Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

«Βραδιά με πρωτότυπο σενάριο στο αρχοντικό Τσαλόπουλου»

«Βραδιά με πρωτότυπο σενάριο στο αρχοντικό Τσαλόπουλου»

Προεναρκτήρια εκδήλωση των Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων Κατερίνης με την έκθεση POP: play it again
Το αποτύπωμα της στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης άφησε η εναρκτήρια βραδιά των Κινηματογραφικών Αφιερωμάτων Κατερίνης 2016, καθώς όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν στο Τσαλοπούλειο το βράδυ του Σαββάτου, απόλαυσαν τα εγκαίνια της έκθεσης POP: play it again στον περιβάλλοντα χώρο και την ατμόσφαιρα αλλοτινών εποχών στο εσωτερικό του παλιού αρχοντικού.


Η εκδήλωση είχε μια μαγευτική ατμόσφαιρα από την αρχή, χάρη στις κινηματογραφικές σκηνές, τις αναπαραστάσεις των οποίων έφερε στον περιβάλλοντα χώρο του πρώην Τσαλοπούλειου αρχοντικού η έκθεση της Γεωργίας Μπούκλα. Μάλιστα, οι αφισοκολλήσεις είχαν ξεκινήσει λίγο νωρίτερα από το Κινηματοθέατρο Ευκαρπίδη και έπονται σε άλλα σημεία της πόλης.

Οι επισκέπτες ήρθαν σε επαφή με την επίδραση της street art στο αστικό τοπίο και πήραν μια γεύση από το τι μπορεί να προσφέρει η αξιοποίηση, έστω και των εξωτερικών χώρων αυτού του ιστορικού κτιρίου του δήμου. Το περιεχόμενο της έκθεσης συγκεντρώθηκε με συμμετοχές από την Κατερίνη και άλλες πόλεις, καθώς και από άλλες χώρες (Μεγάλη Βρετανία, Η.Π.Α., Ελ Σαλβαδόρ και Σεϋχέλλες).

Τα εγκαίνια χαιρέτησαν τόσο ο Όμηρος Ξενίδης, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της διοργάνωσης, όσο και η Γεωργία Μπούκλα, καλλιτέχνης επιμελήτρια της έκθεσης, ευχαριστώντας τον δήμο Κατερίνης που άνοιξε τις πύλες του Τσαλοπούλειου.

Ο κ. Ξενίδης στάθηκε στη σημασία που έχει το Τσαλοπούλειο ως αφετηρία της διοργάνωσης, συμπληρώνοντας: «Ξεκινάμε με τις εικόνες-αφίσες της Γεωργίας και την τέχνη της φωτογραφίας να στήσουμε σε πολλά κεντρικά σημεία το σκηνικό για να καλωσορίσουμε την κινηματογραφική άνοιξη στην πόλη μας». Η κα Μπούκλα στάθηκε στο τι πρόσφερε ο δημιουργικός «διάλογος» της έκθεσης με το κτίριο, στην ενέργεια που απεικονίζει η street art και σε αυτή που εκπέμπουν κτίρια με τέτοιο χαρακτήρα και ιστορία.

Στο τέλος της εκδήλωσης μια αναπάντεχη έκπληξη περίμενε τους παρευρισκόμενους, η οποία επέτεινε το αίσθημα ευφορίας που υπήρχε στον προαύλειο χώρο της έκθεσης. Αυθόρμητα, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θόδωρος Παυλίδης, που συνοδευόταν από την πρόεδρο του δημοτικού ραδιοφώνου Ροδή Ελευθεριάδου, ανταποκρίθηκε στα αιτήματα που εισέπραττε από το κοινό και ανακοίνωσε ότι οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να δουν και το εσωτερικό του κτιρίου.

Στο σύντομο διάστημα που το Τσαλοπούλειο άνοιξε τις πύλες του, μπορούσε κανείς να δει χαμογελαστά πρόσωπα να περιδιαβαίνουν τους χώρους του και μάτια να λάμπουν γεμίζοντας με εικόνες παρελθόντων ετών. Βεβαίως, αυτή η μεταφορά στο παρελθόν πέρα από νοσταλγία γέννησε και προσδοκίες για το μέλλον του κτιρίου, που μπορεί να αποτελέσει οδηγό στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Κατερίνης.


Το ραντεβού με το κοινό ανανεώθηκε για τις 11 Απριλίου στην Εκάβη όπου θα πραγματοποιηθεί η ομιλία της Στέλλας Βατούγιου με την παρουσία του Παντελή Βούλγαρη.