Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

«Αικατερίνεια 2016» ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ: ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ – ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ.

«Αικατερίνεια 2016» ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ: ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ – ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ.
Μια μουσική πρόταση υψηλής αισθητικής στα «Αικατερίνεια 2016»
ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ: ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ – ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ

Απόψε και ώρα 19:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου & 5ου ΓΕΛ
Με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, στα έργα σύμβολα για την ελευθερία και τη δημοκρατία των λαών και ειδικότερα: «Μάουτχαουζεν», «Άξιον Εστί» και «Πνευματικό Εμβατήριο» συνομιλούν τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2016». Η συναυλία, με όχημα τις χορωδίες, Εταιρείας Πιερικών Μελετών - Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Δημοτική Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», 25μελη ορχήστρα και εξαιρετικούς σολίστες, πραγματοποιείται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου & 5ου ΓΕΛ, σήμερα Σάββατο 19 Νοεμβρίου και ώρα 19:00.

Μια μουσική πρόταση υψηλής αισθητικής και ποιότητας, την καλλιτεχνική διεύθυνση και διδασκαλία της οποίας, υπογράφει ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης.

Η ταυτότητα των έργων

Η καντάτα «Μάουτχαουζεν» γράφτηκε στις αρχές του 1966. Τα τέσσερα τραγούδια που αποτελούν την Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν, βασίζονται σε γεγονότα, που βίωσε ο συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης - ως πολιτικός κρατούμενος – σε αυστριακό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο ελεγειακός χαρακτήρας του έργου οδήγησε τον Θεοδωράκη σε αναζήτηση νέου ύφους, νέας δομής και νέων ηχοχρωμάτων μέσα απ’ την ενορχήστρωση του έργου.Το «Μάουτχαουζεν» αναφέρεται στις διώξεις και τα παθήματα χιλιάδων Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, είναι ταυτόχρονα ένας ύμνος στη ζωή και στον έρωτα. Ο στίχος «έρωτα μες στο μεσημέρι, σ’ όλα τα μέρη του θανάτου, ώσπου ν’ αφανιστεί η σκιά του» σηματοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο το χαρακτήρα του.

Το λαϊκό ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» , σε ποίηση του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση του Μίκη Θεοδωράκη για μια καινούργια μορφή σύνθεσης, που ο ίδιος ονομάζει «Μετασυμφωνική μουσική». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το έργο είναι ένας μεγάλος σταθμός, όχι μόνο για την πορεία του Θεοδωράκη, αλλά για τη νεότερη ελληνική μουσική. Ένα συνταρακτικό έργο στο οποίο αποτυπώνεται εξαίσια η ελληνική ψυχή.

Το λαϊκό ορατόριο «Πνευματικό Εμβατήριο» είναι γραμμένο το 1945, τότε που η χώρα μας μόλις είχε βγει από τη δοκιμασία του πολέμου και της κατοχής. Ο λόγος του ποιητή Άγγελου Σικελιανού αποτελεί έκφραση της μεγάλης έγνοιας του για τη μοίρα του τόπου και του λαού, αποτελεί σάλπισμα αγωνιστικό για την ανόρθωση της Ελλάδας. Ο Σικελιανός, ο Άγγελος των εθνών, δίνει το δικό του μήνυμα στους συγκαιρινούς του μόλις τελειώνει η σκληρή δοκιμασία του πολέμου, θέλοντας να τους στηρίξει στην προσπάθειά τους να επουλώσουν τις πλείστες πληγές που τους άφησε η θηριωδία των Γερμανών. Έχει ως πρώτο σημείο αναφοράς τον ήλιο, ο οποίος λαμβάνει εδώ τις διαστάσεις ενός πολυδύναμου συμβόλου. Μελοποιήθηκε τα Χριστούγεννα του 1969.

Οι συντελεστές

Όπως προαναφέρθηκε, τις χορωδίες, Εταιρείας Πιερικών Μελετών - Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Δημοτική Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» συνοδεύει 25μελής ορχήστρα. Σολίστες ο Δημήτριος Χωνός, η Μαρία Δραγασιά (Μαουτχάουζεν), η Ζωή Ανδρικοπούλου (Πνευματικό Εμβατήριο) και ο Γιάννης Χαρίσης (Άξιον Εστί). Αφήγηση: Γεώργιος Βατουσιάδης. Διευθύνει ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης,

Η είσοδος είναι ελεύθερη.