Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ. ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ. ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ
23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ
«Ως φως διέλαμψας Πάτερ Όσιε εν υψηλώ Ολύμπω»
του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

Ο άγιος Διονύσιος έζησε στη γη μας, ανάμεσα στους ανθρώπους, εργάστηκε, δοκιμάστηκε, πόνεσε, αλλά αγάπησε τον Θεό πάνω απ' όλους και απ' όλα, αγωνίστηκε και πέτυχε αυτό που τόσο πολύ ποθούσε, την αγιότητα. «Επίγειος άγγελος και ουράνιος άνθρωπος», έτσι τον γνώρισαν οι σύγχρονοί του που συναναστράφηκαν μαζί του και έτσι τον αισθανόμαστε οι πιστοί σήμερα.


«Ασκητικοίς παλαίσμασι, τα άνω ποθείν και ζητείν, ημάς παιδεύεις Διονύσιε Όσιε». Ο άγιος είναι ο έμπειρος οδοιπόρος που ακολούθησε τα ίχνη του Χριστού και μας καλεί να τον ακολουθήσουμε. Μας φωνάζει πως η αγιότητα είναι δυνατή, είναι κατορθωτή και στις μέρες μας. Το Ευαγγέλιο του Χριστού δεν είναι ανεφάρμοστο. Απόδειξη γι' αυτό είναι η ζωή του αγίου.

Ο βίος του αγίου δεν είναι άλλο παρά οι ευαγγελικές αλήθειες που μεταφέρονται στην ανθρώπινη ζωή μας δια των ασκήσεων και της χάριτος. Αυτό μας ζητάει ο ίδιος ο Θεός: Να αγιασθούμε ολοτελείς κατά την ψυχή και κατά το σώμα, αυτή είναι η κλήση μας.

Δοξάζουμε τον άγιο Θεό στους δύσκολους καιρούς μας. Ζητούμε τις πρεσβείες του αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, αλλά δεχόμαστε και τα μηνύματα που μας δίνει η αγιότητά του. Το μοναστήρι του υπάρχει και τώρα και πάντοτε, για να δηλώνει την παρουσία του Θεού ανάμεσά μας. Η παρουσία του στην εποχή μας είναι μια απόδειξη πως ο Θεός δεν μας ξέχασε, δεν μας εγκατέλειψε, είναι μαζί μας. «Άνωθεν εν όμματι ιλέω, επίβλεψον θεοφόρε Διονύσιε, ως πατήρ φιλόστοργος».

Ναι, στην πολυποίκιλη κρίση της εποχής, ο άγιος Διονύσιος εν Ολύμπω μάς δίνει βάλσαμο παρηγοριάς. Ας αφήνουμε το παράδειγμα των αγώνων του να επιδρά στη ζωή μας και με τις πρεσβείες του να δίνουμε τον δικό μας αγώνα με μοναδικό στόχο να γίνουμε συμπολίτες του στον ουρανό και «οικείοι του Θεού».

Ευχόμαστε ο Προστάτης και Πολιούχος του τόπου μας να πρεσβεύει στο θρόνο του Θεού σε όσους επικαλούνται τη χάρη του και ιδιαιτέρως στους ευλαβείς και ευσεβείς κατοίκους.