Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΘΑΝΑΣΗΣ Γ. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ_ΒΡΑΔΥΑ ΤΙΜΗΣ

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου & ώρα 19:00, στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης
Ο Δήμος Κατερίνης τιμά τον διακεκριμένο συμπατριώτη μας ιατρό, καθηγητή Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκδήλωση προς τιμήν του διακεκριμένου ιατρού Θανάση Γ. Παπαβασιλείου, MD, PhD, Καθηγητή Βιοχημείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιεί ο Δήμος Κατερίνης και ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου & ώρα 19:00, στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα των «Αικατερινείων 2015» και πλαισιώνεται από τα μουσικά σύνολα δωματίου & τη Χορωδία «Φωνές του Γυμνασίου», του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης.


Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


Λίγα λόγια για τον Θανάση Γ. Παπαβασιλείου

       Γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1961.
       1978: Αποφοίτησε από το Β´ Γυμνάσιο-Λύκειο Αρρένων Κατερίνης.
       1978: Εισήχθη μετά από Πανελλήνιες Εισαγωγικές Εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (3ος επιτυχών).
       1978 - 1984: Φοιτητής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
       1984: Αποφοίτησε -πρώτος στο έτος του- από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με βαθμό πτυχίου ‘ΑΡΙΣΤΑ’ (9,66).
       1984 – 1989: Έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πρόγραμμα Κυτταρικών, Μοριακών και Βιοφυσικών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου COLUMBIA στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, απ’ όπου και έλαβε με ‘ΑΡΙΣΤΑ’ τον τίτλο του Διδάκτορα (PhD).
       1989 – 1996: Έκανε Μεταδιδακτορική Έρευνα στο Τμήμα Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου COLUMBIA (1989 – 1990) και στη συνέχεια, ως επικεφαλής ερευνητικής ομάδας, στο Τμήμα Κυτταρικής Διαφοροποίησης του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας (1990 – 1996).
       Μάρτιος 1995 – Δεκέμβριος 1995: Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως έφεδρος υπαξιωματικός ιατρός στο Πολεμικό Ναυτικό.
       To 1994 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών (την θέση ανέλαβε τον Οκτώβριο του 1996), και το 2000 Καθηγητής & Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοχημείας στην ίδια Σχολή. Τον Ιούλιο του 2005 εξελέγη παμψηφεί Καθηγητής & Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θέση την οποία κατέχει σήμερα.
       Διδάσκει Βασική και Ιατρική Βιοχημεία και Θέματα Μοριακής Ιατρικής σε προπτυχιακούς - μεταπτυχιακούς φοιτητές της ιατρικής και ειδικευόμενους διαφόρων πανεπιστημιακών κλινικών της χώρας (1997 – σήμερα), και μαθήματα (courses) εξειδικευμένων Μεθόδων-Τεχνικών Βιοχημείας - Μοριακής Βιολογίας σε διεθνή και ελληνικά μεταπτυχιακά προγράμματα στις βιοεπιστήμες (1990 – σήμερα).
       Μεταξύ των διακρίσεών του σε διεθνές επίπεδο περιλαμβάνονται:
το “Βραβείο Νεαρού Ερευνητού της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας” [του απονεμήθηκε στην Ατλάντα των ΗΠΑ το 1990 για την καλύτερη στο πεδίο Διδακτορική Διατριβή της ακαδημαϊκής χρονιάς στη Β. Αμερική (ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ)], και η εκλογή του το 1996 ως Εταίρου (Fellow) της Διεθνούς Εταιρείας Μοριακής Ιατρικής (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ).
       Για τη συμβολή του ερευνητικού του έργου στην προαγωγή της επιστήμης στην Ελλάδα και το διεθνή χώρο τιμήθηκε το 1999 και το 2009 από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, και το 1999 από το ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ με τα ομώνυμα “Βραβεία Ιατρικής”. Επιπλέον, οι μελέτες της ερευνητικής του ομάδας έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία διεθνών και ελληνικών ιατρικών συνεδρίων και εταιρειών.
       Τον Ιούνιο 2013 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών
       Από το 1999 έως το 2004 διετέλεσε Εθνικός Εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Μοριακής Βιολογίας (EMBC) και στο EMBL, από το 2003 έως το 2004 Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και Εθνικός Εκπρόσωπος στην Επιτροπή που επεξεργάστηκε το 6ο Πρόγραμμα Πλαισίου Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Επίδειξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, από το 2005 έως το 2009 Τακτικό Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), από το 2007 έως το 2009 Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογικών Προϊόντων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και από το 2010 έως το 2014 Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Από τον Ιούλιο 2013 είναι Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας (ΕΕΔ) για Κλινικές Μελέτες.
       Έχει δημοσιεύσει 320 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες στα εγκυρότερα διεθνή βιοϊατρικά περιοδικά, οι οποίες αναφέρονται περισσότερες από 9.000 φορές από άλλους ερευνητές στη διεθνή βιβλιογραφία. Έχει επίσης εκδώσει 2 ξενόγλωσσα και 1 ελληνικό βιοϊατρικά βιβλία και έχει συγγράψει 15 κεφάλαια σε διεθνή βιοϊατρικά βιβλία. Είναι Προσκεκλημένος Εκδότης (Guest Editor) σε θεματικά τεύχη (Special Issues) 2 διεθνών βιοϊατρικών περιοδικών.
       Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή και ελληνικά βιοϊατρικά συνέδρια και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα - ερευνητικά ινστιτούτα - επιστημονικές εταιρείες.
       Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board) ή Σύμβουλος Έκδοσης (Editor) 42 διεθνούς κύρους βιοϊατρικών περιοδικών και 2 ελληνικών επιστημονικών περιοδικών. Είναι σύμβουλος έκδοσης των τριών σημαντικότερων διεθνών περιοδικών Μοριακής Ιατρικής (Trends in Molecular Medicine, Molecular Medicine, Journal of Molecular Medicine) από την έναρξη της έκδοσης τους έως σήμερα.
       Είναι κριτής (Reviewer) επιστημονικών εργασιών σε 142 διεθνούς κύρους βιοϊατρικά περιοδικά.
       Είναι μέλος 18 διεθνών και 4 ελληνικών επιστημονικών εταιρειών.
       Είναι κριτής/αξιολογητής εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.
       Από το 1997 έως το 2015 τα ερευνητικά του προγράμματα προσήλκυσαν ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις (εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς) και χορηγίες ύψους πλέον των 5 εκ. ευρώ.
       Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα την τελευταία 15ετία εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών καρκινογένεσης σε ανθρώπινα κύτταρα και στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών – στοχευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων στις νεοπλασίες πνεύμονα, μαστού και κυρίως παχέος εντέρου, την αθηροσκλήρυνση και σε ορισμένες μεταβολικές διαταραχές.
       Αρθρογραφεί, τέλος, σε θέματα του ευρύτερου επιστημονικού του πεδίου στις κυριακάτικες εκδόσεις των εφημερίδων «Η Καθημερινή» και «Το Βήμα».
       Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Έφη Κ. Μπάσδρα [υφηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, νυν πρόεδρο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)], και πατέρας δύο παιδιών: του Γιώργου (απόφοιτου του τμήματος Μαθηματικών του ΜΙΤ) και του Κώστα (απόφοιτου του τμήματος Μοριακής Βιολογίας του Harvard).