Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΕΛΜΕ ΠΙΕΡΙΑΣ. Ανακοίνωση σχετικά με την διάθεση συναδέλφων στα Δημόσια Ι.Ε.Κ.



Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας καταγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας, που ενώ με ευθύνη του τα Δημόσια Ι.Ε.Κ. παρέμειναν κλειστά από την 1η Οκτώβρη, άρον-άρον χωρίς καμιά προηγούμενη διαδικασία, αφού τα Π.Υ.Σ.Δ.Ε δεν λειτουργούσαν και χωρίς να ενημερωθούν οι συνάδελφοι, αποφάσισε να λειτουργήσει και το Δημόσιο Ι.Ε.Κ Κατερίνης με τη διάθεση σε αυτό 22 συναδέλφων από τη β/θμια εκπαίδευση. Το υπουργείο για να μπαλώσει τα κενά, που έχει δημιουργήσει στα Δημόσια Ι.Ε.Κ, όπως αυτό της Κατερίνης, όχι μόνο διατηρεί την αύξηση του ωραρίου, τις συμπτύξεις τμημάτων και την μείωση των ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων, για να περισσέψουν συνάδελφοι, αλλά και τους μετακινεί στα πλαίσια της κινητικότητας από σχολείο σε σχολείο και τώρα στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. M’ αυτό τον τρόπο ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις και δημιουργούνται προβλήματα στην οικογενειακή ζωή των συναδέλφων. Αυτό είναι το μοντέλο των εργασιακών σχέσεων, που οικοδομείται στο σχολείο της αγοράς.


Την ίδια στιγμή εκπαιδευτικοί και σπουδαστές, για να καλύψουν τις χαμένες ώρες, θα αναγκαστούν να κάνουν μάθημα με εξαντλητικά ωράρια, πιθανώς ακόμη και Σάββατο και διακοπές Χριστουγέννων. Η κατάσταση θα οδηγήσει αρκετούς από τους σπουδαστές, που δουλεύουν το πρωί να επιλέξουν ανάμεσα στη δουλειά και τη σχολή τους, ενώ τους εκπαιδευτικούς να δουλεύουν ως δουλοπάροικοι πέρα από το ωράριο τους χωρίς να διασφαλίζεται η πληρωμή των υπερωριών του.
Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας:
1. Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του ΥΠΠΕΘ, που μετακινεί υποχρεωτικά τις συναδέλφισσες-συναδέλφους στα Δ.Ι.Ε.Κ.
2. Οποιαδήποτε διάθεση εκπαιδευτικού στα Δ.Ι.Ε.Κ. να γίνει με πλήρη διαφάνεια, μέσα από τα Π.Υ.Σ.Δ.Ε. και κατόπιν αιτήσεως του ιδίου.
3.Σε κάθε περίπτωση απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας ΑΜΕΣΑ να εκδώσει σχετική εγκύκλιο που να προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, που μετακινήθηκαν στα Δ.Ι.Ε.Κ. για συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου, που σαφώς να κατοχυρώνει ότι:
α. Η διάθεση των εκπαιδευτικών στα Δ.Ι.Ε.Κ. αφορά ΜΟΝΟ συμπλήρωση διδακτικού ωραρίου.
β. Σε καμία περίπτωση ο εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να δεχθεί υπερωρίες, καθώς δεν ορίζεται υπερωριακή απασχόληση στα Δ.Ι.Ε.Κ. Τα κενά που δημιουργούνται είναι υποχρεωμένο το Υπουργείο να τα καλύψει με την πρόσληψη εκπαιδευτών.
γ. Οι διευθυντές των Δ.Ι.Ε.Κ. πρέπει να παίρνουν υπόψη τους ότι, οι εκπαιδευτικοί, που διατίθενται στα Δ.Ι.Ε.Κ., είναι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας και έχουν αναθέσεις και διδακτικό ωράριο σε δημόσια σχολεία. Απαγορεύεται εκπαιδευτικός να έχει και πρωινό διδακτικό πρόγραμμα σε δημόσιο σχολείο και απογευματινό στα Δ.Ι.Ε.Κ. την ίδια μέρα.
δ. Οι εκπαιδευτικοί που διατίθενται στα Δ.Ι.Ε.Κ. έχουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα των υπολοίπων εκπαιδευτικών. Προστατεύονται από τυχόν αυθαιρεσίες και το εκπαιδευτικό τους έργο ταυτίζεται χρονικά με το εκπαιδευτικό έργο των εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων.
Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας καλεί τους συναδέλφους, που διατίθενται στα Δ.Ι.Ε.Κ., να μην δεχθούν υπερωριακή εργασία, καθώς δεν ορίζεται υπερωριακή εργασία σε Δ.Ι.Ε.Κ. Η «υπερωριακή» εργασία θα είναι απλήρωτη, θα είναι φυσική εξόντωση του εκπαιδευτικού και θα καλύψει θέσεις εργασίας άλλων εκπαιδευτών. Οι συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν ότι, δεν επιτρέπεται η συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου να γίνεται την ίδια μέρα, που υπάρχει παρουσία τους στα δημόσια σχολεία και να απαιτήσουν η συμπλήρωση ωραρίου να είναι αποκλειστικά του διδακτικού τους ωραρίου καθώς δεν υπάρχει απόφαση ότι, η γραμματειακή υποστήριξη που απαιτούν κάποιοι διευθυντές των Δ.Ι.Ε.Κ. υπολογίζεται ως διδακτική υπηρεσία.
Συνάδελφοι-συναδέλφισσες,
Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας σας καλεί να ενημερώσετε την Ε.Λ.Μ.Ε. για αυθαιρεσίες κατά την διάθεσή σας αλλά και αυθαιρεσίες σε απαιτήσεις διευθυντών των Δ.Ι.Ε.Κ. καθώς και να καταθέσετε ενστάσεις. Δεσμευόμαστε να βρεθούμε στη πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών με παρεμβάσεις ακόμα και σε διευθύνσεις Δ.Ι.Ε.Κ. όπου παρατηρούνται αυθαιρεσίες.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πιερίας

Ο Πρόεδρος
Βαρδακώστας Γεώργιος

Ο Γενικός Γραμματέας
Αντωνίου Χρήστος