Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης στην Αθήνα 3ήμερη διδακτική επίσκεψη στη Βουλή των ΕλλήνωνΜε τις καλύτερες εντυπώσεις και τις πιο όμορφες αναμνήσεις επέστρεψαν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης και οι γονείς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης από τη διδακτική/εκπαιδευτική επίσκεψή τους στην Αθήνα (8-10/5/2015).
Στα πλαίσια των προγραμμάτων εκπαιδευτικών επισκέψεων στη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε η τριήμερη εκδρομή των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας στην Αθήνα.Όπως σε όλες τις εκπαιδευτικές επισκέψεις του σχολείου μας, που είναι ιδιαίτερης σημασίας για τους μαθητές, καθώς τους δίνουν τη δυνατότητα να παρευρίσκονται σε τόπους έντονης μορφωτικής αξίας, έτσι πραγματοποιήθηκε και η φετινή επίσκεψη στην Αθήνα.

Το τριήμερο πρόγραμμα περιλάμβανε τόσο εκπαιδευτικές, διδακτικές όσο και πολιτισμικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Με λίγα λόγια το πρόγραμμα των μαθητών «είχε απ’ όλα» και ήταν γεμάτο εκπλήξεις.

Επίσκεψη στο ελληνικό Κοινοβούλιο, το μεγαλόπρεπο αυτό οικοδόμημα το οποίο κοσμεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Οι μαθητές επισκέφθηκαν το κτίριο που αποτελεί την καρδιά της σύγχρονης ελληνικής Δημοκρατίας. Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Κοινοβουλίου και να ενημερωθούν για την ιστορία του, τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματος και των θεσμών.

Η επίσκεψη άφησε άριστες εντυπώσεις στους μαθητές. Τους βοήθησε να κατανοήσουν το δημοκρατικό πνεύμα και να εμπεδώσουν τη λειτουργία και την ιστορία του κοινοβουλευτισμού στην πατρίδα μας, καθισμένα στα έδρανα των βουλευτών .

Η επίσκεψη συνεχίστηκε στα ιστορικά μνημεία μας. Αφού ανηφορήσαμε τη Δ. Αεροπαγίτου, ξεναγηθήκαμε με ενδιαφέρον στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς για πολλούς μαθητές ήταν η πρώτη φορά που επισκέπτονταν το χώρο, έμβλημα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης όπου δεσπόζει, ανίκητος στο χρόνο, ο Παρθενώνας. 

Εν συνεχεία, με σύμμαχο τον θαυμάσιο καιρό, κάτω από τον γαλάζιο αττικό ουρανό, επισκεφθήκαμε το Αττικό πάρκο, ζωολογικό κήπο, θαυμάζοντας τα ζώα του πλανήτη μας και παρακολουθώντας την επίδειξη προγράμματος των δελφινιών, την πλατεία Συντάγματος με το Μετρό, το Μοναστηράκι, την Πλάκα, το Θησείο, το Ζάππειο, τον Εθνικό κήπο, Ηρώδου Αττικού, το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο, το φυλάκιο των Ευζώνων. Το θαυμάσιο Πολεμικό μουσείο και το Καλλιμάρμαρο, Παναθηναϊκό Στάδιο. 

Παρακολουθήσαμε την αλλαγή φρουράς των ευζώνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, περιήγηση στο ιστορικό κέντρο με επίσκεψη στο εθνικό ιστορικό μουσείο που φιλοξενείται στο μέγαρο της παλαιάς βουλής. Από την εκδρομή μας δεν θα μπορούσε να λείψει το καλό φαγητό και η διασκέδαση με χορό που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε μουσική ταβέρνα στου Ψυρρή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Με μεγάλο θαυμασμό και ενθουσιασμό παρακολουθήσαμε και τη θεατρική παράσταση, μιούζικαλ «Βιολιστής στη Στέγη» στο θέατρο Badminton Αθηνών, με σκηνικά που εντυπωσίασαν όλους τους θεατρόφιλους κάθε ηλικίας και με έκπληξη η παρουσία του ζεύγους Μ. Σεφερλή με τους μαθητές του σχολείου μας να ενθουσιάζονται.

Αφιερώθηκε επίσης χρόνος ξενάγησης στο λιμάνι του Πειραιά, Κεντρικός λιμένας, Πασαλιμάνι, Τουρκολίμανο, Λιμάνι Ζέας, Καστέλα  και ξενάγηση στο Φάληρο, γήπεδο Ολυμπιακού  «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και μουσείο με ξεναγό τον Κατερινιώτη  ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Κωνσταντίνο Γιαννούλη, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις.

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε στην Αθήνα.  Η όλη εμπειρία μας άφησε πραγματικά μια γλυκιά γεύση και μια αίσθηση νοσταλγίας για την Αθήνα που τόσο μας άρεσε.

Η συνεργασία μεταξύ των συνοδών-δασκάλων και των γονέων και η βοήθειά τους στην πραγματοποίηση της εκδρομής αποτέλεσε τον σημαντικότερο παράγοντα επιτυχίας της εκδρομής. 
Ευχαριστούμε το ταξιδιωτικό γραφείο Velonis Tours για την προσφορά της εύρεσης ξενοδοχείου, καθώς επίσης και τον οδηγό μας κ. Άκη για την συνεχή άψογη οδήγηση καθ’ όλο το 3ήμερο της εκδρομής. Τους γονείς που στάθηκαν αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο μας.  

Τα πραγματικά συγχαρητήρια ανήκουν στους μαθητές του σχολείου οι οποίοι μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους σ’ όλες τις περιστάσεις με τις άριστες, άψογες και υποδειγματικές τους συμπεριφορές.

Ο Διευθυντής

Τσακιρίδης Βασίλης