Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Ο Κατσουλιέρης της παραλίας Κατερίνης

Είναι πτηνό της οικογένειας των Κορυδαλίδων (Κορυδαλός). Είναι "καθιστικό" πτηνό, κάτι που σημαίνει ότι το σκέφτεται αρκετά να μεταναστεύσει σε άλλες περιοχές. Δηλαδή δεν του αρέσουν τα ταξίδια! Όπως δεν του αρέσουν τα βουνά και γενικά οι ορεινές περιοχές.

Τον συναντήσαμε στην αμμουδιά της Παραλίας Κατερίνης, ενώ έψαχνε για τροφή (σπόρους και έντομα) σκαλίζοντας την άμμο. Του αρέσει να περπατάει και μερικές φορές να τρέχει πάνω στο έδαφος και μόνο αν απειληθεί ή ενοχληθεί θα το πάρει απόφαση να πετάξει. Στην Ελλάδα μπορείς να τον δεις σχεδόν σε όλες τις περιοχές ακόμα και στα νησιά.

Επίσης, έχει πολλά ονόματα αναλόγως την περιοχή που θα τον συναντήσουμε: Ασκορδηλός, Κατσαβός, Κατσιλαϊνός, Κατσουλιανός, Κατσουλιέρος (Αχαΐα), Κατσουλογιάννης, Κορδιαλός, Κόρυδος και Κορυδός, Κουρκουλιάνος (Μακεδονία), Κουρτσολιός, Σκορδιαλός, Τσολοβίτης (Καρδίτσα), Τσουρτσουλιάνος (Έβρος), Τσουτσουλίγκα και Τσουτσουλίγκας, Χλούφτης (Ρέθυμνο), Σκαρτσουλιέρα, Λοφιοκορυδαλός, Σκορταλλός (Κύπρος), Τσιουτσιουλιάνος (Νικήτη Χαλκιδικής, Σιθωνία). (Πηγή: el.wikipedia.org)