Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Δεν έχει δικαιώματα, έχει μόνο ποινικό μητρώο.

Επειδή το τελευταίο διάστημα ακούγεται κυρίως από κυβερνητικές πηγές ότι η Τουρκία πρέπει να έχει δικαιώματα στο Αιγαίο, θα πρέπει πριν ξεστομίζονται τέτοια "χαριτωμένα", αυτοί που τα λένε να θυμηθούν τα παρακάτω:

Η Τουρκία έχει εισβάλλει, κατέχει ελληνικό έδαφος και διατηρεί στρατό κατοχής στην Κύπρο. Όσο και να θέλει κάποιος να ξεχάσει την γενοκτονία των ποντίων, την μικρασιατική καταστροφή, τα 400 χρόνια σκλαβιάς και όλα τα δεινά που η Τουρκία έχει φέρει στον ελληνισμό, το να βλέπεις το 2024 τούρκους στρατιώτες στην Κύπρο, σε πιάνει κόμπος στο στομάχι. Και επειδή κυρίως για τους Έλληνες πολιτικούς η μνήμη είναι κάτι το δυσεύρετο, δεν θα πάμε πολύ πίσω στο χρόνο και θα τους θυμίσουμε ότι πρόσφατα η Τουρκία "άλωσε" ξανά την Αγιά Σοφιά μετατρέποντάς την σε τζαμί, όπως και πλήθος άλλων ιερών ναών μας. Δεν έχει νόημα να εξιστορήσουμε όλο το ποινικό μητρώο της Τουρκίας, θα γράφουμε για μήνες και πάλι δεν θα μας φτάσει ο χρόνος. Για αυτό όταν έχεις αμέτρητους νεκρούς και αγνοούμενους από τον τούρκο εισβολέα και εγκληματία, το να θέλεις να του δώσεις δικαιώματα στο Αιγαίο δεν είναι απλά παρανοϊκό, αλλά προσβολή στη μνήμη όλων όσων γνώρισαν την απώλεια, τον πόνο και τον θάνατο από τις ενέργειες του τουρκικού κράτους.

Όχι, η Τουρκία δεν έχει δικαιώματα ούτε στο Αιγαίο, ούτε πουθενά αλλού. Έχει μόνο ποινικό μητρώο και ως κράτος εγκληματίας που είναι, θα πρέπει να έχει την ανάλογη αντιμετώπιση που έχουν οι εγκληματίες και ιδίως αυτοί με τα ειδεχθή εγκλήματα. Ακόμα και οι εγκληματίες κάποια στιγμή στην ζωή τους μετανοούν και αντιλαμβάνονται το κακό που έχουν κάνει. Στην περίπτωση της Τουρκίας δεν έχουμε ακούσει καμία συγνώμη και κυρίως δεν είδαμε κάποια πράξη μεταμέλειας. Οπότε οποιαδήποτε συζήτηση, διαπραγμάτευση και παραχώρηση δικαιωμάτων και αμνηστίας στην Τουρκία είναι πράξη ακατανόητη και εκτός λογικής.