Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Ο ονειρεμένος μου κόσμος

Του Γιάννη Τσαπουρνιώτη

Στη μακρινή μου φαντασία, καθημερινά, ξημερώνει η ημέρα των ονείρων μου. Γεννάται ένας κόσμος διαφορετικός σε συνθήκες ζωής, σε νοοτροπία, σε συμπεριφορά, σε ποιότητα, σε προσφορά, σε αξία, σε ήθος.
Στην ονειρεμένη μου χώρα ξαναγεννιούνται σπουδαίοι ιστορικοί, φιλόσοφοι, λογοτέχνες, ποιητές, συγγραφείς, συνθέτες, αθλητές, ιεράρχες, ηγέτες με κύρος και προσωπικότητα. Οι τελευταίοι εμπνέουν και καθοδηγούν τους πολίτες με πράξεις τέτοιες που τους κατατάσσουν στην πρώτη θέση εκτίμησης και αναγνώρισης του ρόλου τους.


Σε αυτόν τον κόσμο τα Ελληνόπουλα φοιτούν σε δημόσια σχολεία που στοχεύουν στην ανάπλαση ανθρώπων εφοδιασμένων με ισχυρές βάσεις, απαραίτητες για την πορεία τους στο μέλλον. Στα σχολεία αυτά η ιστορία, η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά καταγράφεται με χρυσά γράμματα και διδάσκεται με απόλυτο σεβασμό, απλότητα και αλήθεια από δασκάλους και καθηγητές  που αγαπούν την Ελλάδα, λατρεύουν το επάγγελμα τους και το αρμόδιο υπουργείο τους παρέχει τα κατάλληλα εφόδια για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο έργο τους.
Εδώ βρίσκεται η αφετηρία για να χτιστεί ο ονειρεμένος κόσμος μου. Από το σχολείο ξεκινούν όλα. Δεν γίνονται όλοι άριστοι μαθητές. Μαθαίνουν όμως να είναι σωστοί και χρήσιμοι άνθρωποι. Δεν θα βγουν όλοι επιστήμονες. Θα δοθούν όμως σε όλους τα ερεθίσματα για να αγαπήσουν την πατρίδα τους, για να προσφέρει καθένας στο μέλλον κάτι σημαντικό από τη μικρή ή μεγάλη επαγγελματική στέγη του. Θα διδαχθούν ότι κατοικούν σε μια πανέμορφη και πλούσια χώρα που στον εφιάλτη που ζούμε σήμερα φαντάζει πάμφτωχη, αλλά δεν είναι.
Αυτή η χώρα εξάγει ξανά αγροτικά προϊόντα, αναπτύσσεται τουριστικά από την μια άκρη ως την άλλη γιατί είχε τον πολιτισμό, την ομορφιά, διέθετε θάλασσα και βουνά, αλλά τώρα οικοδόμησε και τις κατάλληλες υποδομές ώστε να κατέχει την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλοι οι πολίτες, όλοι οι επαγγελματίες, όλος ο δημόσιος και ιδιωτικός οργανισμός ζει και κινείται γύρω από την αρτιότερη παροχή υπηρεσιών στους ξένους επισκέπτες.  
Επιστημονικά μεγαθήρια και επιχειρήσεις που είχαν εγκαταλείψει στο παρελθόν τον τόπο τους επέστρεψαν και πάλι στην πατρίδα για να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, για να συνεισφέρουν κι αυτοί στην αναγέννηση της Ελλάδας.
Αυτή η χώρα δεν προλαβαίνει τώρα να διχαστεί γιατί καλοκαίρι και χειμώνα εργάζεται σκληρά για να προωθήσει τα ανεκτίμητα προϊόντα της. Ήλιος, θάλασσα, αρχαία μνημεία, εκκλησιές, μοναστήρια, κάθε πόλη, κωμόπολη, χωριό και νησί έχει τη δική του ξεχωριστή θέση σε ένα τεράστιο διαφημιστικό ταξίδι σε όλη την υφήλιο.
Οι άνεργοι, οι φτωχοί και οι άστεγοι έχουν περιοριστεί καθώς η κρατική πρόνοια και μέριμνα έχει αγκαλιάσει καθένα που βρισκόταν σε μειονεκτική θέση.
Αυτή η χώρα που πρώτη διεξήγαγε ολυμπιακούς αγώνες και πρόβαλε το αθλητικό ιδεώδες, αναστήλωσε πια τις αθλητικές της υποδομές και έδωσε το δικαίωμα στον μικρό να  νικά τον μεγάλο, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ναι, σε αυτόν τον τόπο των ονείρων μου μια μικρή ομάδα, μια μικρή επαρχιακή πόλη έχει τις ίδιες ευκαιρίες για να κατακτήσει κι αυτή το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ και άλλων αθλημάτων.
Μετά από τεράστιες θυσίες ετών η Ελλάδα μου έπραξε τα πάντα για να κυριαρχήσει η ειρήνη στην ανθρωπότητα, να σταματήσουν οι πόλεμοι και να εγκατασταθεί η ισότητα και η ισονομία.
Έχει φιλοξενήσει οικονομικούς μετανάστες, έχει δεχτεί εκατομύρια πρόσφυγες, έσωσε κυριολεκτικά αθώες ψυχές από τον θάνατο. Παρά όλα αυτά κατάφερε να μη χάσει την ταυτότητα της αλλά να διατηρήσει ανόθευτα τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα της. Εκμεταλλεύεται ελεύθερη και μόνη της τον τεράστιο ορυκτό πλούτο καθώς δεν είναι πλέον σκλαβωμένη και δεν εξαρτάται από κανένα δυνάστη και κατακτητή. Έχει ξεχρεώσει και δεν δανείζεται από πουθενά. Κανείς δεν σκέφτεται να παραβιάσει τα χωρικά της ύδατα. Προσφέρει πλουσιοπάροχα βοήθεια σε όποιο γείτονα της έχει ανάγκη αλλά κανείς δεν τολμά να της στερήσει ούτε μια σπιθαμή γης.
Δόθηκαν κίνητρα και ευκαιρίες σε χιλιάδες νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στα χωριά τους για να καλλιεργήσουν τη γη και να αναπτύξουν από την αρχή τις κτηνοτροφικές τους μονάδες. Ζωντάνεψε η επαρχία, άνοιξαν ξανά τα σχολεία, χτύπησαν οι καμπάνες στις εκκλησιές. Το χαμόγελο και η ελπίδα είναι πλέον εμφανή.
Η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει την υπογεννητικότητα και να λύσει το έντονο δημογραφικό πρόβλημα που απειλούσε την ίδια την ύπαρξη της. Ναι, γεννιούνται και πάλι Ελληνόπουλα και η πλειονότητα του πληθυσμού κυμαίνεται μεταξύ 1-10 ετών. Οι πολίτες και οι πολιτικοί της Ελλάδας έχουν πλέον συνειδητοποιήσει το μεγαλείο της και ενώθηκαν για να την οργανώσουν σωστά, να την βάλουν σε μια τάξη, να σώσουν το ένδοξο παρελθόν, να δουλέψουν για το παρόν προκειμένου να καμαρώνουν οι απόγονοι τους στο μέλλον.
Όποιος ζει σε αυτή τη χώρα, σε αυτόν τον κόσμο που περιγράφω και λαχταρώ, μην τον ξυπνάτε, αφήστε τον να ονειρεύεται.


Γιάννης Τσαπουρνιώτης