Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

  

Με επιστολή προς ΤΑΙΠΕΔ, υπόψη προέδρου κ. ΠΙΤΣΙΟΡΛΑ ΣΤΕΡΓΙΟ, εκφράζουμε την ανησυχία μας, σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από την εκποίηση παραλιακής έκτασης 49 στρεμμάτων, που βρίσκονται μεταξύ Κορινού και Καλλιθέας Πιερίας.


Εκτιμούμε πως πέραν της έκφρασης προθέσεων προς τη σωστή κατεύθυνση, το ζήτημα επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα στο επόμενο στάδιο της ανάκλησης της σχετικής ηλεκτρονικής δημοπρασίας.
Προφανώς, για να παραμείνει η έκταση στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου απαιτούνται ταχέως, ανάλογες ενέργειες γραπτών αιτημάτων και πιέσεων καθώς η αγωνία επί του θέματος είναι πλέον καθολική  και η διαμαρτυρία δεν προέρχεται μόνο από τον επαγγελματικό μας κλάδο αλλά από το σύνολο των πολιτών της Πιερίας.
Η οποιαδήποτε προσπάθεια μεμονωμένης εκμετάλλευσης της συγκεκριμένης έκτασης καταργεί τη συλλογική βούληση καθώς δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία που είναι σε συντριπτικό ποσοστό αρνητική, ενώ ταυτόχρονα παραβλέπει ένα θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών - αυτό της ελεύθερης πρόσβασης μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών σε ακτή και θάλασσα, με άμεσο αντίκτυπο στις γύρω επιχειρήσεις.
Σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας δεν μπορεί ξαφνικά η Πιερία να γίνει «Μύκονος και παραλιακή ζώνη Αθηνών» με οργανωμένες παραλίες όπου μια οικογένεια θα πρέπει να πληρώνει αδρά για είσοδο και παραμονή στις ακτές.
Εκφράζουμε με σαφήνεια την άποψη ότι οι δύο μη όμορες εκτάσεις συνολικά 48.976,18 τ.μ. (παραθαλάσσιες, αμμώδεις και τοπικά ελώδεις, δίχως κτίσματα) που προσδιορίζονται ως "παραλιακή ζώνη Καλλιθέας Κατερίνης", δεν μπορεί να καταλήξει στην αξιοποίηση ενός ιδιώτη επενδυτή. 
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας για να διατηρήσει ο χώρος τον δημόσιο χαρακτήρα του και ότι θα ανήκει σε όλους τους κατοίκους της Πιερίας.
Λάβετε υπόψη ότι πολλές επιχειρήσεις - μέλη μας στηρίζουν την οικονομική τους βιωσιμότητα πάνω στην ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή και τη θάλασσα χιλιάδων πολιτών. Η υπερσυγκέντρωση των δικαιωμάτων πρόσβασης στα χέρια ενός ή ελαχίστων αντιλαμβάνεστε ότι θα επιτείνει τα οικονομικά προβλήματα των τουριστικών επιχειρηματιών της περιοχής μας.
                            
                             Με εκτίμηση,
                             Για το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας       
                             Ο Πρόεδρος                          
                             Γεώργιος Ζωγράφος

                             Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων
                             Ο Πρόεδρος
                             Γρηγόριος Βεΐδαμενίδης

                             Για το Δ.Σ. του Σωματείο Ελευθερών Επαγγελματιών Παραλίας
                             Ο Πρόεδρος

                             Αθανάσιος Παπούλιας