Τρίτη 8 Απριλίου 2025

Δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρο οι μητέρες με 3 ή περισσότερα παιδιά.

















➤ Στην Ουγγαρία...

Ένα νέο οικονομικό σύστημα προσανατολισμένο στην οικογένεια και στα παιδιά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης του, από την 1η Οκτωβρίου 2025 οι μητέρες με 3 ή περισσότερα παιδιά δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρο, ενώ για τις μητέρες δύο παιδιών, η φοροαπαλλαγή θα γίνει σταδιακά σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια σε ένα διαβαθμισμένο, αύξον σύστημα ανάλογα με την ηλικία τους. Όσες είναι μεταξύ 40 και 50 ετών θα εξαιρεθούν από το 2027, θα ακολουθήσουν οι ηλικίες 50-60 ετών από το 2028. Για τις μητέρες δύο παιδιών άνω των 60 ετών, η φορολογική απαλλαγή θα θεσπιστεί από το 2029.

Επίσης θα υπάρξει σταδιακά μία γενναία αύξηση στα επιδόματα παιδιών. Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί όπως την χρονική παράταση δανείων σε οικογένειες με τουλάχιστον δύο παιδιά, την χορήγηση άτοκων δανείων σε όσες γυναίκες κάτω των 40 ετών παντρεύονται, τις οικονομικές ενισχύσεις σε οικογένειες με 3+ παιδιά, π.χ. για αγορά επταθέσιου αυτοκινήτου, η Ουγγαρία δικαίως κατακτά την πρώτη θέση ως η φιλικότερη χώρα για κάποιον να κάνει οικογένεια και να αποκτήσει πολλά παιδιά! Ενώ η ξεκάθαρη και αυστηρή πολιτική κατά της παράνομης μετανάστευσης δημιουργεί ένα πέπλο σιγουριάς και ασφάλειας πάνω από την Ουγγαρία.

Παράλληλα η Ουγγαρία υλοποιεί ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των χωριών της με σκοπό την μείωση της φυγής των κατοίκων τους. Στο πλαίσιο αυτό ανακαινίζονται σχολεία, παιδικοί σταθμοί, καταστήματα, τράπεζες, δίνοντας κίνητρα στους κατοίκους να παραμείνουν στα χωριά και να τα ζωντανέψουν ξανά.

Όπως είπαμε όλα αυτά συμβαίνουν στην Ουγγαρία.

Στην Ελλάδα, μάλλον τα παραπάνω μέτρα και δράσεις, θα φαίνονται στην κυβέρνηση μας και στο πολιτικό σύστημα, ως... κινέζικα! Εκτός από δακρύβρεχτες δηλώσεις και επισημάνσεις, δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για το δημογραφικό πρόβλημα και την προστασία των οικογενειών με πολλά παιδιά. Αντίθετα μάλιστα, είδαμε πρόσφατα, να πετσοκόβονται επιδόματα παιδιών, να αποκλείονται με διάφορα τεχνάσματα οικογένειες από τα επιδόματα, και να δίδονται προπληρωμένες κάρτες αντί για μετρητά στους δικαιούχους των επιδομάτων. Για τα πολιτικά κόμματα της πατρίδας μας (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) τα παιδιά θεωρούνται ως τεκμήριο και ένα μέσο πρόσθετης φορολόγησης, αντί να αντιμετωπίζονται αυτά και οι οικογένειες τους ως το μέλλον και η ελπίδα της Ελλάδας.

* Πηγή πληροφοριών: hungarytoday.hu

* Image by Ghasoub Alaeddin from Pixabay