Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΛΜΕ 15-2-2017

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΛΜΕ 15-2-2017
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΣ ΕΛΜΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Κάθε χρόνο προσλαμβάνονται στο δημόσιο σχολείο χιλιάδες αναπληρωτές οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων και το εκπαιδευτικό σύστημα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εμάς, τη στιγμή που δεν μας αναγνωρίζονται ισότιμα ούτε τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, δεν δικαιούμαστε – σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς – τον ίδιο αριθμό και διάρκεια αδειών με αποδοχές. Η έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας μας εξαρτάται πολλές φορές από τις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης και τη λειτουργία τους, όπως και η απόδοση των μισθολογικών κλιμακίων (αναγνώριση προϋπηρεσίας/μεταπτυχιακών κτλ). Εδώ και ένα χρόνο , δε, τα ΜΚ “πάγωσαν” για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, καταργώντας στην ουσία την προϋπηρεσία που έχει αποκτηθεί από 1/1/16. Να σημειώσουμε ότι το εργασιακό καθεστώς των αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν είναι μόνο κατάπτυστο σε σύγκριση με αυτό των μόνιμων εκπαιδευτικών, αλλά σε πολλές περιπτώσεις σε σύγκριση και με κλάδους του ιδιωτικού τομέα, π.χ. άδεια μητρότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι στα ψιλά γράμματα της σύμβασης εργασίας που υπογράφουμε αναφέρεται ότι αυτή δύναται να λυθεί για οποιονδήποτε σοβαρό λόγο κρίνει η εργοδοσία. Την ίδια στιγμή, κάθε χρόνο βιώνουμε το άγχος αν θα μπορέσουμε να συμπληρώσουμε τα απαραίτητα ένσημα για να λάβουμε το επίδομα ανεργίας, το οποίο λαμβάνουν ολοένα και λιγότεροι συνάδελφοί μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, καλούμε κάθε συνάδελφο/ισσα άνεργο/η, μόνιμο/η, τα εκπαιδευτικά σωματεία και τις ομοσπονδίες, συλλογικότητες και σωματεία επισφαλώς εργαζόμενων, να σταθούν δίπλα μας. Καμία ανοχή στις διακρίσεις και στην άνιση μεταχείριση ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Παλεύουμε για την εξομοίωση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς στο καθεστώς των αδειών για:

• Κανονική άδεια

• Άδεια κύησης - λοχείας

• Άδεια ανατροφής

• Γονική άδεια

• Άδεια ασθενείας τέκνων

• Αναρρωτικές άδειες

• Ειδικές άδειες (γάμου, θανάτου συγγενικού προσώπου, δίκης, κλπ.)

Ακόμη διεκδικούμε:

• Να μην απαιτούνται ιατρικές γνωματεύσεις σε ετήσια βάση

• Ενεργοποίηση των ΜΚ για τους/τις αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

• Καμία επιπλέον προϋπόθεση, περικοπή ή προσθήκη κριτηρίων στο ήδη εξευτελιστικό επίδομα ανεργίας. Να μην κόβονται τα ένσημα στις ημέρες διεξαγωγής απεργιών.

• Κατάργηση του καθεστώτος των ΑΜΩ

• Προσμέτρηση της ώρας της σίτισης του ολοήμερου προγράμματός των δημοτικών ως διδακτική ώρα για ΟΛΟΥΣ/ΕΣ τους/τις εκπαιδευτικούς

• Κατοχύρωση πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους/ες τους/τις αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς – Μόνιμους μαζικούς διορισμούς


ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΣ ΕΛΜΕ ΠΙΕΡΙΑΣ

Σχετικά με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης – Διοίκησης για αύξηση των υπεραριθμιών στα ΕΠΑΛ κατ' εφαρμογή της Υ.Α. 103539/Δ4/24-6-2016

Η Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας για άλλη μια φορά ακολουθώντας πιστά εντολές Υπουργείου και Περιφέρειας ζητά από τους Διευθυντές των ΕΠΑΛ να δηλώσουν "αριθμό παρακολουθούντων μαθητών" και "πλεονάζουσες ώρες" κατ' εφαρμογή της απαράδεκτης υπουργικής απόφασης 103539/Δ4/24-06-2016 για τα ΕΠΑΛ

Σκοπός είναι το "κόψιμο" του 2ου εκπαιδευτικού από τα εργαστήρια και η μετακίνηση συναδέλφων στη μέση της χρονιάς.

Η εφαρμογή του μέτρου αυτού που ξεκινά από φέτος πρέπει να εμποδιστεί, να μείνει στα χαρτιά. Του χρόνου, όταν θα γενικευτεί η εφαρμογή του, θα προχωρήσουν και σε κλείσιμο τμημάτων, δεν θα περιοριστούν στην προσπάθεια να μετακινήσουν το 2ο καθηγητή από τα εργαστήρια. Για το λόγο αυτό, καλούμε:

• Τους Διευθυντές των ΕΠΑΛ να απαντήσουν ότι δεν υπάρχουν "πλεονάζουσες" ώρες, αφού οι Σύλλογοι Διδασκόντων δεν έκαναν κανένα χαρακτηρισμό φοίτησης.

• Τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην συναινέσουν σε καμία τροποποίηση των αναθέσεων και του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου, κατ' εφαρμογή της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου να μετακινηθεί "πλεονάζον" συνάδελφος από τα εργαστήρια. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων είναι αποκλειστικά αρμόδιοι να προχωρήσουν στον χαρακτηρισμό φοίτησης στο τέλος της σχολικής χρονιάς και ταυτόχρονα να αναθέσουν μαθήματα και κατανομή ωρών στους καθηγητές του σχολείου.

Καλούμε τη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας να σταματήσει τις προσπάθειες για την αύξηση των υπεραριθμιών.

Ειδικά σε μια περίοδο που χτυπιούνται τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, που συνεχίζεται η εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, τέτοιες προσπάθειες από τη Διοίκηση και την κυβέρνηση θα βρουν απέναντι τους εκπαιδευτικούς.


ΨΗΦΙΣΜΑ της Ε.Λ.Μ.Ε Πιερίας

σχετικά με το θέμα της πρόληψης του εθισμού και των εξαρτήσεων.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής της θεματικής εβδομάδας στα Γυμνάσια, μία από τις ενότητες έχει ως θέμα την πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων. To ζήτημα αυτό αφορά άμεσα όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, κάθε σύλλογο διδασκόντων που πρέπει να τοποθετηθεί ανεξάρτητα από το αν θα υλοποιήσει ή όχι στα σχολεία το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η περίοδος που ξανανοίγει το ζήτημα δεν είναι τυχαία. Κυβέρνηση και Ε.Ε. προετοιμάζουν ένα ζοφερό μέλλον για τη νέα γενιά. Οι μαθητές μας προορίζονται στη συντριπτική της πλειοψηφία να βολοδέρνουν μεταξύ ανεργίας και ημιαπασχόλησης με μισθό χαρτζιλίκι χωρίς κανένα δικαίωμά στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η κυρίαρχη τάξη χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να αποπροσανατολίσει τη νέα γενιά από τα πραγματικά της προβλήματα, να τη κάνει να νομίζει ότι υπάρχει ένας άλλος επίπλαστος κόσμος μακριά από τη σκληρή πραγματικότητα που δεν χρειάζεται να την αντιληφθεί, για να την αλλάξει.

Η χρήση ουσιών, τα ναρκωτικά είναι ένα τέτοιο μέσο, συνδέεται άμεσα με την φυγή από μια κοινωνική πραγματικότητα που καραδοκεί για να συνθλίψει κάθε νέο άνθρωπο.

Ένα από τα κυρίαρχα ιδεολογήματα που προβάλλει η άρχουσα τάξη γύρω από το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ο διαχωρισμός τους σε «μαλακά» και «σκληρά». Πίσω από αυτό το ιδεολόγημα - κρύβεται η πολιτική που προωθεί η ΕΕ ως «λύση» στο πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης. Η «ακίνδυνη» χρήση των «αθώων» ναρκωτικών βρίσκει γόνιμο έδαφος σε νέους που στρέφονται σε αυτά για να ξεφύγουν από ένα σύστημα που τους συνθλίβει, ψάχνοντας τρόπο να υποκαταστήσουν βασικές ανάγκες τους. Στο μόνο επίπεδο που μπορούν να διαχωριστούν τα ναρκωτικά είναι εκείνο της φαρμακολογίας και της χημικής σύνθεσης. Όμως, αυτή η πλευρά δεν παίζει τον καθοριστικό ρόλο στη χρήση και στην εξάρτηση. Τον πρώτο λόγο τον έχει η κοινωνική και ψυχολογική διάσταση του φαινομένου και τόσο οι εμπνευστές αυτού του ιδεολογήματος όσο και τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν το γνωρίζουν πολύ καλά. Στόχος όσων υποστηρίζουν λογικές διαχωρισμού είναι να αποσυνδέσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών από την κοινωνική του διάσταση, από τις αιτίες που το γεννούν και το αναπαράγουν και τις συνέπειές του. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να απενεχοποιηθεί και να κερδίσει συναίνεση και συνειδήσεις ένα από τα ισχυρότερα όπλα χειραγώγησης και κοινωνικού ελέγχου του καπιταλιστικού συστήματος.

Στην Ελλάδα η χρήση έστω και μια φορά στη ζωή τους στη μαθητική νεολαία (15 έως 18χρονών) έχει φτάσει σε ποσοστό στο 11%, ενώ η χρήση της κάνναβης (χασίς) είναι 9% (Ετήσια Έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ για την Κατάσταση των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών 2015). Πέρα όμως από τα στατιστικά οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ζουν καθημερινά το πρόβλημα στα σχολεία τους το οποίο παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις. Πλέον ο μύθος των «αθώων» και «μαλακών» ναρκωτικών έχει καταρριφθεί. Η χρήση των λεγόμενων , «μαλακών» ναρκωτικών, όπως π.χ. το χασίς προκαλεί πολλά και σοβαρά οργανικά και ψυχολογικά προβλήματα. «Οι αιφνίδιες επιδράσεις της κάνναβης προκαλούν παροδικές ψυχώσεις, ανάπτυξη μακροχρόνιων προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης, της ψύχωσης και της σχιζοφρένειας » (Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για την κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών στην ΕΕ και τη Νορβηγία «ΕΚΤΕΠΝ» - 2004).

Ως εκπαιδευτικοί, ως δάσκαλοι δεν έχουμε δικαίωμα στην παθητική στάση και απλώς να παρακολουθούμε όταν πρόκειται για το μέλλον, για τη ζωή των παιδιών μας.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Θέλουμε τα παιδιά μας και οι μαθητές μας να ζουν σε μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι σε μια κοινωνία με ελεύθερα τα ναρκωτικά.

Θεωρούμε επικίνδυνη και αντιεπιστημονική την προσπάθεια νομιμοποίησης κάποιων ναρκωτικών και της συνακόλουθης χρήσης τους ή της στάσης ανοχής απέναντι στο πρόβλημα, την στάση διαχωρισμού των ναρκωτικών σε αυτά που βλάπτουν και αυτά που, τάχα, είναι «ακίνδυνα».

Ο πραγματικός στόχος αυτής της πολιτικής είναι η χειραγώγηση της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων, η γενίκευση της ναρκωκουλτούρας.

Η μόνη διέξοδος είναι ένα πλατύ και ισχυρό κοινωνικό κίνημα, που σε συνεργασία με το μαζικό και νεολαιίστικο κίνημα θα παλεύει για την ανατροπή των αιτιών που οδηγούν στη χρήση ουσιών.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.

Η Ε.Λ.Μ.Ε Πιερίας διεκδικεί τη χάραξη αντιναρκωτικής πολιτικής με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

• Δημιουργία ενός Δημόσιου και Ενιαίου Φορέα με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της χώρας με υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, έρευνας και αξιολόγησης.

• Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους παραπάνω τομείς.

• Να στηριχθούν οι υπάρχουσες δομές πρόληψης - στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης - κοινωνικής επανένταξης.

• Να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια διακίνησης "υποκατάστατων" μέσα από το σύστημα Υγείας. Τα Προγράμματα υποκατάστασης πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών, να απευθύνονται μόνο σε ειδικές ομάδες χρηστών και να οδηγούν στη θεραπεία και όχι απλά στη συντήρηση.

• Να δοθεί βάρος στην πρόληψη με προτεραιότητα στην πρωτογενή πρόληψη.


ΨΗΦΙΣΜΑ της Ε.Λ.Μ.Ε Πιερίας

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ !

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τους χειρότερους όρους για τους αναπληρωτές! Χιλιάδες είμαστε με μια βαλίτσα στο χέρι, πίσω από ένα υπολογιστή για να δούμε εάν και πότε θα έρθει η σειρά μας να εργαστούμε για 4 ή 5 μήνες. Η ζωή μας μας είναι γεμάτη ανασφάλεια και άγχος για το αν θα έχουμε δουλειά και του χρόνου. Χιλιάδες συνάδελφοι μας βρίσκονται αυτή τη στιγμή απολυμένοι μετά τις περσινές Υπουργικές Αποφάσεις για τα ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία αλλά και τις αλλαγές σε Γυμνάσια και ΕΠΑΛ! Είχαμε περικοπές μισθού λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών σε συνέχεια των αλλαγών του μισθολογίου. Έχουμε μπροστά μας τις αλλαγές στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας, όπου θα χρειαστεί να δουλεύουμε σε όποια δομή κρίνει ο ΟΑΕΔ για να μη χάσουμε το επίδομα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Υπουργείο αφήνει να διαρρεύσει ότι θα επαναφέρει το διετή αποκλεισμό από τους πίνακες των αναπληρωτών σε περίπτωση άρνησης μας να παρουσιαστούμε οποιαδήποτε χρονική στιγμή σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας!

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!! ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ!!

Όλες οι αλλαγές και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν έχουν επιπτώσεις μόνο σε εμάς αλλά και στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Χτυπάει κόκκινο ειδικά στην Ειδική Αγωγή, αφού το παιδί πριν προλάβει να αναπτύξει σχέση με τον εκπαιδευτικό, εκείνος πρέπει να απολυθεί!

Όλα αυτά δεν συμβαίνουν από λάθος. Δεν φταίει ο κακός Υπουργός!! Είναι πολιτικές και κατευθύνσεις της ΕΕ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι μέσα στα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου που μιλάει για εξορθολογισμό 2 δις. στην εκπαίδευση. Μας θέλουν φθηνούς, ελαστικά εργαζόμενους, ελαστικά πληρωμένους και με ελαστικά δικαιώματα!

ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ: ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ!!

Περίπου 23.000 συνάδελφοι αναπληρωτές εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία για να καλύψουν τις ανάγκες. Πάνω από 7 χρόνια έχουν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί. Τέρμα με την αδιοριστία και την ελαστική εργασία. Η κυβέρνηση συστηματικά μας εξαπατά με τους δήθεν διορισμούς που εξαγγέλλει. Κοροϊδεύει όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση. Αντί για διορισμούς εξαφάνισε τα κενά. Θα ξανακάνει το ίδιο, θα κάνει και άλλες περικοπές. Για αυτούς προτεραιότητα είναι η πιστή εφαρμογή των μνημονίων, το τσάκισμα του λαού για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε σε ετοιμότητα όλους τους συναδέλφους, μόνιμους και αναπληρωτές. Το Υπουργείο Παιδείας με δηλώσεις του κ. Γαβρόγλου ετοιμάζεται να ξαναπαίξει το παιχνίδι της διάσπασης, στήνει νέα «φάκα» μέσα από τη συζήτηση για τα κριτήρια διορισμού. Ετοιμάζεται να επαναφέρει το νόμο Διαμαντοπούλου και την τροπολογία Φίλη (με τη μια ή την άλλη μορφή). Δεν θα φαγωθούμε μεταξύ μας για τα κριτήρια διορισμών. Σε τίποτα δεν ωφελούν οι ομαδοποιήσεις, η ανθρωποφαγία, η λογική «ο σώζων εαυτό σωθείτο».

Μαζικοί διορισμοί στην εκπαίδευση τώρα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους συναδέλφους που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία! Από κοινού μαζί με τα σωματεία μας, τους μαθητές μας, τους γονείς να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε για ένα σχολείο που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Καλούμε τους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ, όλους τους συναδέλφους αναπληρωτές:

 Συμμετοχή στην Ημέρα Πανελλαδική Δράσης στις 23 Φλεβάρη, στο Υπουργείο Παιδείας(2μ.μ.) με αίτημα: «Μαζικοί – Μόνιμοι Διορισμοί στα Σχολεία, Κάλυψη των Σύγχρονων Μορφωτικών Αναγκών».

Εδώ και τώρα:

 Επίδομα ανεργίας για όλους τους συναδέλφους αναπληρωτές για όλη την περίοδο της ανεργίας.

 Πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

 Δικαίωμα σε αναρρωτική άδεια και άδεια λοχείας με καθεστώς ίδιο με των μονίμων.

H ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της ΕΛΜΕ Πιερίας 15-02-2017