Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΥΛΙΩΝ 2015 (Φώτο-βίντεο)


Για µια ακόµη χρονιά το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύµπου συµµετείχε στον εορτασµό της Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών (γνωστή και ως Eurobirdwatch 2015) που συντονίζει στην Ελλάδα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί τη µεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη, που συντονίζεται από την Παγκόσµια Οµοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για την προστασία των πουλιών, Birdlife International, και φέτος είναι η 21η χρονιά που υλοποιηθήκαν εκδηλώσεις µε τη συµµετοχή περίπου 40 χωρών. Το θέµα της φετινής διοργάνωσης ήταν τα µεταναστευτικά πουλιά.Ο γενικός σκοπός ήταν να δοθεί το µήνυµα πόσο σηµαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα µεταναστευτικά πουλιά , οι χώροι όπου σταµατούν για τροφή και ξεκούραση και οι µεταναστευτικές τους διαδροµές.

Εποµένως, στόχος της εκδήλωσης ήταν να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα τα παιδιά για τις απειλές που αντιµετωπίζουν τα µεταναστευτικά πουλιά στη Μεσόγειο και την ανάγκη προστασίας τους.

Το Κ.Π.Ε. Ανατολικού Ολύµπου συµµετείχε στη γιορτή µε δύο εκδηλώσεις.

Η µία πραγµατοποιήθηκε στην Κεντρική πλατεία της Κατερίνης το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015, από τις 10.00 έως τις 14.00. Συνδιοργανωτές του Κ.Π.Ε Αν. Ολύµπου ήταν ο Φορέας ∆ιαχείρισης Εθνικού ∆ρυµού Ολύµπου (µε τον οποίο το Κ.Π.Ε. Αν. Ολύµπου συνεργάζεται για τη «Γιορτή Πουλιών για 3η συνεχή χρονιά) και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου Ελασσόνας (2η συνεχή χρονιά). Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή στο ευρύ κοινό και περιελάµβανε δηµιουργικά εργαστήρια κατασκευών, χειροτεχνίας και ζωγραφικής, περιβαλλοντικά παιχνίδια, επιτραπέζια και κινητικά και εργαστήριο φωτογραφίας. Στην εκδήλωση συµµετείχαν περίπου 150 άτοµα , 80 παιδιά και 70 ενήλικες.

Υποστηρικτής της εκδήλωσης ήταν ο ∆ήµος Κατερίνης.


Η δεύτερη εκδήλωση πραγµατοποιήθηκε στο Παρατηρητήριο της Αγαθούπολης την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015, από τις 10.00 έως τις 14.00, όπου το Κ.Π.Ε. Ανατολικού Ολύµπου συνεργάστηκε µε το Φορέα ∆ιαχείρισης ∆έλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκµονα .
Συµµετείχε µε δηµιουργικά εργαστήρια κατασκευών και χειροτεχνίας ( ντεκουπάζ σε πέτρα, κατασκευή ταΐστρας και «πελαργού») καθώς και περιβαλλοντικά παιχνίδια (επιδαπέδια και επιτραπέζια).Στην εκδήλωση συµµετείχαν περίπου 400 άτοµα, 200 παιδιά και άλλοι τόσοι ενήλικες.
Και στις δύο εκδηλώσεις µικροί και µεγάλοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα εκπαιδευτικά εργαστήρια. Συνεργάστηκαν ευχάριστα , δηµιούργησαν το δικό του έργο ο καθένας και µέσα από αυτή τη διαδικασία γνώρισαν τα µεταναστευτικά πουλιά , τους βιότοπούς τους καθώς και τους κινδύνους που τα απειλούν.

Ευχαριστούµε θερµά όλους όσους συµµετείχαν, µικρούς και µεγάλους και όλους όσους µας βοήθησαν σε αυτές µας τις προσπάθειες.

Η Παιδαγωγική Οµάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Ανατολικού Ολύµπου