών ΜΜΕ τα αθώα θύματα των βομβαρδισμών στην τόσο πυκνοκατοικημένη Γάζα; Έξι φορές το Ισραήλ προχώρησε σε χερσαίες επιχειρήσεις εκεί για να εξαφανίσει την Παλαιστινιακή Αντίσταση στο σύνολό της, και απέτυχε. Η γενοκτονία, που παρακολουθούμε να εξελίσσεται τώρα ενάντια στους Παλαιστίνιους, μήπως στοχεύει να επιτύχει στη βιαία κατάληψη και του εναπομείναντος παλαιστινιακού εδάφους για να «νομιμοποιήσει» ντε φάκτο την παράνομη κατοχή της θάλασσας της Γάζας και των κοιτασμάτων του βυθού της;

Τα δυο αμερικανικά αεροπλανοφόρα και τα αμέτρητα πολεμικά πλοία που τα συνοδεύουν, μαζί τους και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στοχεύουν τους «τρομοκράτες της Χαμάς» ή το Ιράν και την αναγεννώμενη Συρία; Εδάφη της Συρίας δεν κατέχουν παράνομα οι ΗΠΑ ληστεύοντας Συριακό πετρέλαιο; Για λογαριασμό των Η.Π.Α δεν δούλευε ο ISIS και το alter ego του, η «Δημοκρατική Συριακή Αντιπολίτευση»; Μήπως οι ΗΠΑ δεν κλιμακώνουν την παγκόσμια αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία; Να θυμίσουμε πως ήταν fake news οι σφαγές βρεφών σε βρεφοκομείο του Κουβέιτ από τους Ιρακινούς στρατιώτες; Πως η νεαρή έφηβος, δήθεν αυτόπτης μάρτυρας, δεν ήταν παρά η δασκαλεμένη κόρη του Κουβετιανού πρέσβη στις ΗΠΑ; Με τέτοια κατασκευασμένα γεγονότα δεν νομιμοποίησαν την εισβολή στο Ιράκ; Τις αναρίθμητες αντιρωσικές προβοκάτσιες στην Ουκρανία.

Ό,τι και να κρύβεται πίσω από το αίμα που χύνεται καθημερινά, εμείς, ως Έλληνες, δεν μπορούμε να ξεχνάμε πως οι τύραννοι και οι κατακτητές πάντα στιγμάτιζαν ως τρομοκρατικό τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και τις εξεγέρσεις των λαών. Πλήθος τέτοιων «τρομοκρατών» με γιαταγάνια, κουμπούρες και καριοφίλια, κοσμούσαν κάποτε τις σχολικές μας αίθουσες. Τέτοιους «τρομοκράτες» εκτελούσαν οι Βαυαροί με τη γκιλοτίνα τους και οι Βρετανοί με τις αγχόνες τους στα Φυλακισμένα Μνήματα στην Κύπρο.

Γνωρίζουμε πως οι μορφές αγώνα που ενίοτε επιλέγονται, κάποιες φορές μακελεύουν και αθώους, όπως έγινε όταν η ΠΕΑΝ ανατίναξε τα γραφεία των δωσίλογων της φασιστικής ΕΣΠΟ, στις 20 Σεπτέμβρη 1942, Γλάδστωνος και Πατησίων στην Ομόνοια. Κανείς όμως δεν αρνείται τον ηρωισμό των μαχητών της Αντίστασης επειδή διαφωνεί με τις μορφές πάλης που επιλέγονται κάθε φορά. Πολύ περισσότερο δεν στρέφει τα νώτα του στο δίκιο του αγώνα τους ακόμα κι αν θεωρεί πως στιγματίζεται, λερώνεται από εγκλήματα των πρωταγωνιστών του. Το τριήμερο λουτρό αίματος που ακολούθησε την κατάληψη της Τριπολιτσάς από την κλεφτουριά, αν καταγράφει κάτι είναι πρωτίστως την συσσωρευμένη οργή αιώνων και το μίσος προς τους Οθωμανούς δυνάστες που ξεχύνεται κατά δικαίων και αδίκων.

Γι’ αυτό υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του λαού της Παλαιστίνης να ανακτήσει το πατρώο έδαφος, τη χώρα του. Μόνο με αυτήν την προϋπόθεση μπορούν να συντριβούν, τόσο ο σιωνισμός όσο και ο αντισημιτισμός, που στη συγκεκριμένη περίπτωση παίρνει τη μορφή του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Η σύγκρουση στην Παλαιστίνη δεν είναι θρησκευτική κι ας έχει ενίοτε τέτοια μορφή, δεν είναι πολιτισμική κι ας παίρνει τέτοια έκφραση. Μόνο πολιτικοί απατεώνες, ανιστόρητοι και ανόητοι μπορούν να ισχυρίζονται τα παραπάνω. Ο αγώνας των Παλαιστινίων είναι αγώνας εθνικοαπελευθερωτικός απέναντι στον ιμπεριαλισμό και το σιωνιστικό κράτος του.

Οι δύο λαοί μόνο ενωμένοι μπορούν να απελευθερωθούν! Οι Ισραηλινοί δεν θα είναι ποτέ ελεύθεροι αν δε σταθούν δίπλα στους Παλαιστίνιους, αν δεν αγωνιστούν μαζί τους. Η πολιτική διαδρομή του ισραηλινού κράτους μπορεί να είναι πολύ αποκαλυπτική σχετικά.

Το δικό μας καθήκον δεν μπορεί παρά να είναι να σταθούμε με την πλευρά των αδικημένων, αυτών που διεκδικούν το δικαίωμα να έχουν τη δική τους ελεύθερη πατρίδα!

Οι αδικημένοι από τη Δύση και τις ΗΠΑ Κύπριοι αδελφοί μας έχουν και αυτοί το δικαίωμα να έχουν μια ελεύθερη από τον Τούρκο κατακτητή Πατρίδα, που, τώρα, υποκριτικά, υποστηρίζει τον απελευθερωτικό αγώνα των Παλαιστινίων.

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2023
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ