Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

"Φορολαίλαπα" και το 2025 για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Η κυβέρνηση δίνει 1, παίρνει 2 πίσω!

Επιπλέον φόρους θα πληρώσουν και το 2025 τα ελληνικά νοικοκυριά σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Οποιαδήποτε αύξηση έχει δοθεί σε μορφή αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, όχι απλά θα εξαφανιστεί από την φορολογία, αλλά δεν θα φτάνει ούτε για τις βασικές μας υποχρεώσεις!

Έτσι αναμένεται και το 2025 να το σκηνικό της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας να είναι εφιαλτικό για τους μη έχοντες, αφού πέρα της αύξησης των φόρων, η ακρίβεια, η ανεργία, τα τιμολόγια στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα αγαθά, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τίποτα δεν δείχνει ότι μπορούν να μειωθούν.

Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε την "επίθεση" της κυβέρνησης στις οικογένειες με παιδιά και ιδιαίτερα στις πολύτεκνες οικογένειες, όχι απλά δεν υπάρχει περιθώριο για χαμόγελα, αλλά και αυτά τα λίγα που έμειναν, θα εξαφανιστούν!

Πόσο διαφορετικό θα ήταν το κλίμα, αν π.χ. αντί να ενισχύουμε οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία για έναν πόλεμο που δεν είναι δικός μας, όλα αυτά τα εκατ. ευρώ έπεφταν στην ελληνική οικονομία; Ή αν δεν ξοδεύαμε πόσα εκατ. ευρώ για την παράνομη μετανάστευση. Ή αν δεν κλείναμε τα εργοστάσια λιγνίτη. Ή αν αντί να "φυτεύουμε" ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, ενισχύαμε την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Ή αντί να εκμεταλλεύονται τους δρόμους οι εταιρίες να τους έχει το κράτος. Ή αντί κερδοφόρες εταιρίες όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ κ.α. να ήταν υπό κρατική εκμετάλλευση. Είναι πολλά τα "Ή" που κρατούν την Ελλάδα δέσμια και μας ξεπερνούν σε ανάπτυξη και ευημερία όλες οι χώρες της Ευρώπης και ακόμα περισσότερες ανά την υφήλιο. Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, προτιμούν όμως λεμόνια από την Αργεντινή, πατάτες από την Αίγυπτο, σκόρδα από την Ουκρανία και σπίρτα από την Κίνα!

Την ίδια στιγμή, υποδομές σε σχολεία, σε αθλητικές εγκαταστάσεις, σε δρόμους, κ.α. παραμένουν σε τριτοκοσμικό επίπεδο. Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει δυσκίνητος και σε πάμπολλες περιπτώσεις ανύπαρκτος. Οποιαδήποτε φυσική καταστροφή βαπτίζετε ως "κλιματική κρίση" ώστε να μεταθέσει η κυβέρνηση τις ευθύνες της στον Θεό και στους πολίτες, όπως κάνει π.χ. με τις πυρκαγιές.

Στα εθνικά μας θέματα, τρώμε "σφαλιάρες" από παντού. Υποχωρητικότητα και ατολμία σε όλες σχεδόν τις αποφάσεις μας, εικόνα μιας χώρας χωρίς υπερηφάνεια και ανεξαρτησία.

Πάνω κάτω αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο καλούνται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να ζήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε μια χώρα που χρόνο με το χρόνο συρρικνώνεται και σε μερικά χρόνια θα μας κοιτάνε με μεγεθυντικό φακό για να μας εντοπίσουν στον παγκόσμιο χάρτη.

Με λίγα λόγια λοιπόν ο προϋπολογισμός για το 2025 περιλαμβάνει:

  • Τα έσοδα από φόρους αναμένεται να ανέλθουν στο ύψος των 68.721 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.474 εκατ. ευρώ ή 3,7% έναντι του 2024.
  • Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 24.941 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.065 εκατ. ευρώ ή 4,5% έναντι του 2024.
* Image by Perlinator from Pixabay