Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ




Ο Ιδρυτής της Σχολής Γονέων Κατερίνης κ. Δημήτριος Δημηνάς ώς ομιλητής αυτή την φορά, στο Ανοικτό
Πανεπιστήμιο Κατερίνης σε μιά έντονα φορτισμένη και συγκινησιακή ατμόσφαιρα ανέπτυξε το θέμα για την Οικογενειακή Βία και το Bulling στο σχολείο. Διάνθισε το θέμα του με πλήθος παραδειγμάτων από την πλούσια επαγγελματική του εμπειρία ώς Δικηγόρου και Επιμελητού ανηλίκων, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα συγκινησιακή
βλέποντας ότι ο σπόρος ο οποίος φυτεύτηκε το 1989 έγινε ένα μεστό δένδρο το οποίο συνεχίζει (26 χρόνια τώρα) να δίνει πλούσιους τους καρπούς του σε επιστημονική γνώση, βιώματα και εμπειρίες των εκατοντάδων ομιλητών της



 Τη Δευτέρα 2 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου της πόλης μας επίκαιρη ομιλία με θέμα τη σχολική και οικογενειακή βία. Ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος δικηγόρος και τέως επιμελητής ανηλίκων κ. Δημήτριος Διμηνάς. Ο ομιλητής, άριστος γνώστης του θέματος, το ανέπτυξε με διεξοδικό και ευχάριστο τρόπο, αναφέρονταν μάλιστα πολλά περιστατικά βίας από τη μακρά επαγγελματική του εμπειρία.

       Στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι η βία που τόσο πολύ πλήττει την εποχή μας, είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης των ηθικών και πολιτιστικών αξιών, της φτώχειας, της ανέχειας και της ανεργίας. Η οικογένεια έπαψε να αποτελεί καταφύγιο για το παιδί, το χάδι, η στοργή και η  θαλπωρή  λιγόστεψε στις μέρες μας. Η επιθετικότητα είναι αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης και διευκολύνεται από τον τρόπο που λειτουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και το σχολείο και η οικογένεια

       Ο νόμος φυσικά προστατεύει  τον πολίτη από κάθε μορφής επιθετικότητα που καταλήγει σε σωματικές βλάβες, προσβολές, απειλές, ψυχολογικό καταναγκασμό, εκβιασμό και σεξουαλικό αλλά τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά. Η εξέλιξή της είναι αυξητική λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και καταλήγει σε επιπτώσεις καταστροφικές. Καθημερινά πληροφορούμαστε για περιστατικά κακοποιημένων γυναικών και παιδιών που εκδηλώνονται με φοβίες, άγχος, κατάθλιψη, μελαγχολία ,  ανασφάλεια, κοινωνική απόρριψη.

       Υποχρέωση των κακοποιημένων ατόμων αλλά και του οικογενειακού και κοινωνικού τους περιβάλλοντος είναι να καταγγέλλουν κάθε περίπτωση βίας στις αρμόδιες αρχές και όχι να το αποκρύπτουν από φόβο ή κάποιας μορφής πιέσεις. Επίσης οι πολίτες πρέπει να ενημερώνουν γείτονες, συγγενείς και φίλους να το πράττουν επίσης για να προλαμβάνονται περιστατικά βίας.

       Οι ποινικές διατάξεις για περιπτώσεις οικογενειακής  βίας είναι πολύ αυστηρές ιδιαίτερα σε έγκυες γυναίκες , ανάπηρους και ανήλικα παιδιά. Σήμερα υπάρχει πλήθος φορέων που προσφέρουν κοινωνική συμπαράσταση, νομική προστασία και ιατρική περίθαλψη σε θύματα βίας. Τέτοια είναι τα κέντρα κοινωνικής υποστήριξης, η γραμμή S.O.S, οι γιατροί του κόσμου, το χαμόγελο του παιδιού και άλλα που προσφέρουν στέγη, τροφή και υποστηρικτικό περιβάλλον.

     Η ενδοσχολική βία, υποστήριξε ο ομιλητής, είναι συνάρτηση  του τρόπου λειτουργίας της οικογένειας και του σχολείου. Είναι αποτέλεσμα της παθογένειας της κοινωνίας μας. Εκδηλώνεται  με εκφοβισμό, λεκτικές προσβολές, συκοφαντίες, καταστροφές, βιασμούς, ηλεκτρονικό εκφοβισμό και σωματικούς τραυματισμούς. Οι επιπτώσεις από παρόμοια φαινόμενα είναι  πολύ σοβαρές. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα επιθετικά παιδιά που καταφεύγουν στη βία και προέρχονται κυρίως από προβληματικές οικογένειες, πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης από το σχολείο και την κοινωνία. Υπάρχει σήμερα ο θεσμός της σχολικής διαμεσολάβησης που ειδικοί δικηγόροι αντιμετωπίζουν ανάλογα φαινόμενα.

      Ο ομιλητής έκλεισε την ομιλία του με την εκτίμηση ότι το καλύτερο μέσο σε κάθε περίπτωση βίας και για το θύμα και για το θύτη είναι η κατανόηση, η αλληλεγγύη, η στοργή  και η αγάπη.  

 ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ

ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
              www.sxoligoneon.gr