Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015

14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών -ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ EUSO 20115-16

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «14η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2016 ΠΑΝΩ  ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ-ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ»
Το Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 διεξήχθη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών( Ε.Κ.Φ.Ε.) η πρώτη φάση του Μαθητικού διαγωνισμού E.U.S.O. 2016. «Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τη συμμετοχή στη 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών »Ο διαγωνισμός αφορά τις δεξιότητες των μαθητών πάνω σε πειραματικές και εργαστηριακές ασκήσεις στα μαθήματα Φυσική, Χημεία και Βιολογία Λυκείου. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση της ένταξης του πειράματος στη μελέτη και διδασκαλία των φυσικών επιστημών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και η ενασχόληση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.
Οι μαθητές επέδειξαν μεγάλη υπευθυνότητα και επιδεξιότητα στον χειρισμό των επιστημονικών οργάνων και διατάξεων. Επιδόθηκαν με αξιοσημείωτο ενθουσιασμό στην πραγματοποίηση των εργαστηριακών ασκήσεων που τους ζητήθηκαν.
Όλες οι ομάδες ολοκλήρωσαν με αποτελεσματικότητα τις εργαστηριακές ασκήσεις. Έτσι ήταν ιδιαιτέρως δύσκολος ο ρόλος της επιτροπής στην επιλογή μίας μόνο. Η τελική επιλογή κρίθηκε σε λεπτομέρειες και τελικά πρώτευσε η ομάδα του 4ου ΓΕΛ Κατερίνης που αποτελείται από τους μαθητές : Παπαφωτίου Θεδωρο, Παχυγιαννάκη Λαμπριλένα, Χατζηλεονταρή Ιωάννα,.            Την προετοιμασία των μαθητών πραγματοποίησαν οι  καθηγητές του 4ου ΓΕΛ Κατερίνης.

Τα παιδιά της ομάδας που προκρίθηκε θα μεταβούν στην Θεσσαλονίκη για να λάβουν μέρος στον τελικό της Βορείου Ελλάδος στις 23 Ιανουαρίου 2016. Ανάλογος τελικός θα γίνει και στην Αθήνα. Από τον κάθε τελικό διαγωνισμό θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2016, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Tartu της Εσθονίας, 7 - 14 Μαΐου 2016