Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

Η ΦΑΝΗ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Η ΦΑΝΗ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Η Φανή είναι μαθήτρια της πρώτης δημοτικού και κατάγεται από τη Μακεδονία. Σε μία ονειρική βόλτα στην Ακρόπολη συναντά τον Πρωτεσίλαο, ένα αγοράκι που κατάγεται από την αρχαία Αθήνα, ο οποίος την οδηγεί στο σπίτι του, όπου της μαθαίνει αρχαίες λέξεις της καθημερινής ζωής.Η Φανή δείχνει την πόρτα και ο Πρωτεσίλαος της εξηγεί ότι είναι η θύρα.
Και τότε η Φανή του λέει: θυρωρός, θυρίδα, θυρόφυλλο, θυρωρείο.

Στο δεύτερο τόμο η οικογένεια του Πρωτεσίλαου δεξιώνεται τη Φανή σε γεύμα κι εκεί η μικρούλα μαθαίνει για την τροφή των αρχαίων προγόνων.

Στον τρίτο τόμο η Φανή με τον αδελφό της, τον Σίμο, συναντούν τον Αρτεμίδωρο, τον Σώστρατο και τη Φερενίκη και μαθαίνουν καινούριες λέξεις για τα ελληνικά βουνά και τη θάλασσα.Η εκπαιδευτικός Φωτεινή Τσομάκου δεν έγραψε απλά ένα ακόμη βιβλίο εκμάθησης της αρχαίας ελληνικής. Η σειρά "Η Φανή μαθαίνει αρχαία ελληνικά" είναι μία απολαυστική περιπέτεια στο χρόνο, κατά την οποία αναδεικνύονται η ζωντάνια της ελληνικής γλώσσας και η εξελικτική της πορεία από την αρχαιότητα εως την εποχή μας. Το παιδί (και όχι μόνο) συμμετέχει σ'ένα ψυχαγωγικό παιχνίδι, αποκτά οικειότητα με τις λέξεις, μέσα από δραστηριότητες και κατασκευεές, καθώς και από τις φωτεινές, γαλήνιες εικόνες και τα ζωντανά χρώματα της εικονογράφου Άντας Γανώση.
Ένα ταξίδι στην απλότητα, την αγνότητα και τη γνώση.
Άντε, σας αφήνω τώρα. Πάω να μάθω αρχαία ελληνικά μαζί με τη Φανή...


Ειρήνη Παπαδοπούλου