Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Νοσταλγία για αυτά που έζησες και θλίψη για αυτά που ζεις τώρα.

Όταν έχεις μεγαλώσει με τους "θεούς" της μπάλας, όπως ήταν ο Μαραντόνα, ο Ζίκο, ο Έντερ, ο Σώκρατες, έχεις απολαύσει από κοντά την μαγεία του Χατζηπαναγή, είχες την τύχη να δεις ποδοσφαιριστές "γίγαντες" όπως ο Ίαν Ρας, ο Μπράιαν Ρόμπσον, ο Ντίνο Τζοφ, ο Όλεγκ Μπλαχίν, και πόσοι άλλοι που δεν μας φτάνουν σελίδες για σελίδες να τους αναφέρουμε, και βλέπεις το σημερινό ποδόσφαιρο, κάτι δεν σου κάθεται καλά.

Απουσία σύγχρονων αστέρων και ινδαλμάτων, χωρίς στυλ, χωρίς ταυτότητα, το σημερινό ποδόσφαιρο αποτελεί μία διαρκής απογοήτευση για τους τυχερούς μεγαλύτερους φιλάθλους. Κάθεσαι μπροστά από την τηλεόραση και βλέπεις μία κακοποίηση του ποδοσφαίρου, όπου οι "μεγάλες" ομάδες κάνουν χιλιάδες πάσες για να βγάλουν μία ευκαιρία ή ένα γκολ. Και όταν και αν μπει γκολ, δεν μπορείς να το πανηγυρίσεις γιατί πρέπει να περιμένεις τι θα αποφασίσει το... VAR (βοηθός διαιτητή βίντεο). Αν δεν σου πει εκείνος, δεν μπορείς ούτε να πανηγυρίσεις ούτε να διαμαρτυρηθείς! Σαν να ζεις μια ζωή σε επανάληψη.

Νοσταλγία για αυτά που έζησες και θλίψη για αυτά που ζεις τώρα.

Βέβαια, οι σημερινοί φίλαθλοι στερούνται αυτών που είδαμε εμείς και αρκούνται στις δικές τους παραστάσεις, έστω και περιορισμένες ποιοτικά και δημιουργούν τα δικά τους είδωλα. Είναι η φυσική συνέχεια των πραγμάτων. Και αυτοί με την σειρά τους θα έχουν ως μέτρο σύγκρισης το τώρα τους με το παρελθόν. Αλλά και οι παλαιότεροι από εμάς μπορούν να υποστηρίζουν με θέρμη ότι αυτοί απολάμβαναν "μαγικό" ποδόσφαιρο.

Από την άλλη πάλι κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε... "Against modern football" (κατά του σύγχρονου ποδοσφαίρου), παραμένοντας ρομαντικοί και νοσταλγικοί.