Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
Του Κοσμαδάκη Εμμανουήλ

Το εγχείρημα συγκρότησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα είναι (;) ένα Συντακτικό - Προγραμματικό Συνέδριο ενός ενιαίου πολυκομματικού φορέα.

Στόχος είναι η διαμόρφωση από τα συμπράττοντα κόμματα (ΠΑ.ΣΟ.Κ, ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ., Ε.Δ.Ε.Μ, ΔΗΜ.ΑΡ.) και φορείς (Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία)...

μιας ενιαίας πολιτικής ταυτότητας, στρατηγικής, κεντρικών επιλογών, πολιτικών νέας γενιάς, αναπτυξιακού σχεδίου, δομής και οργανωτικής λειτουργίας.

Το Συνέδριο θα γίνει στα τέλη Ιουνίου. Θα συμμετέχουν 3.000 σύνεδροι. Οι 1.500 θα προέρχονται από τους φορείς που απαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη με ανάλογη ποσόστωση. Οι υπόλοιποι 1.500 θα είναι αιρετά θεσμικά πρόσωπα από αυτοδιοίκηση, ενώσεις, φορείς, συνδικάτα, κ.α.

Στην ημερήσια διάταξη του συνεδρίου θα περιλαμβάνεται η κεντρική και περιφερειακή δομή της οργανωτικής λειτουργίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι κεντρικές της επιλογές, οι πολιτικές για την νέα γενιά και τους πολίτες, και ένα ιδιαιτέρως καινοτόμο αναπτυξιακό σχέδιο για να υπερβούμε την κρίση και να οδηγήσουμε τη χώρα στην ανάπτυξη.

Θεωρώ ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας ενδιαφέρεται κυρίως για το αν μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα εναλλακτικό, ένα διαφορετικό και εφαρμόσιμο σχέδιο, μια νέα προοδευτική πρόταση με προοπτική.

Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα, τους πολίτες.

Βέβαια το παρελθόν έχει και αγκάθια που μας βαραίνουν. Μεταξύ 2012-2014 το άλλοτε κραταιό Κίνημα ολίσθησε με την νέα ηγεσία του σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, και πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά και τοπικά οδήγησαν το Κίνημα στην απαξίωση και την αποδυνάμωση, σε μια οδυνηρή πολιτικά περίοδο εκλογικής συρρίκνωσης και κατακερματισμού. Σε «υπόλειμμα» όπως το ονόμασα τότε. Ο Β. Βενιζέλος και μερικοί γύρο του έγιναν συνεκφραστές του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας με τα γνωστά επακόλουθα.

Αυτός ήταν και ο λόγος που δημιουργήσαμε το νέο Κίνημα με το Γιώργο Παπανδρέου. Για να ξαναβρούμε το δρόμο μας, τις αξίες μας, τις αρχές μας και το ιδεολογικό μας πλαίσιο. Για να τα αλλάξουμε όλα σε προοδευτική κατεύθυνση. Είναι γνωστή η δημοσίευσή μου στα τοπικά ΜΜΕ το Γενάρη του 2015 και η τυπική αποχώρησή μου από το τότε Κίνημα (ουσιαστικά είχα «φύγει» με την αλλαγή ηγεσίας το 2012), και η σύμπραξή μου από την ιδρυτική του διακήρυξη με το νέο Κίνημα του Γεωργίου Παπανδρέου.

Η προοδευτική παράταξη όπως εκφράστηκε από το Κίνημα επί 38 χρόνια είναι ταυτισμένη με ό,τι πιο θετικό έχει πετύχει η Ελλάδα στον μεταπολιτευτικό κύκλο σε κάθε τομέα: στην διεθνή θέση της χώρας, τους δημοκρατικούς θεσμούς, το κοινωνικό κράτος, τις αναπτυξιακές υποδομές, το κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας. Γι΄ αυτό και πέρα από ατεκμηρίωτους αφορισμούς, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει με στοιχεία σύγκρισης αυτήν την ιστορική αλήθεια. Προκαλώ για το αντίθετο όπως λέει και ο Δημ. Ρέππας.

Είμαστε περήφανοι για την προσφορά μας στον τόπο και τη χώρα, χωρίς φόβο να αναγνωρίσουμε τα όποια λάθη, αποκόπτοντας κάθε πρακτική που απεδείχθη ανάξια της Παράταξης και βλαπτική για τη χώρα.

Τώρα παραμερίζουμε το παρελθόν χωρίς να ξεχνούμε ότι έγινε, και συμμετέχουμε σε μια νέα πορεία, ένα νέο εγχείρημα που θέλω να πιστεύω ότι θα έχει επιτυχή κατάληξη.

Δουλεύουμε σε αυτή τη κατεύθυνση, κόντρα στις δυσκολίες και τα κολλήματα που κάποιοι ακόμα δεν λένε να ξεπεράσουν για να υπάρξει η ΔΥΣΥ. Τη χρειάζεται η χώρα και οι πολίτες της και ιδιαίτερα οι αδύναμοι, οι νέοι, οι παραγωγικές δυνάμεις. Εμείς στο ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ θα συμβάλουμε σ’ αυτό και εγώ προσωπικά, παρόλες τις πικρίες και την πολεμική που δέχθηκα αυτά τα χρόνια από μερικούς «συντρόφους».

Σήμερα, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν να συνεννοηθούν για να οδηγήσουν τη χώρα έξω από την κρίση και να βάλουν τα θεμέλια για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών που χρειάζεται η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν μπορεί παρά να πρωταγωνιστεί στην πρόοδο και την αλλαγή της χώρας.

Συμμετέχει στο πλαίσιο της ΔΗΣΥ στις διεργασίες για την ανασύνταξη του χώρου των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Ενώνεται με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, απέναντι στη δεξιά και την αριστερή συντήρηση - δεν διαιρεί.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ πρόσφατα είχε ένα παραγωγικό τριήμερο στην 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του, και «βάζει τα θεμέλια για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας» όπως λέει το άρτι ψηφισθέν καταστατικό μας. Για μια Ελλάδα αξιών, δικαιοσύνης, δημιουργίας, δημοκρατίας.

Σημείωση: Έβαλα ένα ερωτηματικό στην αρχή γιατί θέλω να συμμετέχουν ΟΛΟΙ και να ξεχάσουν το ΕΓΩ τους, και γιατί έχω 40 χρόνια εμπειρία κομματικών-πολιτικών διαδικασιών στη πλάτη. Εξ άλλου όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερους τους. Ας γνωρίζουμε, όμως, πως η επανάσταση που χρειάζεται η χώρα είναι η επανάσταση του καθενός μας, γιατί με παλαιούς εαυτούς καινούρια κοινωνία δεν γίνεται. Και μερικοί θα πείτε «Μα αυτό είναι το πρόβλημά σου τώρα..;». Ε ναι. Αυτό είναι.



ΚΟΣΜΑΔΑΚΗΣ Μιχ. Εμμανουήλ
Οικονομολόγος (Dipl.-Kfm.) RWTH Aachen
πρώην Διοικητής ΨΝΠΟ & Αν. Διοικητής ΓΝ Κατερίνης
πρώην υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πιερίας
πρώην υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών
μέλος Τομέα Υγείας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών
Τηλ: 6979810362
e-mail: kosmanolis@yahoo.gr