Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Ταξίδι γευσιγνωσίας από τον Ποντιακό Σύλλογο Νεοκαισάρειας "Κοτζά Αναστάς"

Ο Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας "Κοτζά Αναστάς" στο πλαίσιο της επετείου για τα 100+1 χρόνια από τον θάνατο του οπλαρχηγού Αναστάσιου Παπαδόπουλου, ηγετική φυσιογνωμία του Δυτικού Πόντου...

διοργάνωσε ένα ταξίδι γευσιγνωσίας στους θησαυρούς της ποντιακής κουζίνας, με οδηγό την Σοφία Κέλογλου-Κυριλλίδου, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 στην πλατεία Ελευθερίας.

Οι κάτοικοι της Κατερίνης γεύτηκαν την παραδοσιακή πίτα "περέκ", που παρασκεύασε η Σοφία Κέλογλου Κυριλλίδου, καθώς και άλλα παραδοσιακά εδέσματα (ωτία, πισία, βαρένικα, τανωμένοι σορβά, μαυρολάχανα με φασούλια, κεσκέκ) από τις γυναίκες του Συλλόγου.

Η Σοφία Κέλογλου-Κυριλλίδου, με καταγωγή από τον Δυτικό Πόντο (χωριό Ασκητήριο περιοχή Μελανθίας) αναφέρθηκε στις διατροφικές συνήθειες των Ποντίων, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στον τρόπο ζωής των κατοίκων και στις παραδόσεις του τόπου .

Απώτερος στόχος όλης αυτής της εκδήλωσης, σημείωσε η Πρόεδρος του Ιστορικού Συλλόγου κ. Κασσιανή Μυλωθρίδου, είναι να προβληθεί και να αναδειχθεί ο διατροφικός πολιτισμός της Ποντιακής κουζίνας και να περάσει η γνώση και η εμπειρία της παράδοσης στις επόμενες γενιές.