Άλλαξε πολλές φορές "ιδιοκτήτη" μέσα από πολύνεκρες μάχες. Φράγκοι (σταυροφόροι), Τούρκοι, Ενετοί, Γερμανοί, Νεοζηλανδοί το διεκδίκησαν, αρκετοί το κράτησαν στην κατοχή τους για κάποιο διάστημα, μέχρι να καταλήξει σε ελληνικά χέρια. Το κάστρο πρέπει να χτίστηκε κάπου στο 1200 από τους Φράγκους.
Αποτελεί ένα μνημείο "ταυτότητα" για την Πιερία και δεν υπάρχει άνθρωπος που να πέρασε από την εθνική οδό και να μην γύρισε το κεφάλι του να θαυμάσει το κάστρο του Πλαταμώνα.
Σαν κατασκευή το κάστρο παραμένει σε αρκετά καλή κατάσταση, αλλά όπως δυστυχώς συμβαίνει στους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας, εκπέμπει μία εικόνα όχι εγκατάλειψης αλλά μη κατάλληλης αξιοποίησης τόσο του εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου, όσο και του εσωτερικού. Τέτοιας ηλικίας και ιστορίας κάστρα, στο εξωτερικό θα προσέλκυαν χιλιάδες επισκέπτες, με υποδομές, πληροφοριακό υλικό, συντήρηση, διαφήμιση, κ.α.
Η πρόσβαση στο κάστρο, μέσω μιας σιδερένιας καγκελόπορτας, δείχνει παρατημένη χωρίς να υπάρχει κάτι εκεί ή κάποιος να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες. Πρέπει να πάρεις τον δρόμο προς τα πάνω και αφού φτάσεις στο κάστρο, μπεις μέσα και να προσεγγίσεις το κιόσκι με τα εισιτήρια για να κάνεις κάποια ερώτηση σε κάποιον άνθρωπο.
Θα μπορούσε να υπάρχει ιδίως στους καλοκαιρινούς μήνες, ένα κυλικείο, κάποια βρύση με τρεχούμενο νερό, που με αυτή τη ζέστη όλοι μας αναζητούμε την δροσιά του για να ξεδιψάσουμε. Πάντως από καθαριότητα το κάστρο παίρνει άριστα, αφού δεν είδαμε ούτε ένα... αποτσίγαρο κάτω.
Εντός του κάστρου υπάρχει εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή για όσους θέλουν να ανάψουν ένα κεράκι και να πάρουν την ευλογία της.
Με την κατασκευή της σήραγγας των Τεμπών, δύσκολα κάποιος θα βγει από τον δρόμο του για να ανέβει στο κάστρο. Ή θα πρέπει να έρθει αποκλειστικά για να δει το κάστρο ή να κάνει τουρισμό στην περιοχή μας και να ακούσει κάτι που θα του κινήσει την περιέργεια να το επισκεφτεί.
Η σήμανση είναι ανεπαρκής, αφού αν κάποιος από Κατερίνη θέλει να το επισκεφτεί, δεν θα δει πινακίδες στην διαδρομή από Κατερίνη προς το κάστρο που θα τον βοηθούσαν να προσανατολιστεί με ευκολία. Φανταστείτε για κάποιον άλλο που δεν είναι από την περιοχή μας πόσο δυσκολότερα θα είναι να πάει στο κάστρο. Το βλέπεις, το πλησιάζεις, αλλά θέλει κόπο για να φτάσεις εκεί.
Εκτός από το ίδιο το κάστρο, η θέα του είναι υπέροχη και σε αποζημιώνει για την επιλογή σου να το επισκεφτείς. Καλό θα είναι να ενταχθεί σε όλα τα σχολεία της περιοχής μας ως βασική εκπαιδευτική εκδρομή ώστε να μην υπάρχει παιδί που να μην το έχει επισκεφτεί και μετά ας πάνε τα σχολεία όπου αλλού στην Ελλάδα θέλουν! Πρώτα στο κάστρο του Πλαταμώνα και μετά σε Θεσσαλονίκη και Βεργίνα χωρίς φυσικά να υποβαθμίζουμε την αξία των υπόλοιπων αρχαιολογικών χώρων της πατρίδας μας.