Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Η παρουσίαση του νέου μοντέλου διοίκησης του Γ.Νοσοκομείου Κατερίνης από τον κ. Ανέστη Μυστρίδη

Η παρουσίαση του νέου μοντέλου διοίκησης του Γ.Νοσοκομείου Κατερίνης από τον κ. Ανέστη Μυστρίδη
Ξεκινώντας την παρουσίαση του νέου μοντέλου διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, ενός μοντέλου που τελικό στόχο έχει την ανταπόκριση του Νοσοκομείου στις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις της κοινωνίας, οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την ελληνική πολιτεία για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου να μου αναθέσει τη διαχείριση της δευτεροβάθμιας μονάδας υγείας του νομού μας.



Το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης είναι ένας μεγάλος οργανισμός που προήλθε από την συνένωση του ψυχιατρικού τομέα όπως αυτός προέκυψε μετά την αποσυλοποίηση, και του παλιού ΓΝΚ γεγονός που καθιστά τη διοίκησή του ιδιαίτερα πολύπλοκη και σύνθετη.

Οφείλω λοιπόν αρχικά να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το ΔΣ του νοσοκομείου που συμπαραστέκεται στο έργο της διοίκησης και αφιερώνει πολύτιμο προσωπικό χρόνο καθώς μοιραζόμαστε μαζί πολλές αρμοδιότητες.

Η μέχρι τώρα πολύπλοκη διοίκηση των νοσοκομείων οφείλει να αντικατασταθεί από ένα πιο ευέλικτο, σύγχρονο και αποδοτικό μοντέλο, το οποίο θα λειτουργεί απαλλαγμένο από τα μειονεκτήματα του παρελθόντος και θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Βασική προτεραιότητα της διοίκησης είναι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έχουν ως κύριο στόχο τη μέγιστη δυνατή βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης των ασθενών, αλλά και την οικονομική και κοινωνική βελτίωση της θέσης του οργανισμού.

Η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (ΔΟΠ), μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία που προωθεί τον ολικό μετασχηματισμό του παραδοσιακού τρόπου διοίκησης, θα βοηθήσει στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του νοσοκομείου μας. Πρόκειται για μια προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης σε όλους τους τομείς του οργανισμού.

Βασική προϋπόθεση επιτυχίας της είναι η συνεργασία όλου του ανθρώπινου δυναμικού. Η ΔΟΠ εξετάζει με κριτική ματιά τις υπηρεσίες που παράγει ο οργανισμός, σε σχέση με τις διαδικασίες που απαιτούνται, και τους ανθρώπους που εργάζονται, για την παραγωγή τους, ώστε να ικανοποιούνται πλήρως οι απαιτήσεις των ασθενών. Βοηθά στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικότερης διαχείρισης που εστιάζει στις σωστές προτεραιότητες.

Στηρίζει τους ανθρώπους και βελτιώνει ουσιαστικά την λήψη ορθών αποφάσεων.

Βασική προϋπόθεση είναι ο καθορισμός προτύπων απόδοσης, που θα δώσουν τη δυνατότητα με σαφείς και μετρήσιμους όρους να υπολογίζεται ο βαθμός επίτευξης των στόχων του Νοσοκομείου, ώστε να προσδιορίζεται ο βαθμός επιτυχίας-αποτυχίας, να συγκρίνεται η απόδοσή του σε σχέση με τα προηγούμενα έτη αλλά, και με τα άλλα νοσοκομεία.

Το όραμά μου για την λειτουργία του Νοσοκομείου μας ταυτίζεται με το όραμα του Υπουργείου Υγείας για την περίοδο 2014-2020 και περιλαμβάνει 3 πυλώνες:

1. Την βελτίωση της υγείας του πληθυσμού

2. Τη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας

3. Και παράλληλα την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για τις επόμενες γενεές.

Πρώτος πυλώνας

Αναλύοντας τους 3 αυτούς πυλώνες, στο επίπεδο λειτουργίας του δικού μας Νοσοκομείου, ο πρώτος πυλώνας που αφορά τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού έχει να κάνει:

1. Με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας υγείας που θα επιτευχθεί

2. με τις ενέργειες της διοίκησης για πλήρη στελέχωση με επαγγελματίες υγείας του οργανισμού,

3. με την συνεχή εκπαίδευσή τους

4. καθώς και με την λειτουργία των νέων μονάδων ΜΕθ και ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ που έχουμε ήδη δρομολογήσει.

Στο πλαίσιο αυτό μπορώ πλέον με σιγουριά να ανακοινώσω ότι εγκρίθηκε ο φάκελος που καταθέσαμε στο Υπουργείο Υγείας για τη λειτουργεία της ΜΕΘ, αρχικά δυναμικότητας 5 κλινών, και προχωρούμε γοργά στη διαδικασία στελέχωσής της.

Το αίτημά μας προς το υπουργείο συνέδραμαν και οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές του νομού μας και τους ευχαριστώ θερμά.

Το καταρτισμένο νοσηλευτικό προσωπικό έχει ήδη βρεθεί και μετεκπαιδεύεται στη Θεσσαλονίκη όπως επίσης και ο ειδικός ιατρός που θα αναλάβει τη διεύθυνση της ΜΕΘ.

Με την λειτουργία των δύο αυτών μονάδων το Νοσοκομείο μας θα γίνει πόλος έλξης νέων επιστημόνων που θα θελήσουν να αποκτήσουν ειδικότητα και θα βελτιωθεί και η παρατηρούμενη υποστελέχωση των τελευταίων ετών.

Αυτό θα συμβάλει δραστικά στην άμβλυνση της επαγγελματικής εξουθένωσης του προσωπικού, λόγου των συχνών και επαναλαμβανόμενων εφημεριών με απώτερη συνέπεια και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασθενών.

Η υποστελέχωση όλων των τμημάτων του νοσοκομείου είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που το νοσοκομείο αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει. Καθώς οι γιατροί είναι εκείνοι που κύρια διεκπεραιώνουν τον πυρήνα των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας υγείας είναι εύκολα αντιληπτό ότι χωρίς την επαρκή στελέχωση με ιατρικό προσωπικό, τα τμήματα υπολειτουργούν και ενίοτε κινδυνεύουν να αναστείλουν για διαστήματα τη λειτουργία τους. Ο αγώνας μας για εξεύρεση ιατρικού προσωπικού είναι καθημερινός - δύσκολος και πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτός. Αιτία μεταξύ άλλων της μαζικής μετανάστευσης επιστημόνων υγείας και η οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα.

Η λειτουργία της ΜΕΘ θα αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του νοσοκομείου μας, ένα πάγιο αίτημα των πολιτών υλοποιείται και γιατροί και ασθενείς ταυτόχρονα θα μπορούν να απολαύσουν την ασφάλεια και τη σιγουριά που απορρέει από τη λειτουργία αυτής της μονάδας.

Η πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας δεν μας αφήνει αδιάφορους και διεκδικούμε διαρκώς το σύνολο του νέου εξοπλισμούπου οι γιατροί μας κρίνουν απαραίτητο για την καλύτερη λειτουργία του νοσοκομείου, τόσο από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού όσο και από δωρεές διαφόρων συλλόγων του εξωτερικού καθώς και της τοπικής εθελοντικής ομάδας δράσης. Θέλω να καταστεί σαφές ότι καταβάλλουμε για αυτό τον σκοπό άοκνες προσπάθειες να επικοινωνήσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτούς τους ευαισθητοποιημένους ανθρώπους.

Τελευταία τεχνολογικά αποκτήματα του νοσοκομείου μας αποτελούν η νέα μονάδα τεχνητού νεφρού και ο σύγχρονος καρδιολογικός υπέρηχος που είναι μερικές από τις σπουδαίες δωρεές του συλλόγου Ελληνικό του Αμβούργου και της προέδρου κυρίας Καλλιόπης Τρίνγκα που την θεωρούμε πλέον επίτιμο μέλος του οργανισμού και την ευχαριστούμε θερμά.

Η εθελοντική ομάδα δράσης εκτός από την υλική συνδρομή τους αποτέλεσαν και κοινωνούς των προβλημάτων μας με πολλά κέντρα αποφάσεων του εξωτερικού με τελευταία σημαντική ενέργεια την επίσκεψη στο Νοσοκομείο μας της κυρίας ΡεβέκαΧάρμς προέδρου των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Στη συνάντηση αυτήν είχαμε την δυνατότητα να επισημάνουμε την ανάγκη να μεταφερθεί στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας δεν πρέπει να δημιουργούν προβλήματα στον τομέα της υγείας, και ειδικά στην στελέχωση και στη σωστή και δίκαια χρηματοδότησή του.

Δεύτερος Πυλώνας

Ο Δεύτερος πυλώνας αφορά στη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία και μπορεί να επιτευχθεί με τους εξής στρατηγικούς στόχους:

1. Πρώτον με επενδύσεις σε υποδομές υγείας καθώς και σε άλλες κοινωνικές υποδομές που θα συμβάλουν στην άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων.

Αυτό θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη εξειδικευμένων δομών για τη διαχείριση του πόνου, μονάδων τεχνητού νεφρού, Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας - που ήδη λειτουργούν με επιτυχία - αλλά και Κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας. Το τελευταίο έχουμε σκοπό να το λειτουργήσουμε ως επέκταση της λειτουργίας της ΜΕΘ ώστε οι συμπολίτες μας να μην ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις σε ιδιωτικά κέντρα όμορων νομών ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα, οι ίδιοι αλλά και πολύτιμους πόρους τα ασφαλιστικά ταμεία.

2. Δεύτερον με την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας (τηλεϊατρική)

3. Τρίτον με την ανάπτυξη νέων τρόπων παροχής υπηρεσιών (servicedeliverymodel)

Παράδειγμα υπηρεσίας που ήδη λειτουργεί είναι η Φροντίδα κατ’οίκον που το νοσοκομείο μας προσφέρει με θεαματικά νούμερα επισκεψιμότητας και εξυπηρέτησης με παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε οικονομικά ασθενέστερες και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

4. Τέλος με τη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις λίστες αναμονής και την προσπάθεια να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των χειρουργείων και των εξωτερικών ιατρείων.

Ο Τρίτος πυλώνας

Η βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα είναι ο τρίτος πυλώνας και προϋποθέτει τη ριζική αναδιάταξη του υφιστάμενου μοντέλου παροχής υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να βελτιωθεί η σχέση κόστους – αποτελέσματος που χαρακτηρίζει το σημερινό σύστημα. Πρέπει να αποσαφηνιστεί η σχέση δημοσίου, ιδιωτικού και εθελοντικού τομέα.

Οι επενδύσεις που προγραμματίζουμε να πραγματοποιήσουμε με τη μορφή συγχρηματοδοτούμενων έργων, ή με άλλες μορφές θα χαρακτηρίζονται από καινοτομία και έξυπνη εξειδίκευση, και θα διασφαλίζουν την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, την ορθολογική διαχείριση των υπηρεσιών, την ανάπτυξη συστημάτων λογοδοσίας και τη συνεχή μέτρηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας. Οι στρατηγικοί στόχοι στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πυλώνα έχουν ως εξής:

1. Ενίσχυση των Συστημάτων Προγραμματισμού και Κατάρτισης προϋπολογισμών

2. Ενίσχυση των Συστημάτων και Διαδικασιών Εσωτερικού Ελέγχου σε όλα τα διοικητικά επίπεδα.

3. Εισαγωγή σύγχρονων Διαδικασιών Προμηθειών με ενδυνάμωση και τυποποίηση των διαδικασιών προμηθειών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με παράλληλο έλεγχο συμβατότητας προμηθειών με εγκεκριμένους προϋπολογισμούς, εισαγωγή συστημάτων ηλεκτρονικών προμηθειών και παρακολούθησης των τιμών διαχείρισης αποθηκών και εκσυγχρονισμός της εφοδιαστικής αλυσίδας ελέγχου αναλώσεων και αποθεμάτων.

Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του συστήματος υγείας και η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών θα επιτευχθεί με:

1. τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας με στόχο τον περιορισμό της προσφυγής σε εξειδικευμένες νοσοκομειακές υπηρεσίες. Παροχή ολοκληρωμένων, αποτελεσματικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καθώς και υπηρεσιών φροντίδας στο σπίτι. Βελτίωση συνεργασίας μεταξύ πρωτοβάθμιων μονάδων, μονάδων φροντίδας στο σπίτι και δευτεροβάθμιων μονάδων.

2. Με τη Βελτίωση της Νοσοκομειακής περίθαλψης και απόδοση κάθε μονάδας βάσει στόχων.

3. Με Ανάπτυξη και εισαγωγή συστημάτων ελέγχου ποιότητας .

4. Με την ανάπτυξη συστημάτων Λογοδοσίας (συστημικής και ατομικής) κατά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη.

Απαραίτητος κρίνεται και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, και η προώθηση της πληροφορικής τεχνολογίας και των e-υπηρεσιών υγείας.

Επίσης πολύ σημαντική θεωρείται η βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης του ΓΝΚ : με την στήριξη της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στόχος είναι να προωθήσουμε την συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης και να φροντίσουμε για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μολυσματικών και ραδιενεργών αποβλήτων .

Απαραίτητη προϋπόθεση τελικά όμως για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας είναι κυρίως η ποιότητα των ανθρώπων που τις προσφέρουν. Όλα όσα ανέφερα μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με αλλαγή νοοτροπίας από το έμψυχο υλικό του νοσοκομείου – που αποτελούν και την ψυχή του – νοοτροπία με την οποία θα ενθαρρύνεται η συλλογική και υπεύθυνη εργασία.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συγχαρώ όλο ανεξαιρέτως το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου που σε συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών και υποστελέχωσης δίνει τον καλύτερο του εαυτό για να λειτουργεί σωστά το νοσοκομείο μας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου ίσως να γεννήθηκε το ερώτημα: «τι θα ήταν αυτό που θα μου έδινε την ικανοποίηση ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι που σας προανέφερα».

Η απάντηση σε αυτό είναι απλή. Είναι η σωτηρία έστω και μιας παραπάνω ανθρώπινης ζωής. Όραμά μου είναι να παραδώσω στην Πιερία έναν οργανισμό υγείας που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτε σε σχέση με τον ανταγωνισμό τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα.

Ανταμοιβή για μένα είναι η προάσπιση της δημόσια υγείας, είναι απλά ένα χαμόγελο ικανοποίησης από τις ποιοτικά παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του Νοσοκομείου μας και της ευσυνείδητης και ανθρώπινης συμπεριφοράς των επαγγελματιών μας της υγείας.

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι στο προσωπικό αλλά και σε όλους μας να απολαύσουμε και να ωφεληθούμε από αυτό το ταξίδι της αναμόρφωσης και μετασχηματισμού του οργανισμού, γιατί έτσι θέλω να το βλέπω εγώ, σαν ταξίδι. Ας φορέσουμε τις ζώνες ασφαλείας που μας προσφέρει η λειτουργία του Νοσοκομείου μας, και ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΛΟΙΠΟΝ!!!


Ο Διοικητής
Μυστρίδης Ανέστης