Το θέμα είχε ξαναέρθει για ψήφιση τον Απρίλιο του 2014 αλλά μετά από την πίεση των φορέων και της τοπικής κοινωνίας το θέμα καταψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Έλα όμως που τότε ήμασταν σε προεκλογική περίοδο και ο Δήμαρχος δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να χάσει τα ψηφαλάκια των κατοίκων της Μηλιάς…
Για να δούμε όμως, τι θα χρειαστεί για να γίνει αυτή η “επένδυση”!
Μόνο για την στήριξη των ανεμογεννητριών θα τσιμενταριστούν 17.600τ.μ. στην κορυφή του δάσους!!! Αν υπολογίσετε ότι για κάθε ανεμογεννήτρια η πλατεία στήριξης θα έχει έκταση 1600τ.μ. και θα πέσει μπετόν σε βάθος 5 μέτρων για κάθε μια, τότε μπορείτε να καταλάβετε τους τόνους του τσιμέντου που θα πέσουν μέσα στο δάσος.
Να μην ξεχνούμε ότι, για την θεμελίωση των πυλώνων είναι απαραίτητο να ανέβει στην κορυφή του βουνού το τεράστιο ερπυστριοφόρο γεωτρύπανο (διαστάσεων πολλών τάνκς) για το οποίο οι μπουλντόζες κυριολεκτικά ισοπεδώνουν το βουνό.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό… για να μπορέσουν να χτιστούν όλα αυτά στην κορυφή θα πρέπει να επεκταθεί ο υπάρχων δασικός δρόμος και να ανοιχτεί ένας νέος 5,5 χιλιομέτρων… και όλα αυτά μέσα στο δάσος!
Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε εκσκαφές 20 χιλιομέτρων για καλωδιώσεις και ένα οικίσκο 60 τ.μ.
Με λίγα λόγια θα σκάψουν και θα τσιμεντάρουν όλο το βουνό!
Μάλλον αυτό εννοεί ο Δήμαρχος μας μιλώντας για επενδύσεις.
Θα επενδύσει το βουνό με μπετόν.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις απώλειες της περιοχής σε χλωρίδα και σε άγρια ζωή, λόγω της ρύπανσης (ατμοσφαιρικής και ηχητικής) τόσο κατά τη φάση της κατασκευής όσο και κατά την λειτουργία των ανεμογεννητριών, λόγω του θορύβου που προκαλούν οι έλικες ,τότε το σενάριο είναι εφιαλτικό.
Ας δούμε λοιπόν τι προσφέρει η εταιρεία σε αντισταθμιστικά οφέλη.
1) Κατασκευή αρδευτικού δικτύου για τους οικισμούς της Άνω Μηλιάς, Μεσαίας Μηλιάς & Κάτω Μηλιάς.
· Μια υπόσχεση στο φλού και ξεμπερδέψανε… Κύριε Δήμαρχε η κατασκευή των αρδευτικών έργων είναι υποχρέωση του Δήμου Κατερίνης και όχι των εργολάβων για να ρίχνουνε στάχτη στα μάτια.
2) Δημιουργία άμεσων εσόδων για τον ΟΤΑ και τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας από τη λειτουργία του Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
· Πόσο κοστολογείς την καταστροφή του περιβάλλοντος κ. Δήμαρχε;
3) Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θα υπάρξει συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης τόσο στην φάση κατασκευής όσο και στην φάση λειτουργίας της επένδυσης.
· Πρέπει να ξέρετε ότι οι ανεμογεννήτριες απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό για την εγκατάσταση κα τη συντήρηση. Μετά το μόνο που μπορεί να χρειαστεί είναι ένας φύλακας.
4) Άμεση εισροή κεφαλαίου στην περιοχή (σε διαμονή, σε εστίαση, κ.λπ.) από τα διάφορα εξειδικευμένα Συνεργεία που θα καλύπτουν τις ανάγκες συντήρησης.
· Ναι. Θα καταστρέψουμε το δάσος αλλά θα γεμίσουμε από τουρίστες που θα έρθουν να δούνε πως γυρνάνε οι ανεμογεννήτριες γύρω-γύρω.
5) Έργα προστασίας/ ανάδειξης της περιοχής και του περιβάλλοντος.
· Έτσι κι αλλιώς δεν θα μείνει τίποτα να προστατέψουν.
Δήμαρχε...
Όταν μετά από κάποια χρόνια οι ανεμογεννήτριες παλιώσουν ή δεν είναι πλέον αποδοτικές, τότε που δεν θα υπάρχουν πλέον επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εσύ πιστεύεις ότι η «εταιρεία» θα γυρίσει με συνεργεία και κομπρεσέρ για να σπάσει όλο αυτό το τσιμέντο που θα έχει ρίξει στο βουνό, θα φυτέψει δέντρα, θα τα φροντίσει για να μεγαλώσουνε και θα αποκαταστήσει πλήρως το περιβάλλον ή απλά δεν σε νοιάζει γιατί τότε δεν θα είσαι Δήμαρχος;
ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ