Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 28-01-2017

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 28-01-2017
Εμείς οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των Σωματείων μελών του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κατερίνης που πήραμε μέρος στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου σήμερα Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 εκφράζουμε για ακόμη μία φορά την οργή και αγανάκτηση μας για τη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής και αδιέξοδης πολιτικής των μνημονίων και εγκρίνουμε το παρακάτω ψήφισμα:


Τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και συνεχή και τα βάρη που ήδη σηκώνουμε στις πλάτες μας είναι δυσβάστακτα. Είμαστε για πολλοστή φορά αντιμέτωποι με νέες και παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και με επώδυνες αποφάσεις της κυβέρνησης, που εθελοτυφλούν στις ολέθριες συνέπειες σε βάρος της μισθωτής εργασίας και στοχεύουν στην καρδιά της εργατικής προστασίας.


Απαιτούμε:

 Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία λόγω ηλικίας. Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας.

 Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των εργατικών δικαιωμάτων, στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους και στη διαρκή ομηρία των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών στις μνημονιακές δεσμεύσεις. Όχι σε 4ο μνημόνιο! Όχι στο μηχανισμό του κόφτη!

 Στελέχωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ ΕΤΑΜ. Αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης, της ψευδώς δηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

 Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, του πλαισίου και της καθολικότητάς τους.

 Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας, ώστε να αποδοθούν στην Κοινωνική Ασφάλιση ετησίως μέχρι 8 δις ευρώ πρόσθετοι πόροι.

 Κατάργηση όλων των ευέλικτων μορφών εργασίας, της μερικής απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας, του δανεισμού εργαζομένων, των εργολαβικών εργαζομένων και των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

 Κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης που εξουδετερώνει το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων στην πτωχευτική διαδικασία.

 Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας. Όχι στην Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων!

 Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όχι στις ομαδικές απολύσεις! Όχι στην κατάργηση της Απεργίας!

 Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων! Γενναία αύξηση του επιδόματος ανεργίας και διεύρυνση του χρόνου χορήγησής του.

 Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Αντίστοιχα 55 και 50 για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Διαγραφή του επαίσχυντου δημοσίου χρέους της χώρας, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι δημόσιοι πόροι για την χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, των κοινωνικών πολιτικών και της ανάπτυξης.

 Όχι στα χαράτσια και τη φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ατομικό αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.

 Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και δυσβάσταχτα βάρη της φορολογικής επιδρομής.

Λέμε όχι στα αντιασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα που οδηγούν στην εξόντωση των αγροτών που οδηγούν στο μαρασμό έναν από τους βασικότερους πρωτογενείς τομείς του Νομού μας και της χώρας μας. Έμπρακτη υποστήριξη της αγροτικής οικογένειας και των μικροπαραγωγών.

 Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

 Όχι στην υποβάθμιση και συνεχή υποχρηματοδότηση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και των κοινωνικών Υπηρεσιών.

 Ενίσχυση της χρηματοδότησης του Νοσοκομείου μας και του ΨΝΠΟ, για την καλύτερη λειτουργία τους και στελέχωσή τους με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης στην παιδεία και την υγεία. Άμεση κάλυψη των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ουσιαστική ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και των σχολών μαθητείας.

 Επανασύσταση της Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

 Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!

 Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αποτελεσματική και συνεκτική αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης και ασύλου με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου. Διάνοιξη ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρομών για τους πρόσφυγες προερχόμενους από χώρες που βιώνουν πολέμους και αλληλέγγυο σύστημα επιμερισμού των βαρών για τα πρόσωπα που ζητούν προστασία.

 Καταγγέλλουμε κάθε ενέργεια που εκτρέφει φασιστικές νοοτροπίες στην ελληνική κοινωνία και στα σχολεία μας.

Να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των 200 εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδη στο Νομό μας, με πληρωμή των δεδουλευμένων και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

 Κατάργηση των διοδίων Αιγινίου και παράπλευρων Λεπτοκαρυάς. Μείωση στο 50% των διοδίων πανελλαδικά.

Για εμάς τους εργαζόμενους, μαζί με τους ανέργους και τους συνταξιούχους ο αγώνας για τα δικαιώματά μας είναι μονόδρομος. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπει ένα οριστικό τέλος στις μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν κοινωνία και οικονομία. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η ενότητα όλων των εργαζόμενων και ο κοινός αγώνας, είναι προαπαιτούμενα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Εξουσιοδοτούμε τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να στείλει το ψήφισμα αυτό στα Μ. Μ. Ε. και σε κάθε αρμόδιο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ                   ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΖΑΡΚΑΝΕΛΑ