Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016

Καθυστερήσεις πληρωμών προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά

Καθυστερήσεις πληρωμών προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά
Ερώτηση της Βουλεύτριας Πιερίας Ε. Σκούφα- συνυπογράφουν 24 βουλευτές

Την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά με ερώτηση της η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, προκειμένου να καταβάλλονται έγκαιρα τα οφειλόμενα από τη ΔΕΗ στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην ερώτηση της κα Σκούφα την οποία συνυπογράφουν 24 ακόμη βουλευτές , ζητά ακόμη να δοθεί η δυνατότητα για παραχώρηση ειδικής φορολογικής ενημερότητας στους παραγωγούς ώστε να μπορούν να εισπράττουν τα δικαιούμενα ποσά χωρίς να χρειάζεται να προπληρώνουν φόρους.

Η Ερώτηση

Το ΕΤΜΕΑΡ βάσει απόφασης ΡΑΕ στα πλαίσια του Κώδικα οφείλει να αποδίδεται από την ΔΕΗ (και τους υπόλοιπους προμηθευτές λιανικής) στον ΑΔΜΗΕ 3 μήνες μετά τη εκκαθάριση εκάστου μηνός (m+3). Το διάστημα αυτό παλαιότερα ήταν 2 μήνες (m+2) και ακόμη πιο παλαιά πριν την κρίση στην αγορά ενέργειας 1μήνας (m+1). Σχεδιάζεται για την ενέργεια που θα αφορά από τον τρέχοντα Οκτώβριο και εφεξής, το περιθώριο να επανέλθει στον ένα μήνα (m+1)

Παρόλ’ αυτά η ΔΕΗ καθυστερεί συστηματικά την πληρωμή του ΕΤΜΕΑΡ που εισπράττει από τους καταναλωτές στον ΑΔΜΗΕ, για να αποδοθεί κατόπιν στους παραγωγούς μέσω του ΛΑΓΗΕ. Ειδικότερα η καθυστέρηση φτάνει πλέον μέχρι και τις 150 μέρες, ενώ μόλις τον Οκτώβριο καταβλήθηκαν κάποια οφειλόμενα για τα δικαιώματα του Μαρτίου σε μερικούς και όχι όλους τους παραγωγούς.

Η ΔΕΗ ακολουθεί την επιβλαβή πρακτική να προσπαθεί να αναπληρώσει τα ελλείμματα είσπραξης που αντιμετωπίζει από την συσσώρευση οφειλών τα τελευταία χρόνια από τους καταναλωτές, καθυστερώντας τις δικές της τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους συγκεκριμένους παραγωγούς.

Ιδιαίτερη επιβάρυνση μάλιστα για τους παραγωγούς αποτελεί το γεγονός ότι υποχρεώνονται να προπληρώνουν φόρους και ΦΠΑ για πωλήσεις που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί. Επειδή δε η φορολογική ενημερότητα, τους είναι απαραίτητη για την είσπραξη και παλαιότερων οφειλών αναγκάζονται να αναζητήσουν πολλές φορές επιπλέον κεφάλαια. Έτσι δημιουργούνται αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά ενέργειας, καθώς με τη σειρά τους οι παραγωγοί αναγκάζονται να αθετούν τις υποχρεώσεις τους προς το τραπεζικό σύστημα, και αδυνατούν να κάνουν νέες επενδύσεις.


Επειδή η αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι σημαντικό κομμάτι του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας και είναι μέρος των υποχρεώσεών μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.


Επειδή η πρακτική αυτή της ΔΕΗ έχει δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.


Επειδή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί κινδυνεύει να οδηγήσει στην καταστροφή ένα σημαντικό κλάδο της οικονομίας, αποτελούμενο στην πλειοψηφία του από μικρούς παραγωγούς, που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας


Επειδή επιπλέον η κατάσταση αυτή καταστρέφει το κλίμα εμπιστοσύνης, αποθαρρύνοντας μάλιστα περαιτέρω επενδύσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός αν προτίθεται

- Να ενεργήσει για την έγκαιρη καταβολή των οφειλομένων από τη ΔΕΗ, βάζοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

- Να φροντίσει να δοθεί η δυνατότητα για παραχώρηση ειδικής φορολογικής ενημερότητας στους παραγωγούς ώστε να μπορούν να εισπράττουν τα δικαιούμενα ποσά χωρίς να χρειάζεται να προπληρώνουν φόρους ακόμη και μεταγενέστερων απαιτήσεων.

- Να λάβει κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή του φαινομένου αυτού στο μέλλον.