Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ο «Ασκός του Αιόλου» στην Μηλιά Πιερίας.



Καλέσαμε τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ "Ασκός του Αιόλου" στην περιοχή μας, προκειμένου να συμπεριλάβουν στην παραγωγή και το θέμα των ανεμογεννητριών στα Πιέρια.
Μιλήσαμε μαζί τους, μας μετέφεραν την εμπειρία τους από άλλες περιοχές της χώρας που έχουν ήδη εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες, αλλά και εκεί που πρόκειται να εγκατασταθούν.
Συνομίλησαν με κατοίκους της περιοχής και με εκπροσώπους των φορέων, και είδαν από κοντά την ομορφιά του βουνού των Μουσών που κάποιοι θέλουν να καταστρέψουν.

Τα συμπεράσματα που βγάλαμε αυτές τις δυο ημέρες που φιλοξενήσαμε την ομάδα του "Ασκός του Αιόλου" είναι ότι, ναι μεν υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στην δικιά μας περίπτωση (νομικό κομμάτι, ιδιοκτησιακό καθεστώς κτλ.),έχουμε την στήριξη των 3 βουλευτών Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ όπως δεσμεύτηκαν και on camera, οι πλειοψηφία των κατοίκων είναι κατά της συγκεκριμένης εγκατάστασης όπως και πριν (υπάρχουν ήδη εξάλλου οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις), αλλά καταλάβαμε επίσης ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης από μεγάλο αριθμό κατοίκων όλης της Πιερίας και παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα των ανεμογεννητριών όσον αφορά την χρησιμότητα τους και το τι πραγματικά προσφέρουν, ότι υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα από πολλούς αδιαφορία και ωχαδερφισμός και τέλος ότι τέτοιου είδους "επενδύσεις" οι εταιρείες δεν τις παρατάνε εύκολα.
Για αυτούς τους λόγους προτείνουμε άμεσα:
Δημιουργία ομάδας - κίνησης κατά της συγκεκριμένης εγκατάστασης, που θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο από κάθε επίσημο φορέα των χωριών μας και φυσικά από απλούς κατοίκους και της Μεσαίας και της Κάτω Μηλιάς όπου θα αναλάβουν μια σειρά από πρωτοβουλίες (ενημέρωση κατοίκων τόσο σε τοπικό επίπεδο αλλά και επίπεδο Νομού, συνάντηση με τους βουλευτές του Νομού Πιερίας ώστε να φτάσει το ζήτημα σε επίπεδο επίσημης Πολιτείας, και να έρθουμε σε επαφή με άλλες ομάδες ανά τη χώρα με το ίδιο πρόβλημα).
Δεν πρέπει να φτάσει στην πόρτα μας το κακό για να αναλάβουμε δράση, προσπαθούμε να προλάβουμε τα χειρότερα.Είμαστε σίγουροι ότι σε περίπτωση που η εταιρεία θα θελήσει να ξεκινήσει την εγκατάσταση θα μας βρει όλους μπροστά της, αλλά σκοπός είναι να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο, και αυτό γίνεται μόνο με οργάνωση.

Υ.Γ.1 Ευχαριστούμε τα παιδιά της ομάδας "Ασκός του Αιόλου" για τα γυρίσματα και τους ευχόμαστε καλή δύναμη για την συνέχεια και εις το επανιδείν!

Υ.Γ.2 Δείτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας ΤΕΚΑΛ ΑΙΟΛΙΚΗ τι γράφει για την επένδυση του αιολικού πάρκου στη Βόρεια Ελλάδα...(Νομός Μακεδονίας)!!!














Πληροφορίες από: Τον Σάκη Ζαφειρόπουλο  https://www.facebook.com/sakiszz?fref=nf
Και τη σελίδα της ΑΝΩ ΜΗΛΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ https://www.facebook.com/groups/307577322192/