Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Θόδωρος Δημητριάδης: Γιατί ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

Θόδωρος Δημητριάδης: Γιατί ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ
Πριν από λίγο καιρό έφτασε στην Ελλάδα, προερχόμενο από τη Γερμανία, ένα τριαξονικό φορτηγό με 18 τόνους μεγάλης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Έλληνες, δωρεά του Ελληνογερμανικού Συλλόγου Förder- und Freundeskreis Elliniko e.V.

Φορτωμένο ιατροφαρμακευτικό υλικό και νοσηλευτικά μηχανήματα, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Τα υλικά αυτά δεν παραδόθηκαν σε κάποιον κρατικό φορέα, υπουργείο, κλπ. για να τα διαθέσει, αλλά σε μια ομάδα απλών πολιτών – την Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας, στην Κατερίνη.

Γιατί, άραγε;



Πρώτα-πρώτα, γιατί η ΕΟΔνΠ είναι καλά οργανωμένη και – όπως πράγματι έγινε – δεν υπήρξε καμία γραφειοκρατική καθυστέρηση.

Με άμεση και ταχύτατη διαδικασία (πρωτόκολλο παραλαβής-παράδοσης και αποδοχή δωρεάς) τα υλικά φωτογραφήθηκαν, ταξινομήθηκαν, καταγράφηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης ιατροφαρμακευτικού υλικού της ομάδας, και αποθηκεύτηκαν στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης.

Νομίζω όμως ότι ο κύριος λόγος είναι επειδή εμπιστεύονται την Εθελοντική Ομάδα.

Για τη διαφάνεια και τη δημοκρατική της λειτουργία.

Όπως σε όλες τις δράσεις της, η Ομάδα έκανε δημόσιο κάλεσμα και συγκροτήθηκε ειδική Συντονιστική Επιτροπή για τη διαχείριση του υλικού.

Κατά την παραλαβή πραγματοποιήθηκε κοινός έλεγχος από την ομάδα και τους δωρητές.

Ενημερώθηκαν άμεσα όλα τα κοινωνικά ιατρεία και νοσοκομεία της χώρας.

Ήδη το νοσοκομείο Κατερίνης, το ΕΚΑΒ και άλλα νοσοκομεία έχουν παραλάβει και εξακολουθούν να παραλαμβάνουν μηχανήματα και υλικά.


Με την ευκαιρία, νομίζω ότι καλό είναι να θυμηθούμε – όσοι ξέρουμε – και να μάθουν όσοι δεν ξέρουν, πώς λειτουργεί η Ε.Ο.Δ.ν.Π.
  
• Ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2007, λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, είναι μια ανοιχτή κίνηση πολιτών, και δεν εξαρτάται από κανένα πολιτικό φορέα.

• Έχει μηδενικό budget, αρνείται να διαχειριστεί χρήματα ή να δεχτεί οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση. Οι υλικές ανάγκες των δράσεών της καλύπτονται ή από τα ίδια της τα μέλη ή από τη διάθεση των απαιτούμενων μέσων από τρίτους.

• Όλες οι ομάδες ξεκινούν από ένα δημόσιο κάλεσμα/πρόταση προς όλους τους πολίτες, για συμμετοχή στις επιμέρους συντονιστικές επιτροπές.

• Στις συντονιστικές επιτροπές δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν πολίτες που αναπτύσσουν ενεργό δράση σε κομματικούς μηχανισμούς, πολιτευτές, δημοτικοί σύμβουλοι, συνδικαλιστές και πολιτικά πρόσωπα.

Τέλος, να θυμηθούμε:

• Τους εκατοντάδες χορηγούς (280 χορηγοί μόνο για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό), αλλά και τους απλούς πολίτες, που εμπιστεύτηκαν και εμπιστεύονται την Ε.Ο.Δ.ν.Π.

• 17.000 φάρμακα

• Τρόφιμα, θερμάστρες, παιχνίδια, κουβέρτες, βιβλία κλπ.

• Οικοδομικά, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, ξυλουργικά κ.ά. υλικά

• Ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες, κλπ.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ε.Ο.Δ.ν.Π. στην ιστοσελίδα «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ¨.