Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Το IMBB του ΙΤΕ στρέφει και πάλι τα φώτα της επιστημονικής κοινότητας στην Κρήτη!

Το IMBB του ΙΤΕ στρέφει και πάλι τα φώτα της επιστημονικής κοινότητας στην Κρήτη!
Ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας αποκάλυψαν ένα νέο κυτταρικό μηχανισμό που συντονίζει τη διαδικασία δημιουργίας και καταστροφής των μιτοχονδρίων, ρυθμίζοντας τη γήρανση.
Οι ερευνητές του ΙΜΒΒ Κωνσταντίνος Παληκαράς και Δρ. Ειρήνη Λιονάκη, με επικεφαλής τον Καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, αποκάλυψαν ένα κομβικό μονοπάτι μοριακής σηματοδότησης που συντονίζει τη δημιουργία και, ταυτόχρονα, την καταστροφή των μιτοχονδρίων στα κύτταρα, κατά τη γήρανση, καθορίζοντας τη διάρκεια ζωής.


Η έρευνα των Ελλήνων επιστημόνων επιλέχθηκε να δημοσιευτεί στο πρόσφατο Nature, ένα από τα πιο έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά το οποίο δημοσιεύει μόνο το 1% των υποβληθέντων ερευνών, καθώς τα αποτελέσματά της θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για την έρευνα και την κατανόηση της γήρανσης στον άνθρωπο, και αναμένεται ότι θα αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση συνοδών νοσημάτων τα οποία χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτη συσσώρευση μιτοχονδρίων, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, με στοχευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις.
+ Το ΙΜΒΒ του ΙΤΕ έχει ήδη διεθνείς συνεργασίες τόσο με άλλα ερευνητικά κέντρα, όσο και με φαρμακευτικές εταιρείες, με τις οποίες προχωρά κλινικές έρευνες.
Όπως όμως τονίζει ο Δρ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Διευθυντής Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας και Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Κρήτης στο GoodNews τα οφέλη από μια τέτοια επιτυχία δεν είναι μόνο μακροπρόθεσμα (από πιθανά σκευάσματα και θεραπείες που κάποια στιγμή θα προκύψουν), αλλά και εξαιρετικά σημαντικά για το σήμερα:
«Το άμεσο και -ιδιαίτερα για την Ελλάδα- πολύ σημαντικό κέρδος είναι η δυνατότητα εκπαίδευσης νέων ανθρώπων σε υψηλού επιπέδου έρευνας. Σε κάθε έρευνα απασχολούνται αρκετοί επιστήμονες, τα κόστη και οι αμοιβές των οποίων προέρχονται από ιδιαίτερα ανταγωνιστικά διεθνή προγράμματα χρηματοδότησης που καταφέρνει κάθε φορά να προσελκύσει το Ινστιτούτο μας, απέναντι σε αντίστοιχα πολύ πιο οργανωμένων χωρών. Είναι μεγάλη υπόθεση το να αποδεικνύουμε ότι, παρά τις συνθήκες, η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει υψηλής ποιότητας Παιδεία σε Ελληνες αλλά και αλλοδαπούς φοιτητές και μεταδιδακτορικούς φοιτητές που επιλέγουν να συνεχίσουν την καριέρα τους στην Κρήτη».
- Πώς καταφέρνει το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας να μετέχει στην Α’ γραμμή της παγκόσμιας Ερευνας, παρά τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα;
Μας ενδιαφέρει να ζούμε μέσα σε περιβάλλον με αξιοκρατία. Πέρα και μακριά από μέσα, πολιτικές πεποιθήσεις, ανούσιο εσωτερικό ανταγωνισμό. Θέλουμε ό,τι σου συμβαίνει όταν σε δέχονται σε ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό (συνεντεύξεις, αξιολογήσεις κ.ά.), να το συναντάς και σε εμάς…
Μια μη αξιοκρατική επιλογή ατόμου, στο τέλος της ημέρας, είναι άδικη. Και με τη σκιά της αδικίας, δεν μπορείς να εργαστείς σε τόσο υψηλό επίπεδο, να ανταγωνιστείς ερευνητικά κέντρα χωρών που προσφέρουν καλύτερες συνθήκες.
Και ύστερα είναι και θέμα εγωϊσμού: θέλουμε να έχουμε στις ομάδες μας τους καλύτερους επιστήμονες, όχι αυτούς που ανέχονται τις συνθήκες.
Το τελευταίο που θέλω να τονίσω είναι το θέμα της ποιότητας. Είμαστε προσηλωμένοι στην ποιότητα. Να παράγουμε Ερευνα κορυφαίας ποιότητας. Και το καλό στο δικό μας χώρο η ποιότητα είναι μετρήσιμη –δεν είναι θέμα αισθητικής, άποψης ή προτίμησης.
- Τι ακολουθεί για την ομάδα σας;
Συνεχίζουμε τις έρευνες, προκειμένου να έχουμε κι άλλα θετικά αποτελέσματα το επόμενο διάστημα. Αλλά ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε τη διάδοση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης μελέτης μας με ομιλίες και παρουσιάσεις σε συνέδρια στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο αλλά και στην Ευρώπη, ξεκινώντας από αυτή την Κυριακή».
Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα «Coordination of mitophagy and mitochondrial biogenesis during ageing in C. elegans»: http://www.goodnews.gr/…/Simantiki-dimosieysi-tis-omadas-to…
http://www.nature.com/…/journal/vaop/…/full/nature14300.html