Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Μύθοι και αλήθειες για το μεταναστευτικό. Από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας. Σήμερα στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας ξεκινάει σήμερα, 27 Μαΐου 2015, στις 08:30  τον «Θερινό Δωδεκάλογο» , με μία ανοιχτή συζήτηση σχετικά με το μεταναστευτικό.
«Έχουν έρθει εδώ και μας παίρνουν τις δουλειές», «Απειλείται η ζωή και η περιουσία μας», «Οι μετανάστες αποτελούν υγειονομική βόμβα», «Ποιοι δουλεύουν σήμερα στο χωράφια του νομού μας;»Αυτά, και πολλά άλλα ερωτήματα, μύθους και αλήθειες θα συζητήσουμε σήμερα στην αυλή του Καπνικού Σταθμού.
Εδώ και είκοσι τουλάχιστον χρόνια, το μεταναστευτικό αποτελεί ζήτημα το οποίο με διαφορετικές μορφές επανέρχεται μονίμως, καταλαμβάνοντας κεντρική θέση στη δημόσια συζήτηση. Στη συζήτηση αυτή επικρατούν συνήθως στρεβλές αντιλήψεις και συσκοτίζονται τα πραγματικά δεδομένα, καθώς η μετανάστευση συνιστά αντικείμενο πολιτικής χρήσης και μιντιακής εκμετάλλευσης. Με ευθύνη των κυρίαρχων μέσων μαζικής ενημέρωσης και χάρη στη συστηματική παρέμβαση της Ακροδεξιάς, δημιουργούνται κοινωνικοί μύθοι, ενίοτε και καταστάσεις «ηθικού πανικού», πράγμα που καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη την κατανόηση της πολυπλοκότητας του φαινομένου και, φυσικά, τη νηφάλια αντιμετώπισή του.
Διαλέξαμε, λοιπόν, έντεκα από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με τη μετανάστευση στην Ελλάδα και σας καλούμε σήμερα, Τετάρτη 27 Μαΐου 2015, ώρα 20:30, στην φιλόξενη αυλή του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης, να τους συζητήσουμε.
Αξιοποιώντας στοιχεία και μελέτες, από το ομώνυμο βιβλίο του Ιδρύματος «Roza Luxemburg» θα μας δοθεί η ευκαιρία να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα σε κάθε θέμα και πως φανταζόμαστε μια  δίκαιη και ρεαλιστική πολιτική για την μετανάστευση.
Την εκδήλωση στηρίζουν οι "Γιατροί του Κόσμου" και το ίδρυμα "Rosa Luxemburg", παράρτημα Ελλάδος