Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ "Ο ΑΡΓΟΣ"

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ "Ο ΑΡΓΟΣ"
ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «Ο ΑΡΓΟΣ»
Κρέσνας 1
Τηλ:23510-47550
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Με αφορμή το ήδη γνωστό σε πολλούς γεγονός, δηλαδή ότι ο Δήμος Κατερίνης με μονομερή ενέργεια του απομάκρυνε από το Δημοτικό Πάρκο της πόλης τα αδέσποτα ζώα που βρίσκονταν σ΄ αυτό, αναφέρουμε τα ακόλουθα:



Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε ως σωματείο με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Βαϊνά, μας εξηγήθηκε ότι η ενέργεια αυτή του Δήμου οφείλεται στο γεγονός ότι τα σκυλιά που διαβιούσαν στο πάρκο Κατερίνης θεωρούνται υπεύθυνα για την εξαφάνιση πτηνών και ειδικότερα παπιών που εγκατέστησε πρόσφατα ο Δήμος στο πάρκο της πόλης.

Η ενέργεια όμως αυτή κατά τη κρίση μας είναι απαράδεκτη τόσο ουσιαστικά όσο και διαδικαστικά.

Κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν υφίσταται από το οποίο να προκύπτει ότι τα αδέσποτα σκυλιά που ζούσαν στο πάρκο, ήταν αυτά που έβλαψαν τις πάπιες. Τα αδέσποτα αυτά ζώα εδώ και χρόνια ζούσαν στο πάρκο, είχαν προσαρμοστεί σ’ αυτό και ζούσαν αρμονικά με τους επισκέπτες του, τυγχάνοντας μάλιστα της φροντίδας και προστασίας των φιλόζωων της πόλης μας. Πρέπει δε να αναφέρουμε ότι και η εγκατάσταση των υδρόβιων πτηνών που έγινε πρόσφατα από το Δήμο, έγινε με τρόπο πρόχειρο, χωρίς υποδομή και χωρίς να διασφαλίζονται ελάχιστες συνθήκες προστασίας των πτηνών αυτών.

Η παραπάνω μονομερής ενέργεια του Δήμου, αποτέλεσε την τελευταία πράξη του δράματος σε μια σειρά ενεργειών, με τις οποίες ο Δήμος, αψηφώντας την κείμενη αυστηρή νομοθεσία, έλαβε αποφάσεις και τις εκτέλεσε, δρώντας συγκεντρωτικά και αυταρχικά.

Για μια ακόμη φορά ο Δήμος έλαβε μια τόσο σοβαρή απόφαση, όπως αυτή της απομάκρυνσης των ζώων από το πάρκο, την τύχη των οποίων αγνοούμε, χωρίς μάλιστα να συγκαλέσει προηγουμένως, όπως έχει νομική υποχρέωση, την αρμόδια πενταμελή επιτροπή, η οποία είναι κατά το νόμο το προβλεπόμενο και αποφασιστικό όργανο για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Όπως προαναφέραμε, η άρνηση του Δήμου να δράσει εντός των νομίμων πλαισίων, προτιμώντας να δρα μονομερώς και μη θέλοντας να αφουγκραστεί τις απόψεις και τις ευαισθησίες των υπολοίπων φορέων που απαρτίζουν την πενταμελή επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων ζώων και κυρίως των εκπροσώπων των φιλοζωικών σωματείων, εκδηλώνεται για πολλοστή φορά.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε, ότι παρά το γεγονός ότι σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα της πόλης προκύπτουν συχνότατα θέματα τα οποία χρήζουν ορθής αντιμετώπισης αλλά και ευαισθησίας ως προς την προσέγγιση τους, η τελευταία φορά που συγκλήθηκε και έλαβε χώρα πενταμελής επιτροπή, ήταν πριν ένα χρόνο περίπου, δηλαδή στις 1/7/2015.

Μάλιστα, στην εν λόγω συνεδρίαση του ανωτέρω οργάνου, ο κ. Βαϊνάς ως υπεύθυνος από τον Δήμο, μας ενημέρωσε για την πρόθεση του Δήμου Κατερίνης να απομακρύνει τόσο από την Παραλία αλλά και από την Κατερίνη τα σκυλιά που μαζεύονται σε αγέλες και είναι επικίνδυνα για τον κόσμο.

Περαιτέρω ζήτησε να βοηθήσουμε ως φιλοζωικά σωματεία και τα σκυλιά που βρίσκονται εντός του δημοτικού κυνοκομείου Κατερίνης.

Συμφωνήσαμε ότι αυτά, με πρωτοβουλία του Δήμου, θα φωτογραφηθούν, θα δημιουργηθεί για το κάθε ένα ξεχωριστά φάκελος με τα στοιχεία του (ηλικία-ιατρικό ιστορικό κλπ), έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνει ευκολότερη και σε πιο οργανωμένη βάση η προσπάθεια υιοθεσίας των ζώων αυτών.

Δυστυχώς όμως με ευθύνη του Δήμου οι ανωτέρω δεσμεύσεις και υποσχέσεις του δεν υλοποιήθηκαν.

Πολλές φορές από τότε απευθυνθήκαμε στο Δήμο και ζητήσαμε να παραδοθούν σε μας τα στοιχεία που αφορούν τα ζώα που διαβιούν στο Δημοτικό Κυνοκομείο, προκειμένου με δικές μας προσπάθειες να βοηθήσουμε αυτά και να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην υιοθεσία τους και στην πραγματικότητα στην «απελευθέρωση τους», αφού όπως οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε, οι συνθήκες εγκλεισμού αυτών των ζώων στο Δημοτικό Κυνοκομείο είναι κάκιστες και δεν έχουν καμία σχέση με το προφίλ μιας Ευρωπαϊκής Χώρας και μιας πολιτισμένης κοινωνίας.

Τα στοιχεία αυτά ποτέ δεν μας δόθηκαν, τα ζώα εξακολουθούν να ζουν κάτω από κακές συνθήκες και όπως προαναφέραμε εν μέσω αυτών των προβλημάτων, ο Δήμος συνεχίζει να πράττει αυθαίρετα, αρνούμενος να συγκαλέσει την αρμόδια πενταμελή επιτροπή.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε προς απόδειξη της έλλειψης δημοκρατικών διαδικασιών και πλημμελούς εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας, ότι:

Λίγο πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή σαιζόν του έτους 2016 πολλά αδέσποτα σκυλιά απομακρύνθηκαν με πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης από την Παραλία και βρέθηκαν ακόμα και στο Κέντρο της πόλης της Κατερίνης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα προσαρμογής των ζώων αυτών στην πόλη. Όπως ήταν φυσικό, πολύς κόσμος διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, κατάσταση αρνητική τόσο για τους συμπολίτες μας όσο και για τα ίδια τα ζώα. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας για σύγκληση της πενταμελούς επιτροπής προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα, που με επιπόλαιο και πρόχειρο τρόπο ο Δήμος διαχειρίστηκε, δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε.

Τον Απρίλιο του 2016 επίσης, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση, ο Δήμος ξεκίνησε καμπάνια τόσο στο διαδίκτυο αλλά και στον τύπο για τη «Δυνατότητα υιοθεσίας των αδέσποτων σκύλων, που φιλοξενούνται στο δημοτικό κυνοκομείο, κατά τη διάρκεια του Ιnternational Dog Festival - Thessaloniki 2016 το διήμερο 9 - 10 Απριλίου, στη Δ.Ε.Θ.- Helexpo, Περίπτερο 13».

Μάλιστα στο δημοσίευμα που αναρτήθηκε ο κ. Βαϊνάς εκπροσωπώντας το Δήμο, ανέφερε «…Στο μέτρο του δυνατού υλοποιείται ουσιαστικό έργο στον τομέα της προστασίας των αδέσποτων ζώων και της περίθαλψης των τετράποδων που εγκαταλείπονται. Είναι σημαντικό όλοι οι πολίτες να συμβάλλουν στην προσπάθεια, είτε υιοθετώντας κάποιο ζώο εφόσον μπορούν, αλλά κυρίως μη εγκαταλείποντας τα κατοικίδιά τους. Παράλληλα, σε συνεργασία με την κτηνιατρική υπηρεσία προσπαθούμε να υπάρξει ένας τρόπος ελέγχου της κατάστασης, ενώ επιδιώκουμε και την συνεργασία με τις ζωοφιλικές οργανώσεις, καθώς ο στόχος είναι κοινός: η προστασία των ζώων, μέσα από την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σίτισής τους».

Όλα τα παραπάνω «καλά λόγια» σχετικά με την συνεργασία και την κοινή προσπάθεια του Δήμου με τις ζωοφιλικές οργανώσεις, ήταν κούφια ουσιαστικού περιεχομένου, δεδομένου ότι ποτέ δεν ήρθε σε επαφή μαζί μας, ούτε μας ενημέρωσε για την εκδήλωση αυτή.

Μάλιστα, σε επικοινωνία μας με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και πάλι τονίστηκε ότι θα έπρεπε για ένα τέτοιο ζήτημα που αφορούσε την υιοθεσία αδέσποτων ζώων και το οποίο έτυχε δημόσιας προβολής, να έχει προηγηθεί σύγκληση της πενταμελούς επιτροπής προκειμένου να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία του εγχειρήματος αλλά και η τήρηση των νομικών κανόνων που αφορούν το τόσο ευαίσθητο θέμα της υιοθεσίας ζώων.

Διαμαρτυρόμαστε για πολλοστή φορά για την πλημμελή εκ μέρους του Δήμου τήρηση των Κανόνων Δικαίου που αφορούν την διαχείριση και αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, κανόνων οι οποίοι αποτελούν σύγχρονη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και είναι απολύτως αναγκαίοι και ουσιαστικοί για την αξιοπρεπή διαβίωση των ζώων και την αρμονική τους συνύπαρξη με τους ανθρώπους.


Εκ του Δ.Σ.

ΚΟΙΝ:

1) ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

2) ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

3) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

4) ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ