Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Ηλεκτρισμός, ναι μεν αλλά...

Τι είναι προφήτης; Άνθρωπος που βλέπει μπροστά.

Νους που επικοινωνεί με το "θεϊκών" ή το "υπερφυσικών" ή φέρνει ως διαμεσολαβητής καινούργια γνώση στην ανθρωπότητα από την υπερφυσική ή την θεϊκή οντότητα.

Αναρωτήθηκα πολλές φορές αν μπορούσα να γίνω προφήτης. Απάντηση δεν έδωσα. ΌΧΙ, δεν μπορώ. Δεν μπορώ να γίνω, διότι πιθανό να ήθελες να γίνεις εσύ καλέ μου αναγνώστη, οπότε ας μη γίνουμε πολλοί οι επί γης προφήτες.

Όμως μερικές σκέψεις μου, θα μπορούσα να τις εκφράσω.

Δεν θα φοβηθώ να σκεφτώ τι θα συμβεί αν ξαφνικά και για μερικούς μήνες προκύψει μια σημαντική βλάβη στο Εργοστάσιο Ηλεκτρισμού που ηλεκτροδοτεί μια ολόκληρη περιοχή.

Δεν θα φοβηθώ να σκεφτώ τι θα συμβεί αν ξαφνικά και για μερικές ημέρες χτυπήσει ένας παγκόσμιος ιός (web world virus) τους υπολογιστές μας.

Δεν θα φοβηθώ να σκεφτώ τι θα γίνει αν κάποια μέρα μπλοκάρει ξαφνικά το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα συναλλαγών.

Δεν θα φοβηθώ να σκεφτώ τι θα γίνει αν μια μέρα οι τράπεζες χάσουν την ηλεκτρονική τους διαχείριση, ενώ οι πολίτες είμαστε χωρίς χρήματα στην τσέπη.

Τι θα γίνει αν ξαφνικά δεν δουλεύουν οι ταμειακές μηχανές.

Τι θα γίνει αν ξαφνικά δεν υπάρχουν μπαταρίες για τους φορητούς υπολογιστές.

Στηρίξαμε όλες μας τις δραστηριότητες στην ύπαρξη του σωτήριου ηλεκτρισμού. Αν χαθεί όμως ο ηλεκτρισμός, χάνονται τα πάντα από μπροστά μας κι εμείς πλέον, σαν περιφερόμενοι γυμνοί βασιλιάδες.

Πόσοι υπάλληλοι μπορούν να υπολογίσουν με χαρτί και μολύβι λογαριασμούς στο ταμείο του super market όταν οι πελάτες ανυπόμονοι σχηματίζουν ουρά;

Πόσοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα βάλλουν σε σειρά τα αεροπλάνα;

Πόσοι δάσκαλοι θα διδάσκουν από απόσταση χωρίς ηλεκτρονικό υπολογιστή;

Πόσα άτομα με άμεση ανάγκη μπορούν να καλέσουν χωρίς ηλεκτρονικά μέσα;

Ο ηλεκτρισμός είναι σωτήριος για την ανθρωπότητα γιατί μας προσφέρει λύσεις, ταχύτητα, καθαριότητα, ευκολία, άνεση, μόρφωση, διασκέδαση, πολιτισμό.

Όμως ο ηλεκτρισμός είναι και σοβαρός και απαιτητικός και κυρίως ο ηλεκτρισμός λάθη και επιπολαιότητες δεν συγχωρεί.

Το λάθος, το πληρώνεις. Δεν έχεις περιθώρια για δικαιολογίες, ικεσίες, χάρη.

Και είναι διπλά σοβαρός και απαιτητικός, τόσο στη πρακτική και την εφαρμογή του όσο και στον επιπόλαιο εφησυχασμό της υπερτιμημένης του αξίας.

Εκτιμώ πως αν δυο συνεχόμενες γενιές επαναπαυτούν στην ευκολία και την άνεση που μας προσφέρει απλόχερα ο Ηλεκτρισμός τότε με βεβαιότητα σε ενδεχόμενη απουσία του η ανθρωπότητα θα ζήσει πραγματικά πρωτόγονες καταστάσεις.

Γιαυτό σκέψεις ή ιδέες για οργάνωση εναλλακτικών λύσεων θα πρέπει να μας απασχολούν το ίδιο με την τεχνολογική εξέλιξη στις πολύτιμες εφαρμογές του.

Τα παραπάνω σαφώς και δεν σκοπεύουν σε δημιουργία φόβου και πανικού, αλλά σε μια λογική ετοιμότητας όλων μας ώστε να μπορούμε να μαγειρέψουμε με τη φωτιά του Προμηθέα (όταν και αν χρειαστεί). Δεν είναι πολυτέλεια ούτε υπερβολή στη μόρφωση αν γνωρίζουμε πρώτιστα τις στοιχειώδεις πράξεις της αριθμητικής (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό, διαίρεση) έστω και μόνο με ακέραιους αριθμούς.

Άγγελος Αγγελίδης
Κατερίνη 21-01-2021

* Image by Robert Balog from Pixabay