Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση εμβολιασμού για φυματίωση μαθητών Δημοτικών Σχολείων

Καλή και σοβαρή ερώτηση, αλλά τώρα που γίνεται είναι πλέον αργά. Και να υπήρχαν εμβόλια δεν μπορεί να γίνει τώρα ο εμβολιασμός. Γίνεται σε προκαθορισμένες ημερομηνίες για ευνόητους λόγους. Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης που έχει αφήσει ανεμβολίαστα δυο γενεές παιδιών, αφού και πέρσι αρκετά παιδιά δεν εμβολιάστηκαν. Τουλάχιστον να αναζητηθούν και κυρίως να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει...

Την «απαράδεκτη καθυστέρηση» εμβολιασμού των μαθητών της Α΄ Δημοτικού για τη φυματίωση επισημαίνουν σε ερώτησή τους 27 βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Πιερίας κ. Κώστας Κουκοδήμος μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Ευρυτανίας, κ. Κώστα Κοντογεώργου.

Στην ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και Παιδείας κ. Νίκο Φίλη, αναφέρουν πως «κάθε χρόνο πραγματοποιείται το πρόγραμμα εμβολιασμού για τη φυματίωση, στα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων. Σύμφωνα με το «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για την Ελλάδα» του Υπουργείου Υγείας, το αντιφυματικό εμβόλιο (BCG), αφού προηγηθεί η φυματινοαντίδραση MANTOU, πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 5 και 6 χρονών.

Κατά συνέπεια, τα εμβόλια γίνονται κάθε χρόνο στη Πρώτη Δημοτικού στα σχολεία, μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου κάθε σχολικού έτους. Μολονότι από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα έχουν περάσει 6 μήνες, και παρά τις συνεχείς οχλήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών των νομών προς τις υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων, δεν έχει δοθεί καμία πειστική εξήγηση για την απαράδεκτη καθυστέρηση της χορήγησης εμβολίων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ:

1. Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξάνθο

2. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, κ. Νικόλαο Φίλη

Κύριοι Υπουργοί

Όπως ήδη γνωρίζετε, κάθε χρόνο πραγματοποιείται το πρόγραμμα εμβολιασμού για τη φυματίωση, στα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων. Σύμφωνα με το «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για την Ελλάδα» του Υπουργείου Υγείας, το αντιφυματικό εμβόλιο (BCG), αφού προηγηθεί η φυματινοαντίδραση MANTOU, πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 5 και 6 χρονών. Κατά συνέπεια, τα εμβόλια γίνονται κάθε χρόνο στη Πρώτη Δημοτικού στα σχολεία, μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου κάθε σχολικού έτους.

Μολονότι από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα έχουν περάσει 6 μήνες, και παρά τις συνεχείς οχλήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών των νομών προς τις υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων, δεν έχει δοθεί καμία πειστική εξήγηση για την απαράδεκτη καθυστέρηση της χορήγησης εμβολίων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1. Θα γίνουν φέτος οι εμβολιασμοί για τη πρόληψη της φυματίωσης στα παιδιά της συγκεκριμένης σχολικής περιόδου;

2. Γνωρίζεται τις συνέπειες της μη χορήγησης εμβολίων, σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες, δεδομένης και τις διαμορφούμενης κατάστασης λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν αυτή την εποχή στη χώρα μας;

3. Τι προτίθεστε να κάνετε, προκειμένου να χορηγηθούν άμεσα τα εμβόλια στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Χώρας;

4. Θα αναζητηθούν ευθύνες για αυτή την ανεκδιήγητη και απαράδεκτη παράλειψη, η οποία συναρτώμενη με τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουνε προκύψει, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών της Χώρας μας;