Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΚΕ Πιερίας: Επικίνδυνα παιχνίδια με το Προσφυγικό

Η κατάσταση στα νησιά όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι εκρηκτική. Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μόρια της Λέσβου, την περασμένη βδομάδα στη Χίο, επιβεβαιώνουν ότι, με ευθύνη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άθλιο και επικίνδυνο «παιχνίδι» στις πλάτες των εγκλωβισμένων προσφύγων αλλά και του ελληνικού λαού.

Είναι γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων και των μεταναστών θα ζει για πολλούς μήνες κάτω από άθλιες συνθήκες σε διάφορα κέντρα ανά τη χώρα. Είναι, επίσης, γεγονός ότι ο ελληνικός λαός συνειδητοποιεί πως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός διαφημίζουν ως το «φάρμακο» που θα δώσει τις λύσεις στο Προσφυγικό, δεν είναι παρά το εργαλείο για να γίνει μόνιμος ο εγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων. Πάνω σ' αυτό το έδαφος, διάφορα «κέντρα» παίζουν τα επικίνδυνα παιχνίδια τους, ενώ φασιστοειδή βρίσκουν ευκαιρία να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στη Λέσβο, στη Χίο, στο Ωραιόκαστρο...

Η ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορεί να κρυφτεί. Εβαλε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας. Μήνες μετά από τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, με την κατάσταση να έχει διαμορφωθεί, όπως είναι σήμερα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να συσκοτίζει το ρόλο της ΕΕ στη διόγκωση του προσφυγικού προβλήματος, ενώ υπερασπίζεται με κάθε τρόπο αυτήν τη συμφωνία. Αλλωστε, μόλις χτες ο ίδιος ο πρωθυπουργός αυτό ακριβώς επανέλαβε. Και όχι μόνον αυτό, αλλά υιοθέτησε πλήρως τα επιχειρήματα των ιμπεριαλιστικών επιτελείων για «διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» και της «ασφάλειας των πολιτών», επιχειρήματα που αξιοποιούνται για να παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων, που τούς καταδικάζουν σε εγκλωβισμό στη χώρα μας.

Επιπλέον, εξακολουθούν να είναι - σε πολλές περιπτώσεις - ακατάλληλες έως επικίνδυνες οι συνθήκες διαμονής, με αποτέλεσμα οι εγκλωβισμένοι να προσπαθούν να βρουν τρόπους για να φύγουν από τους χώρους στους οποίους στοιβάζονται. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στο πλαίσιο των πολιτικών της ΕΕ δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα του εγκλωβισμού χιλιάδων, αντίθετα το αναπαράγουν και το συντηρούν.

Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες πρέπει να συνεχίσουν να αγκαλιάζουν τους χιλιάδες ξεριζωμένους, στη Λέσβο, στη Χίο και αλλού. Να κινητοποιηθούν αποφασιστικά ενάντια στο φασιστικό - ρατσιστικό δηλητήριο που στάζουν διάφορα κέντρα, που εμφανίζονται πότε ως «αγανακτισμένοι του Αγίου Παντελεήμονα» και πότε ως «προβληματισμένοι γονείς» που δεν θέλουν στο σχολείο των παιδιών τους τα προσφυγόπουλα. Να κινητοποιηθούν, απαιτώντας νέες ανοιχτές δομές φιλοξενίας, που θα πληρούν τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, εκπαίδευση όλων των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων. Να παλέψουν ενάντια στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Να κινητοποιηθούν ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς που γεννούν πολέμους και δημιουργούν την προσφυγιά, με αίτημα τη μεταφορά των χιλιάδων εγκλωβισμένων από τη χώρα μας στις χώρες που θέλουν να πάνε.



Copyright © 1997-2016 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ