Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Σάββας Χιονίδης: Έχουμε τέσσερα νέα σχολεία που λειτουργούν άψογα και βιοκλιματικά στέκονται αξιοπρεπώς. Για εμένα ήταν όνειρο ζωής το να μπορέσουμε να έχουμε καλές συνθήκες στα σχολειά μας, και τα καταφέραμε!

"Πολιτισμός και Παιδεία είναι πρώτη προτεραιότητα για εμάς και το αποδεικνύουμε καθημερινά."

Συνέντευξη έδωσε σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης στην οποία αναφέρθηκε στις διαμαρτυρίες γονέων για προβλήματα που θεωρούν οι ίδιοι ότι υπάρχουν στα τρία νέα σχολεία.

Την αγανάκτηση του αλλά κυρίως την στεναχώρια του εξέφρασε ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης για τα συμπεράσματα που βγήκανε από την σύσκεψη στο 19ο Δημοτικό Σχολείο και το εάν είναι ή όχι βιοκλιματικά τα τρία νέα Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας και αν έχουν ελλείψεις ή όχι.


Δεν γίνεται είπε ο κ. Χιονίδης να απαξιώνεται μια τιτάνια προσπάθεια του Δήμου Κατερίνης να αποκτήσει τρία νέα σχολεία και μάλιστα σε εποχή κρίσης.
Πουθενά σε όλη τη χώρα δεν έχει ξαναγίνει αυτό, όταν οι άλλοι έκλειναν σχολεία, εμείς, ο Δήμος Κατερίνης όχι απλά χτίζαμε νέα σχολεία αλλά κάναμε και ιδρύσεις.
Είμαστε η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που έχουμε τέτοια επάρκεια σε σχολικές μονάδες.
Όταν ανέλαβα Δήμαρχος τόνισε ο κ. Χιονίδης, υπήρχαν μόνο 8 σχολεία και τα περισσότερα με διπλοβάρδια.
Τώρα έχουμε 19 σχολεία, ένα ειδικό δημοτικό σχολείο και κανένα με διπλοβάρδια.
Έχουμε νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά μας, και κανένα προνήπιο δεν μένει χωρίς φοίτηση.
Ο μέσος όρος των μαθητών αν γινόταν κατανομή τώρα θα ήταν 16 παιδιά σε κάθε τάξη.
Η Κατερίνη μέχρι το 2030 τουλάχιστον δεν θα έχει κανένα πρόβλημα σε ότι έχει να κάνει με τις σχολικές μονάδες.
Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν εύκολο, αλλά τα καταφέραμε.

Παρότι δεν μας έστειλαν τον εξοπλισμό που χρειαζότανε, τα βάλαμε εμείς σαν Δήμος Κατερίνης, ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία.

Δεν μας δίνει το κράτος χρήματα για καθαρίστριες, πετρέλαιο κ.α, αλλά εμείς δεν τα αφήσαμε στην τύχη τους. Έχουμε αναλάβει εμείς όλο το κόστος, γιατί έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία σε ότι έχει να κάνει με τα παιδιά μας.

Πολιτισμός και Παιδεία είναι πρώτη προτεραιότητα για εμάς και το αποδεικνύουμε καθημερινά.

Τα αναληθή που λέγονται και γράφονται για τα σχολεία, στη ουσία μας βοηθούν να ενημερώσουμε την κοινωνία της Κατερίνης για το ποια είναι τελικά η αλήθεια.

Υπάρχουν προδιαγραφές συγκεκριμένες για το πως κάνεις ένα σχολείο και εμείς τις ακολουθήσαμε κατά γράμμα.

Ο κ. Χιονίδης παρουσίασε το κτιριολογικό πρόγραμμα του υπουργείου όπου γίνεται λεπτομερής αναφορά στους χώρους των σχολείων με τα τετραγωνικά και την ιδιότητα κάθε χώρου.

Για το αν υπάρχει γυμναστήριο ή όχι στα νέα σχολεία σημείωσε ότι υπάρχει 250 τμ χώρος για γυμναστήριο και με ελάχιστες παρεμβάσεις μπορεί να υπερκαλύψει τις ανάγκες του σχολείου.

Για την ασφάλεια όσων χρησιμοποιούν την ταράτσα του σχολείου για διάφορες χρήσεις ο κ. Χιονίδης τόνισε ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες με προστατευτικά μέσα ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα και για αυτό έχουν ενημερωθεί οι Διευθυντικές των σχολείων.

Ο κ. Χιονίδης είπε ότι για τους χώρους που διαμαρτύρονται ότι δεν είναι σωστά θερμαινόμενοι δεν είναι αλήθεια, γιατί αυτοί οι χώροι στην ουσία δεν είναι εσωτερικοί αλλά εξωτερικοί χώροι.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος ανέλυσε ένα ένα τα στοιχεία και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στα σχολεία και αναφέρθηκε τόσο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό χώρο των σχολείων τονίζοντας την ποιότητα αλλά και την ιδιότητα των υλικών που τοποθετήθηκαν και  συντελούν ώστε να χαρακτηριστεί ένα σχολείο ως βιοκλιματικό.


Αν κάποιοι θέλουν να απαξιώσουν την προσπάθεια μας και να βρουν μικρολεπτομέρειες ας σκεφτούν πρώτα αν τα σχολεία είναι επαρκή και μπορούν να λειτουργήσουν για να στεγάσουν τα παιδιά μας, και μετά να κάνουν κρίσεις, τόνισε ο κ. Χιονίδης.

Για να μπορεί κάποιος επίσης να κάνει κρίσεις θα πρέπει να έχει και τις εξειδικευμένες γνώσεις για αυτό που υποστηρίζει. Εμείς ακολουθήσαμε τις οδηγίες του υπουργείου και ειδικών επιστημόνων.

Κανταρτζής Μιχάλης


*Στην διάρκεια της ημέρας θα σας παρουσιάσουμε και τα όσα σημαντικά είπε ο Δήμαρχος Κατερίνης για τον Όλυμπο. Για εμάς είπε ο κ. Χιονίδης, ο Όλυμπος είναι Untouchable!