Τρίτη, 21 Απριλίου 2015

«ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ 2015» - ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Την Κυριακή 19 Απριλίου 2015 πραγματοποιήθηκε στη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας με απόλυτη επιτυχία ανοιχτό τουρνουά γρήγορου σκακιού (rapid)  στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ 2015».
Το τουρνουά πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Υψηλάντεια», με τη συνεργασία του Μορφωτικού Ποντιακού Συλλόγου «Αλέξανδρος Υψηλάντης» της Νέας Τραπεζούντας, των Σκακιστικών Συλλόγων της πόλης μας (Σ.Ο. Κατερίνης, Σ.Ο. Π.Κ.Δ. Κατερίνης) και της Ε.Σ.Σ.ΚΕ.ΔΥ.Μ. και θα ληφθεί υπόψη από την Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία για διεθνή αξιολόγηση ELO (FIDE Rapid Ratings).
Χαρακτηριστικό και της φετινής διοργάνωσης στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μ.Π.Σ. «Αλέξανδρος Υψηλάντης» της Νέας Τραπεζούντας ήταν η μαζική συμμετοχή από δεκάδες σκακιστές όλων των ηλικιών (118 συνολικά άτομα) από διάφορες περιοχές όπως Γιαννιτσά, Φλώρινα, Βέροια, Πτολεμαΐδα, Ποντοκώμη Κοζάνης, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη και Νέα Τραπεζούντα Πιερίας, που μέσα σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα αγωνίστηκαν για τη χαρά της συμμετοχής και τη διάκριση.

Πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικά τουρνουά με βάση την ηλικία των σκακιστών (για μεγάλους και για μικρούς). Στο πρώτο τουρνουά πήραν μέρος οι σκακιστές ηλικίας από δεκατρία (13) ετών και άνω και στο δεύτερο τουρνουά πήραν μέρος οι σκακιστές ηλικίας από δώδεκα (12) ετών και κάτω, ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο διάκρισης για όλους και υψηλότερο επίπεδο στις παρτίδες που πραγματοποιήθηκαν. Η μάχη για την κορυφή και στα δύο τουρνουά ήταν σκληρή με αρκετό πάθος αλλά πάντα στα πλαίσια του «ευ αγωνίζεσθαι», αρχή που διέπει το σκάκι ως άθλημα και το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αθλήματα.
Τα δύο τουρνουά πραγματοποιήθηκαν με Ελβετικό σύστημα επτά (7) γύρων, με χρόνο σκέψης για κάθε σκακιστή, δέκα λεπτά για ολόκληρη την παρτίδα και για κάθε κίνηση που ολοκλήρωσε ο παίκτης (από την πρώτη κίνηση), πήρε ακόμη πέντε δευτερόλεπτα (5΄΄) χρόνου σκέψης.
Στο πρώτο τουρνουά (ηλικίας από δεκατρία ετών και άνω) νικητής αναδείχθηκε ο σκακιστής του Ομίλου Σκακιστών Γιαννιτσών Σουγκάκης Άνθιμος, δεύτερος τερμάτισε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Πτολεμαΐδας «ο Πτολεμαίος» Θεοδουλίδης Θεόδωρος, ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Μπλέτσιος Διονύσιος.
      Στο δεύτερο τουρνουά (ηλικίας από δώδεκα ετών και κάτω) νικητής αναδείχθηκε ο σκακιστής της Σκακιστικής Ακαδημίας Πτολεμαΐδας «ο Σκακιστάκος» Παπαδημητρίου Αλέξανδρος.
      Κύπελλα απονεμήθηκαν στους τρεις (3) πρώτους νικητές του πρώτου τουρνουά και στον πρώτο νικητή του δευτέρου τουρνουά καθώς επίσης και στις τρεις (3) καλύτερες ομάδες (σκακιστικούς συλλόγους) που προέκυψαν από το άθροισμα των πόντων που συγκέντρωσαν οι δύο καλύτεροι σκακιστές κάθε ομάδας από το κάθε ένα από τα δύο τουρνουά.
Νικήτρια ομάδα του τουρνουά αναδείχθηκε ο Σκακιστικός Όμιλος Κατερίνης, στην δεύτερη θέση τερμάτισε η Σκακιστική Ακαδημία Πτολεμαΐδας «ο Σκακιστάκος» ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Σκακιστικός Όμιλος Πτολεμαΐδας «ο Πτολεμαίος».
Στους σκακιστές-σκακίστριες κάτω των δεκαέξι ετών απονεμήθηκαν 28 μετάλλια:
1ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 15 και 16 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Προκοπίου Ιωάννης.
2ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 15 και 16 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Πνευματικού  Κέντρου Δήμου Κατερίνης Λάμπρου Ευθύμιος.
3ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 15 και 16 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Πτολεμαΐδας «ο Πτολεμαίος» Σαμαρά Φανή.
4ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 15 και 16 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Γυμναστικού Συλλόγου Ποντοκώμης Φώτογλου Βικτωρία.
      5ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 13 και 14 ετών το χρυσό         μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής της ομάδας Ε.Σ.Ο. «Επίκουρος» Πολίχνης Τζιμούλιας Κωνσταντίνος.
      6ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 13 και 14 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε  ο σκακιστής της Σκακιστικής Ακαδημίας Πτολεμαΐδας «ο Σκακιστάκος» Πέπα Μάριο.
      7ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 13 και 14 ετών το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Πνευματικού  Κέντρου Δήμου Κατερίνης Σκρέτας Δημήτριος.
       8ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 13 και 14 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας Πατρίκη Αλεξάνδρα.
       9o) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 13 και 14 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Πτολεμαΐδας «Δούρειος Ίππος» Τσιρανίδου Βασιλική.
      10ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 13 και 14 ετών το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Βέροιας Λαζή Νίκη.
      11ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 11 και 12 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής της Σκακιστικής Ακαδημίας Πτολεμαΐδας «ο Σκακιστάκος» Παπαδημητρίου Αλέξανδρος.
      12ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 11 και 12 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Βαρδάκας Γρηγόριος.
      13ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας 11 και 12 ετών το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Συλλόγου Πεύκων Θεσσαλονίκης Κατσίγρης Αντώνιος.
      14ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας 11 και 12 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας Σερταρίδου Αικατερίνη.
      15ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας  11 και 12 ετών το αργυρό μετάλλιο  κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Πτολεμαΐδας «Δούρειος Ίππος» Λιούρη Μαρία.
      16ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας  11 και 12 ετών το χάλκινο μετάλλιο  κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Πνευματικού  Κέντρου Δήμου Κατερίνης Σεϊταρίδου Ηλιάνα.
      17ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας  9 και 10 ετών το χρυσό μετάλλιο  κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Πνευματικού  Κέντρου Δήμου Κατερίνης Ελευθεριάδης Θεοχάρης.
      18ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας  9 και 10 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Βαρδάκας Πέτρος.
      19ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας  9 και 10 ετών το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Πτολεμαΐδας «Δούρειος Ίππος» Κοντέος Στέργιος.
      20ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας  9 και 10 ετών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης Ιορανίδου Σοφία.
      21ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας  9 και 10 ετών το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια της Σκακιστικής Ακαδημίας Πτολεμαΐδας «ο Σκακιστάκος» Λιούρη Αναστασία.
      22ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας  9 και 10 ετών το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Βέροιας Ραφτοπούλου Κωνσταντίνα.
      23ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας  8 ετών και κάτω το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης Ελευθεριάδης Αριστοτέλης.
      24ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας  8 ετών και κάτω το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Παπαβασιλείου Αλέξανδρος.
      25ο) Στην κατηγορία σκακιστών ηλικίας  8 ετών και κάτω το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο σκακιστής από την Βέροια Κωνσταντινίδης Δημήτριος.
      26ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας  8 ετών και κάτω το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Βαρδάκα Σοφία.
      27ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας  8 ετών και κάτω το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Πτολεμαΐδας «ο Πτολεμαίος» Λιούρη Μιχαέλα και
      28ο) Στην κατηγορία σκακιστριών ηλικίας  8 ετών και κάτω το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η σκακίστρια από την Κατερίνη Κοτσαϊλίδου Αικατερίνη.

Η μεγάλη συμμετοχή σκακιστών ΚΑΙ της φετινής διοργάνωσης αποτελεί προϊόν του αυξημένου κύρους που απέκτησε με πολύ κόπο στη διάρκεια του χρόνου το σκακιστικό τουρνουά «Υψηλάντεια», χάρη στην αγάπη των ανθρώπων του τοπικού συλλόγου και των σκακιστικών συλλόγων της Πιερίας.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους όσους συμμετείχαν (σκακιστές, συνοδούς, προπονητές, διαιτητές κλπ.) και ευελπιστούμε να ξαναβρεθούμε του χρόνου τέτοιες μέρες ξανά στη Νέα Τραπεζούντα.


Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο