Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

14ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης - ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗN ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ

14ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης - ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗN ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ
Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, Δράση ΚΑ2/ «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» με τίτλο «Health4Life» για το σχολικό έτος 2016-18, με τη συμμετοχή πέντε χωρών Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας, Λιθουανίας και Πορτογαλίας, ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και με πολύ καλά αποτελέσματα η δεύτερη συνάντηση των αντιπροσωπειών στην κωμόπολη Pisticci του γεωγραφικού διαμερίσματος Basilicata της επαρχίας Matera στην Ιταλία.

Η Ελλάδα είχε την μεγαλύτερη εκπροσώπηση από τις φιλοξενούμενες χώρες με τον Διευθυντή, τρεις εκπαιδευτικούς και τρεις μαθητές της ΣΤ΄τάξης.

Το οδοιπορικό στην Μεγάλη Ελλάδα ξεκίνησε στις 4-12-2016 και ολοκληρώθηκε στις 10-12-2016. Την πρώτη μέρα μάς υποδέχτηκαν στο Δημαρχείο της πόλης η Δήμαρχος, η Διευθύντρια του σχολικού συγκροτήματος που ήταν υπεύθυνη του προγράμματος της χώρας υποδοχής, οι οικογένειες που θα φιλοξενούσαν τους μαθητές μας στα σπίτια τους και πλήθος κόσμου. Έγινε η παρουσίαση του προγράμματος εκπαιδευτικής και μορφωτικής ανταλλαγής μεταξύ των χωρών και ακολούθησαν οι εισηγήσεις των υπεύθυνων της κάθε χώρας και οι ανταλλαγές τιμητικών πλακετών και αναμνηστικών δώρων της κάθε αντιπροσωπείας. Στην συνέχεια ξεναγηθήκαμε στη νέα αλλά και την παλιά πόλη φάντασμα όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι την πόλη Pisticci και γνωρίσαμε όλη την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής της. Όλες τις υπόλοιπες μέρες το πρόγραμμα περιλάμβανε δράσεις στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, πολιτιστικές ανταλλαγές με εκπαιδευτικούς και γονείς και πολλές ξεναγήσεις στις αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας. Επισκεφτήκαμε τους αρχαιολογικούς χώρους στο Μεταπόντιον, τον Πολυχώρο – Ηράκλεια και το αρχαιολογικό μουσείο του Πολυχώρου όπου φυλάσσονται όλα τα ευρήματα της περιοχής, τον Τάραντα και το αρχαιολογικό μουσείο του. Αισθανθήκαμε μεγάλη υπερηφάνεια που είμαστε Έλληνες, γιατί γνωρίσαμε από πολύ κοντά την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας την οποία θα πρέπει να αναδείξουμε σ’ όλο τον κόσμο. 


Υπέροχη εμπειρία για όλους μας στάθηκε η ξενάγησή μας στην πόλη σύμβολο της περιοχής την Ματέρα την Ιερουσαλήμ της Ιταλίας, την πόλη με τα σπίτια σπηλιές, με μια εκπληκτική πανοραμική θέα και την παλαιότερη στέρνα νερού στο κέντρο της πόλης που είναι επισκέψιμος χώρος για τους τουρίστες σε πολύ μεγάλο βάθος από την επιφάνεια της γης. Δεν είναι τυχαίο που η αρχιτεκτονική της και ο τρόπος κατασκευής των σπιτιών σπηλιών την κατατάσσουν στις πιο φημισμένες προστατευόμενες περιοχές της UNESCO σ’ όλο τον κόσμο. Αξέχαστες στιγμές και εμπειρίες αποκόμισαν οι μαθητές μας από την ενημέρωση και την ξενάγησή τους σ’ έναν διαμορφωμένο χώρο προστατευόμενων ζώων, πτηνών και χελωνών καρέτα- καρέτα. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην φαντασμαγορική τελετή λήξης στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, όπου μας υποδέχτηκαν εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και μαθήτριες με παραδοσιακά τραγούδια στην τοπική διάλεκτο, χριστουγεννιάτικα ελληνικά και αγγλικά κάλαντα και χορευτικά δρώμενα με παραδοσιακές φορεσιές και την παρουσία πολυμελής χορωδίας και μπάντας.

Το υπέροχο ταξίδι μας ολοκληρώθηκε με τις καλύτερες αναμνήσεις από τη ζεστή φιλοξενία, την αγάπη και τη φροντίδα που μας παρείχαν οι οικοδεσπότες του ευρωπαϊκού προγράμματος Ιταλοί, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς που φιλοξένησαν τους μαθητές μας, οι οποίοι δημιούργησαν ένα δίαυλο επικοινωνίας με τις ελληνικές οικογένειες. Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας, δεν τους ξεχνάμε και τους περιμένουμε τον Μάιο στην Ελλάδα μας. Επόμενη συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών τον Μάρτιο στην Λιθουανία.

Σας ευχόμαστε Ευλογημένα Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά.

Ο Δ/ντής του 14ου Δ.Σ. Κατερίνης 
ΤΟΝΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ