Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

44ο Φεστιβάλ Ολύμπου ΑΠΟΨΕ ΒΡΑΔΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΙΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

Βραδιά παραδοσιακής μουσικής με δύο αξιόλογα σχήματα από την τιμώμενη χώρα του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου, το Μαρόκο, θα έχουν την ευκαιρία οι Πιεριείς και όχι μόνο, να απολαύσουν απόψε Κυριακή 30 Αυγούστου 2015 στις 9 το βράδυ στο αρχαίο θέατρο του Δίου.


   Η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη στη χώρα της βορειοδυτικής Αφρικής που αποτελεί κομμάτι της συνέχειας του Μεσογειακού πολιτισμού και την οποία ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου στο πλαίσιο της πολυκοσμικότητας που τον διέπει, επίλεξε να είναι η χώρα τιμής του φετινού Φεστιβάλ Ολύμπου.
   Τα δύο μουσικά σχήματα Abidat RMA ZYAYDA de Benslimane και Gnaoua band θα παρουσιάσουν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, παραδοσιακή μουσική από την επονομαζόμενη «χώρα του Θεού». Η μουσική Gnaoua είναι ένα μίγμα της Υποσαχάριας Αφρικής, με βερβερικά και αραβικά ακούσματα αλλά και  θρησκευτικά τραγούδια καθώς  και ρυθμούς. Συνδυάζει τη μουσική και ακροβατικό χορό. Gnaoua μουσική είναι τόσο μια προσευχή όσο και μια γιορτή της ζωής και δημιουργήθηκε από μία εθνοτική μειονότητα στη Βόρεια Αφρική, κυρίως στο Μαρόκο.
                                          ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΙΑΣ
   Μια ξεχωριστή εμπειρία για το κοινό του Φεστιβάλ Ολύμπου. Να γνωρίσει και να μυηθεί στην τέχνη της Αραβικής καλλιγραφίας. Μας την προσφέρει ο εξέχων καθηγητής και μέλος της Ακαδημίας HASSAN II, Faical Nsiri, σε παρουσίαση της δεξιοτεχνίας του.
   Η επίδειξη θα πραγματοποιηθεί απόψε στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου του Δίου από τις οκτώ το βράδυ και για μία ώρα.
   Η Αραβική ή Ισλαμική καλλιγραφία είναι η τέχνη της καλλιγραφίας όπως αυτή αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε στα πλαίσια της Ισλαμικής τέχνης. Κατέχει εξέχουσα θέση στην Ισλαμική κουλτούρα και έχει ρίζες στη θρησκεία, καθώς μέσω της γραφής και των χειρόγραφων αντίτυπων μεταδόθηκε και διασώθηκε ο λόγος του Κορανίου.
   Χαρακτηρίζεται από χυτά μορφώματα και δαιδαλώδη γεωμετρικά σχέδια. Για τον Αραβικό κόσμο είναι μια τέχνη με αξιοσημείωτη ιστορία και «γεννήθηκε» από τις πένες Αράβων των τελευταίων δεκατριών αιώνων.