Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Η "ΑΛΗΘΕΙΑ" αποκαλύπτει. Καταγγελία στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα του ποταμού Πέλεκα.

Η "ΑΛΗΘΕΙΑ" αποκαλύπτει. Καταγγελία στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα του ποταμού Πέλεκα.
Καταγγελία κατέθεσαν πριν από λίγο οι εκπρόσωποι του Συλλόγου "Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα"  στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις παρεμβάσεις που γίνονται στον ποταμό Πέλεκα.

Νωρίτερα είχε κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελλειοδικών Κατερίνης.

Δείτε την καταγγελία και τις φωτογραφίες :


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Κατερίνη 2/12/2016

ΕΥΕΠ - ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ




Την 31-10-2016 με ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ παραχωρείται δωρεάν κατά κυριότητα προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 1.001.284,50 μ3. (ΑΔΑ: Ω6Ε8Η-ΕΜΝ), ποσότητα που θα προκύψει, σύμφωνα με την απόφαση από την κατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου «Διαμόρφωση κοίτης και απόληψη υλικών για την αντιπλημμυρική προστασία του ρέματος ΠΕΛΕΚΑΣ στην ΔΕ Κατερίνης και ΔΕ Δίου – Ολύμπου ΠΕ Πιερίας για τις ανάγκες του έργου «Περιφερειακή Οδός Κατερίνης»


Ήδη, την ημέρα της απόφασης ο ΠΕΛΕΚΑΣ παρουσιάζει την παρακάτω εικόνα σε μήκος πολλών χιλιομέτρων.



Έχουν ήδη αφαιρεθεί χιλιάδες κυβικά αμμοχάλικου, χάσκουν τεράστιες τρύπες που σχηματίζουν λιμνούλες, το πλάτος του με τις διαπλατύνσεις που έγιναν για την απόληψη υλικών έχει ξεπεράσει το πλάτος μεγάλων ποταμών.

Η παρέμβαση στο ποτάμι ξεπερνά και τα όρια της λογικής και των νόμων έχουν κλείσει το ρέμα Πατσιάρης (γέφυρα Ν. Κεραμίδι ) στην συμβολή με τον Πέλεκα, κατασκεύασαν δρόμο με χαλίκι με μπάζωμα του Πατσιάρη.

Έτσι η οριστική μελέτη του έργου «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΙΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΡΙΟΓΡΑΜΜΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΗΨΗ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ» της ΠΚΜ με αριθμό 255605/4801/14-7-2016 όσο σοβαρή και χρυσοπληρωμένη κι αν ήταν, σήμερα είναι άχρηστη και ακατάλληλη, λόγω της μεγάλης απόκλισης της τότε υφιστάμενης κατάστασης με την σημερινή. Όσο από την περιβόητη ποσότητα του εκατομμυρίου μ3 αμμοχάλικου που μάλλον με μαντική ικανότητα προέκυψε, θα ξαναχρειαστεί η μαντική ικανότητα για να βρεθεί τι απόμεινε στον πέλεκα σήμερα, ειδάλλως μία επιστάμενη έρευνα από την Υπηρεσία σας.

Και ως δια μαγείας η ΠΚΜ με την με αριθ.πρωτ.579οικ./15-11-2016 αναθέτει την αρμοδιότητα επίβλεψης της εκτέλεσης της μελέτης του έργου «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΙΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΡΙΟΓΡΑΜΜΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΗΨΗ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ» στο τμήμα της ΤΜΗΜΑ ΔΟΜΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΤΕ/ΠΚΜ και με εκτελεστή τον ανάδοχο του περιβόητου έργου «Περιφερειακή οδός Κατερίνης».

Έτσι προκύπτει ότι η μελέτη είναι το ελάχιστο ακατάλληλη αν όχι ανύπαρκτη και το έργο μάλιστα πρωτοφανές! Χωρίς κανένα καταρτισμένο προϋπολογισμό, χωρίς καν ένταξη σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, χωρίς καν ανάθεση με κάποια διαδικασία δημοπράτησης αλλά με ανάδοχο-προϊόν βάπτισης, με βαπτιστήριο το με αρ.πρωτ. 468768/8825/15-11-2016 έγγραφο της ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝ.ΕΡΓΩΝ Π.Κ.Μ.

Έργο που καμιά σχέση δεν έχει με την προστασία του πολύπαθου ΠΕΛΕΚΑ που επιτακτική ανάγκη είναι η άμεση προστασία του από την ανεξέλεγκτη λεηλασία του. Έργο που θα εκτελέσει (λογικά αφιλοκερδώς) από ανάδοχο, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει το αμμοχάλικο στο άλλο μεγάλο έργο του την «Περιφερειακή Οδό Κατερίνης».

Επίσης πρέπει να αναφερθεί εκ του περισσού ότι γενικά υψηλές ανάγκες σε αμμοχάλικο είχε και η «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟ ΑΕ», η οποία χρησιμοποίησε χιλιάδες μ3 και τελευταία μάλιστα κατά την κατασκευή του «Βόρειου Κόμβου Κατερίνης».

Η ΠΚΜ οφείλει επιτέλους να δει σε πρώτη φάση την σημερινή άθλια κατάσταση του ΠΕΛΕΚΑ. Να σταματήσει τις ανεξέλεγκτες παραβάσεις που γίνονται καθημερινά σε αυτόν. Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ας δείξει επιτέλους ότι ενδιαφέρεται για τον ΠΕΛΕΚΑ και τους κατοίκους που υποτίθεται ότι υπηρετεί. Η αμμοληψία είναι απαγορευμένη υποτίθεται. Επιτέλους ας γίνει ένας έλεγχος στον ΠΕΛΕΚΑ από τις ελεγκτικές αρχές. Ποιός και γιατί κάνει αμμοληψίες και αν το κάνει με άδεια, τότε αυτή είναι νόμιμη λαμβάνοντας υπόψη την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής;

Η ΑΕΠΟ με ΑΔΑ 7Δ82ΟΡ1Υ-289 παραβιάζεται σε όλα τα σημεία της. Είμαστε εν αναμονή των ενεργειών σας.


Για το ΔΣ του Συλλόγου « Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα »

Η πρόεδρος Σωτηρία Πουζουκλίδου

Ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Παντελιάδης

*Δείτε τις σημερινές φωτογραφίες από τον Πέλεκα :