Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Μετρώντας τους νεκρούς στην Γάζα.










Σύμφωνα με το περιοδικό Lancet* οι νεκροί στην Γάζα μπορεί να ξεπερνάνε τους 186.000! Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι μέχρι τις 19 Ιουνίου 2024, 37396 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Λωρίδα της Γάζας λόγω της ισραηλινής εισβολής. Ωστόσο, ο αριθμός των αναφερόμενων θανάτων είναι πιθανότατα υποεκτιμημένος. 

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, το 35% των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας είχε καταστραφεί, επομένως ο αριθμός των σορών που εξακολουθούν να είναι θαμμένοι στα ερείπια είναι πιθανότατα σημαντικός, με εκτιμήσεις πάνω από 10 000. Ακόμη και αν η σύγκρουση λήξει αμέσως, θα συνεχίσουν να υπάρχουν πολλοί έμμεσοι θάνατοι τους επόμενους μήνες και χρόνια από αιτίες όπως, μεταδοτικές και μη μεταδοτικές ασθένειες. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι μεγάλος δεδομένης της έντασης αυτής της σύγκρουσης. κατεστραμμένες υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, σοβαρές ελλείψεις τροφής, νερού και στέγης, αδυναμία του πληθυσμού να διαφύγει σε ασφαλή μέρη, κ.α. 

Μια συντηρητική εκτίμηση ανεβάζει τους νεκρούς στους 186.000, ίσως και περισσότερους, αποτέλεσμα όλων αυτών των τρομακτικών προβλέψεων που φέρνει ένας πόλεμος.

Και η διεθνή κοινότητα σιωπά, τουλάχιστον οι διεθνείς οργανισμοί και οι λεγόμενες υπερδυνάμεις του πλανήτη μας (και από κοντά η Ελλάδα). Πρόκειται για μία γενοκτονία άνευ προηγουμένου, που εξαφανίζει γενιές ανθρώπων και ιδιαίτερα μικρών και απροστάτευτων παιδιών. Και δεν λαμβάνονται μέτρα κατά του επιτιθέμενου που είναι το Ισραήλ. Όπως η διεθνής κοινότητα έχει σιωπήσει και για την συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό. Για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι η Ουκρανία. Γιατί; Δεν είναι ανθρώπινες υπάρξεις οι Παλαιστίνιοι; 

➤ Διαβάστε την έκθεση του Lancet εδώ: thelancet.com/journals

* Το Lancet είναι ένα εβδομαδιαίο γενικό ιατρικό περιοδικό και ένα από τα παλαιότερα του είδους του. Είναι επίσης ένα από τα ακαδημαϊκά περιοδικά με τη μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο. Ιδρύθηκε στην Αγγλία το 1823.

* Φωτογραφία από Save_Palestine από το Pixabay