Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Η "ΑΛΗΘΕΙΑ" στο ελληνικό, παραδοσιακό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στον Αιμιλιανό Γρεβενών. Όταν η νεολαία κρατά και τιμά τις παραδόσεις. (ΦΩΤΟ)

Η "ΑΛΗΘΕΙΑ" στο ελληνικό, παραδοσιακό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στον Αιμιλιανό Γρεβενών. Όταν η νεολαία κρατά και τιμά τις παραδόσεις. (ΦΩΤΟ)

Η κάμερα της "ΑΛΗΘΕΙΑΣ" βρέθηκε στο ορεινό χωριό του Αιμιλιανού Γρεβενών για το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία και σας μεταφέρει την ατμόσφαιρα ενός ελληνικού παραδοσιακού πανηγυριού, την προετοιμασία και όλο το κλίμα που μας παραπέμπει σε ωραίες παλιές εποχές του 60΄ όπου τα πανηγύρια ήταν όχι απλά δημοφιλή αλλά το γεγονός της χρονιάς για αυτά τα ορεινά και απομακρυσμένα χωριά της ελληνικής υπαίθρου.

Επί μέρες όλο το χωριό ζει στο κλίμα της γιορτής και όλα κινούνται γύρω από το γεγονός του πανηγυριού.
Οικογένειες, συγγενείς και φίλοι ενώνονται αυτές τις ημέρες καθώς όλοι επιστρέφουν στο χωριό για το μεγάλο πανηγύρι. 
Χωριανοί που βρίσκονται στο εξωτερικό ή σε άλλες περιοχές κάθε χρόνο βρίσκονται εκεί στο χωριό για να γιορτάσουν τον Προφήτη Ηλία.
Ο Αιμιλιανός που τώρα οι μόνιμοι κάτοικοι του δεν ξεπερνούν τους 20 ανοίγει την αγκαλιά του και υποδέχεται πάνω από 200 ανθρώπους και οι φωνές των μικρών παιδιών που παίζουν στην πλατεία του χωριού ξαναζωντανεύουν παλιές καλές εποχές σαν τότε που το χωριό έσφυζε από ζωή.

Μια ομάδα από νέα παιδιά που αποτελούν και τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού έχει αναλάβει όχι μόνο την οργάνωση του πανηγυριού αλλά και να δώσει ζωή σε ένα χωριό που η αστικοποίηση σιγά σιγά το ερημώνει όπως και άλλα ορεινά χωριά της χώρας μας.

Με τα χρόνια το σχολείο έκλεισε, γιατρός δεν υπάρχει, συγκοινωνίες ανύπαρκτες με ένα λεωφορείο που κάνει την εμφάνιση του μια φορά στις 14 ημέρες...

Κεντρική εξουσία αλλά και τοπική αυτοδιοίκηση αδιαφορούν για τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού που είναι αφημένοι στην μοίρα τους.

Το κενό αυτό καλούνται πλέον να αναπληρώσουν τα νέα παιδιά του συλλόγου που με τις ενέργειες τους κρατούν ζωντανό το πνεύμα του χωριού και γίνονται γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα στο χθες και το σήμερα μεταφέροντας ήθη έθιμα και παραδόσεις που οι ίδιοι βρήκαν από τους δικούς τους όχι μόνο στους συνομήλικούς τους αλλά και στους επισκέπτες της περιοχής.

Η "ΑΛΗΘΕΙΑ" με την κάμερα της σας βάζει στην θέση του επισκέπτη του Αιμιλιανού ώστε να πάρετε μια μικρή γεύση από ένα ελληνικό παραδοσιακό πανηγύρι.

Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε τις φωτογραφίες: 

Η προετοιμασία:





 Η... τούρτα :





 Η ορχήστρα :



 Ο κόσμος :





Η γιορτή :




 Οι χοροί :




*Τις επόμενες ημέρες θα ανεβούν και τα βίντεο από το πανηγύρι.