Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Λατινόφωνοι φοιτητές και εκπαιδευτικοί στην Αστική Σχολή. ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ



H διάδοση της ελληνικής κουλτούρας και ιστορίας, η προβολή των πολιτισμικών επιτευγμάτων και των ανθρωπιστικών αξιών του ελληνικού πολιτισμού βρίσκονται στο επίκεντρο των μαθημάτων, που παρακολουθούν στην Αστική Σχολή Κατερίνης, 26 Χιλιανοί, Ισπανοί και Ιταλοί εκπαιδευτικοί και φοιτητές αντίστοιχα.

Τα μαθήματα υλοποιούν - σε συνεργασία με τον Ο.Π.Π.Α.Π. Δήμου Κατερίνης - η Διεθνής Ένωση Φιλελλήνων «Ελληνική Φιλία» (www. ellinikifilia.gr), η οποία έχει στους κόλπους της 20 χώρες μέλη ανά τον κόσμο και ο Πολιτιστικός Όμιλος «ΟΛΥΜΠΟΣ», ο οποίος δραστηριοποιείται στον Ισπανόφωνο κόσμο (Λατινική Αμερική και Ευρώπη).


Πιο συγκεκριμένα, το χρονικό διάστημα 13 έως 20 Ιουλίου και 03 έως 09 Αυγούστου, οι ξένοι επισκέπτες διδάσκονται από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Σαντιάγο Χιλής Roberto Andreas Soto (πρόεδρο της Διεθνούς Ένωση Φιλελλήνων «Ελληνική Φιλία») και του Πανεπιστημίου της Τζιρόνα Ισπανίας Μanuel Vial Dumas (πρόεδρο του Πολιτιστικού Ομίλου «ΟΛΥΜΠΟΣ»),  τις κύριες θεματικές ενότητες της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.

«Με την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη υποστηρίζουμε εκπαιδευτικές δράσεις, όπως η συγκεκριμένη, που προάγουν τη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού» σημειώνει σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας Θεόδωρος Παυλίδης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Σαντιάγο Χιλής Roberto Andreas Soto τονίζει: «Χαίρομαι ιδιαίτερα, που σε μία δύσκολη για την Ελλάδα συγκυρία επιδιώκουμε να φέρουμε στην επιφάνεια τις διαχρονικές ανθρωπιστικές αξίες του ελληνισμού. Επιτρέψτε μας να ευχαριστήσουμε από καρδιάς, για την υποστήριξη τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, τον πρόεδρο του ΟΠΠΑΠ Θεόδωρο Παυλίδη, την αρχαιολόγο - καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Ελένη Χρυσάφη, τον πρόεδρο του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρη Παπαχρήστο, τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου π. Μάξιμο Κυρίτση και την Ηγουμένη του Οσίου Εφραίμ Αικατερίνα μοναχή».

Παράλληλα με τα μαθήματα πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικές περιηγήσεις σε σημαντικά ιστορικά μνημεία της Πιερίας, όπως, ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου, το Κάστρο του Πλαταμώνα, το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου κ.ο.κ.