Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Μήνυμα της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας στα μέλη της για το προσφυγικό.


Μήνυμα της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας στα μέλη της για το προσφυγικό.


Συνιστά «κοινή γραμμή χειρισμών, σύνεση και υπευθυνότητα». Συστάσεις για όσους επιθυμούν να νοικιάσουν τα ξενοδοχεία τους για φιλοξενία προσφύγων.

Προς Ξενοδόχους και τουριστικούς επιχειρηματίες της Π. Ε. Πιερίας
Αγαπητέ συνάδελφε.
Μέσα στη δίνη της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα από τις αρχές του 2010 έως σήμερα ο κλάδος μας - όπως και ολόκληρος ο παραγωγικός κόσμος της χώρας - υπέστη απάνωτά πλήγματα. Χαράτσια, υπέρμετρη και άδικη φορολόγηση, χρηματοδοτική στενότητα, ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον, αβεβαιότητα, capital controls. Μέσα σε όλα αυτά παλέψαμε και σταθήκαμε όρθιοι συνεχίζοντας να στηρίζουμε την τοπική μας οικονομία παράγοντας φιλοξενία και δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που ο καθένας από εμάς δικαιούται να αισθάνεται περήφανος.


Μέσα σ΄αυτή λοιπόν την κατάσταση ήρθε στην πλεόν ακατάλληλη χρονική στιγμή να προστεθεί και ένα άλλο πρόβλημα με τραγική ανθρωπιστική διάσταση, που η ήδη καταπονημένη χώρα μας καλείται σε άδικο και δυσανάλογο βαθμό να αντιμετωπίσει. Τη μαζική μετακίνηση ανθρώπων από εμπόλεμες περιοχές (και όχι μόνο) προς την Ευρώπη που κλείνοντας τα συνορά της τείνει να καταστήσει την Ελλάδα “αποθήκη ψυχών”.
Η αντιμετώπιση λοιπόν αυτής της κατάστασης και σε τοπικό επίπεδο απαιτεί από μέρους όλων μας “κοινή γραμμή χειρισμών”, σύνεση και υπευθυνότητα.
• Λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων οι ανάγκες για άμεση στέγαση είναι τεράστιες. Παρόλα αυτά ο κάθε συνάδελφος θα πρέπει να γνωρίζει πως το θέμα της εκμίσθωσης του ξενοδοχείου του για αυτό το σκοπό είναι αρκετά σοβαρό και δεν μπορεί να αποτελεί ευκαιρία για εύκολο και γρήγορο κέρδος. Ωφείλει να λάβει υπόψη του τις συνέπειες στη γύρω περιοχή, τους συναδέλφους του, και την πιθανή επίπτωση στο τουριστικό μας προϊόν, που τόσο πολύ προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε.
• Αντίθετα θα πρέπει να απαιτήσουμε και να συμβάλουμε ώστε η όποια φιλοξενία αυτών των ανθρώπων στην Πιερία να γίνει με οργάνωση και συντονισμό, μακριά από τις τουριστικές ζώνες και σε συνθήκες πάνω απ΄ όλα ανθρώπινες.
• Έχει αποδειχθεί ότι τη μεγαλύτερη διάσταση του προβλήματος την προκαλούν οι καταστάσεις πανικού και οι έντονες συγκρουσιακές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Ας αποφύγουμε λοιπόν την καταστροφολογία και ας κρατήσουμε τους τόνους χαμηλά αφού σε αντίθετη περίπτωση η ζημιά που θα προκαλέσουμε στον τόπο μας σε επίπεδο επικοινωνίας και φημών θα είναι είναι δύσκολα αναστρέψιμη.
• Σε περίπτωση που μας γίνει οποιαδήποτε ερώτηση είτε από συνεργάτη μας στο εξωτερικό είτε από κάποιο μέσο ενημέρωσης καλό θα ήταν να απαντήσουμε ψύχραιμα, και με συντομία χωρίς υπερβολές και απόπειρες δημιουργίας εντυπώσεων.
Πάνω απ΄όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα θέμα με παγκόσμιες διαστάσεις χωρίς πολλά περιθώρια για δραστική παρέμβαση από την πλευρά μας. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι όπως πάντα σωστά τη δουλειά μας, παρέχοντας ποιοτική φιλοξενία στον τουρίστα, αλλά και δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπό μας σε ανθρώπους που χωρίς να είναι επιλογή τους έχουν χάσει τα πάντα.
Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και με μπροστάρη τον τουρισμό θα καταφέρουμε να ανορθώσουμε την οικονομία μας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.


Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματεάς

Λάμπρου – Ξυπτερά Ευαγγελία Ηρακλής Τσιτλακίδης