Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για το ΔΣ στις 6-11-2015


  Στο ΔΣ έφερε ο δήμαρχος Κατερίνης ως  θέμα τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, προτείνοντας στο σώμα την καταδίκη του κ. Φίλη και αίτημα ανάκλησης των δηλώσεων.
Η παράταξη μας στην τοποθέτηση της δήλωσε ευθαρσώς την διαφωνία μας με το περιεχόμενο των δηλώσεων. Οι διώξεις , οι εκτοπισμοί, ο βίαιος εξισλαμισμός και εκτουρκισμός των Ελλήνων του Πόντου και οι 350 χιλιάδες νεκροί είναι χαραγμένα στην συλλογική συνείδηση του λαού ως η Γενοκτονία των Ποντίων.


Τονίσαμε βεβαίως  πως στη δημοκρατία είναι κατοχυρωμένο το δικαίωμα οποιασδήποτε άποψης και δεν είναι  στη δική μας λογική  η καταδίκη προσωπικών  απόψεων, καθώς η εκφρασμένη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού δεν έχει αναιρεθεί και ο αγώνας να αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο  η γενοκτονία  των Ποντίων είναι διαρκής.
 Ο  ποντιακός ελληνισμός στη μακραίωνη ιστορία του πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Στην προσπάθειά του να διατηρήσει την ύπαρξη και την αξιοπρέπεια του  είχε πάντα συμπαραστάτη τις δημοκρατικές και προοδευτικές  δυνάμεις της χώρας. Αυτές οι δυνάμεις ήταν που στήριξαν τους Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου και της Μ. Ασίας  και στην νέα τους ζωή όταν ήρθαν ως "πρόσφυγες" στην πατρίδα, όταν ένιωθαν "ξένοι" στην ίδια τους την πατρίδα.
Οι ίδιες δυνάμεις στηρίζουν και σήμερα κάποιους άλλους πρόσφυγες που κυνηγημένοι προσπαθούν να ξεφύγουν από έναν πόλεμο που δεν επέλεξαν, αναζητώντας  μέσω της χώρας μας το δικαίωμα στη ζωή.
Ο ποντιακός ελληνισμός γνώρισε για πολλά χρόνια τα αποτελέσματα του τούρκικου εθνικισμού και δεν έχει ανάγκη υποστήριξης από εκείνα τα στοιχεία, εκείνες τις δυνάμεις που έχουν ως ιδεολογία τη φυλετική καθαρότητα και το ρατσισμό. Η  εκμετάλλευση των δηλώσεων Φίλη από φασιστικές και ρατσιστικές δυνάμεις, το φλερτ με την πατριδοκαπηλία μόνο κακό μπορούν να φέρουν στη δημόσια ζωή.
Τονίσαμε τέλος την υποκριτική και ευκαιριακή ευαισθησία και εντός του ΔΣ, όταν σε παλαιότερη  δική μας πρόταση να μην καλείται το φασιστικό και εγκληματικό μόρφωμα της ΧΑ σε εκδηλώσεις  μνήμης των αγώνων του λαού μας πήραμε ως  απάντηση της δημοτικής αρχής  πως "αυτό λέει το πρωτόκολλο". Καλέστηκαν μάλιστα οι οπαδοί του ναζισμού και στο μνημόσυνο στο Σ. Σταθμό για τα θύματα των Ναζί.

Ψηφίσαμε σε θέμα προ ημερησίας διάταξης, την αγορά λέβητα για το 1Ο ΕΠΑΛ. Το θέμα αναγκάσθηκε να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη του κ. Χιονίδη μετά από την κινητοποίηση των μαθητών.
Ο δήμαρχος, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, άφησε αιχμές κατά του διευθυντή του σχολείου λέγοντας πως κάποιοι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Από τη συζήτηση βέβαια προέκυψε πως ο διευθυντής του σχολείου όχι μόνο δεν έχει καμιά ευθύνη για την κατάσταση αλλά είχε κάνει και  έγγραφο αίτημα στο Δήμο ενημερώνοντας για το πρόβλημα του λέβητα από τον Ιανουάριο του 2015.

Σε σχέση με τα  υπόλοιπα θέματα του ΔΣ καταψηφίσαμε τις προτάσεις της δημοτικής αρχής για τα δημοτικά τέλη - πλην των τελών διαφήμισης- ζητώντας τη μείωση των δημοτικών τελών. Πιστεύουμε πως  σε αυτήν  την  ιδιαίτερα δύσκολη χρονική περίοδο  η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να βοηθήσει με κάθε τρόπο τους δημότες . 
Τέλος ψηφίσαμε παρών σε δυο θέματα που ήρθαν με τη μορφή του κατεπείγοντος καθώς  αφορούσαν σημαντικά ποσά για τα οποία δεν είχαμε την απαραίτητη ενημέρωση.

Δημοτικός Συνδυασμός

Άλλος Δρόμος