Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ


ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΔΙΟΔΙΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Την τελευταία 10ετία, που συνέπεσε με τη βαθιά κρίση και τα μνημόνια, κατάσταση στην οποία μας οδήγησε η, ασκουμένη επί συναπτές δεκαετίες, άφρων πολιτική των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η κοινωνία αντιμετωπίζει, πέρα από άλλα δεινά...

και τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση από τη δημιουργία σταθμών διοδίων και την επιβολή ακριβών τελών διέλευσης.

Στα πλαίσια των πολύ σκληρών δεσμεύσεων που υποχρεώθηκε –από τους δανειστές- ν’ αποδεχθεί η χώρα, είναι χρέος της Πολιτείας να λάβει μέτρα κοινωνικής ανακούφισης.

Ποτέ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι τα τέλη κυκλοφορίας, που καλούμαστε να καταβάλουμε ετησίως οι ιδιοκτήτες και χρήστες των οχημάτων, φέρουν, σύμφωνα με τον λόγο θέσπισής τους πριν από πολλά χρόνια, ανταποδοτικό χαρακτήρα, δεν αποτελούν φόρο. Τα καταβάλλουν οι πολίτες με σκοπό η Πολιτεία να χαράσσει, κατασκευάζει και συντηρεί το εθνικό μας οδικό δίκτυο, το οποίο χρησιμοποιούμε για τις μετακινήσεις μας, τις μεταφορές, το εμπόριο. Επειδή στο παρελθόν κρίθηκε ότι το ύψος των τελών κυκλοφορίας οχημάτων δεν επαρκούσε για την κάλυψη των οδικών αναγκών επιβλήθηκαν στους κύριους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους και τα τέλη διοδίων. Οι σταθμοί αυτοί ήταν όμως λίγοι και το ύψος των τελών διοδίων σε απολύτως λογικό και θεμιτό ύψος και δεν μας προβλημάτιζε. Ομως, κατά την τελευταία ιδίως 10ετία, επιχειρηματικοί όμιλοι διείδαν μέσον άντλησης πλούτου για τους ιδίους και εκμεταλλευόμενοι τις περιστάσεις κατάφεραν, με τη συνδρομή εννοείται των τότε κυβερνώντων αλλά και των αρχόντων της τοπικής αυτοδικοίκησης, να γεμίσει η χώρα μας (και ιδίως η Πιερία μας) με σταθμούς διοδίων και να επιβληθούν πολύ υψηλά τέλη, που στα χρόνια της κρίσης έγιναν πολύ «τσουχτερά» για τον απλό πολίτη, τον μικροεπαγγελματία και τον μικροεπιχειρηματία, σχεδόν ασήκωτα. Οι σχετικές συμβάσεις είναι εξαιρετικά ετεροβαρείς υπέρ των παραχωρησιούχων επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί, δυστυχώς, κοινό τόπο εδώ και καιρό.

Σε τόσο δύσκολες για τον Ελληνα περιστάσεις αποτελεί άμεση ανάγκη η συνολική επανεξέταση από την Πολιτεία του ζητήματος του κόστους επιβάρυνσης του χρήστη πολίτη από τα τέλη αυτά.

Πέρα από τις διαφημιζόμενες «προσφορές» των εταιριών εκμετάλλευσης των διοδίων, χρειάζεται να θεσμοθετηθεί ένας γενικός κανόνας, με υποχρέωση των εταιριών αυτών να τον αποδεχθούν, για την οικονομική ελάφρυνση του συνόλου των πολιτών-χρηστών, ιδίως δε των τοπικών κοινωνιών, όταν χρειάζεται να κάνουν χρήση των αυτοκινητοδρόμων για την εκτέλεση κοντινών δρομολογίων, εάν δεν καταστεί δυνατόν να συζητηθεί και να ρυθμισθεί εκ βάθρων το όλο ζήτημα (αναλογικά διόδια, μείωση τελών τουλάχιστον 50% κλπ.), με αναθεώρηση των όλων των υπογραφεισών συμβάσεων παραχώρησης της εκμετάλλευσης του οδικού δικτύου.

Οι μόνιμοι κάτοικοι των Δήμων Πύδνας-Κολινδρού και Δίου-Ολύμπου, ιδιαίτερα δε των δημοτικών ενοτήτων Αιγινίου και Ανατολικού Ολύμπου, που έχουν την ανάγκη συχνής μετακίνησης, ιδίως για θέματα εργασίας, υγείας και εκπαίδευσης των παιδιών τους, δεν μπορεί να επιβαρύνονται με το υπερβολικά μεγάλο τέλος των αντιστοίχων διοδίων.

Και εάν για τους κατοίκους της Λεπτοκαρυάς και των ομόρων κοινοτήτων υπάρχει η δυνατότητα χρήσης των παραλλήλων οδών, δεν ισχύει το ίδιο για τους κατοίκους του Αιγινίου και της δημοτικής ενότητας Μεθώνης, αφού εκεί δεν υφίσταται τέτοια εναλλακτική δυνατότητα, αφού δεν έχουν κατασκευασθεί, ως θα οφείλονταν, παράλληλοι οδοί.

Δεν είναι ορθό και δίκαιο η ήδη καθημαγμένη κοινωνία μας να συνεχίσει να επιβαρύνεται με τόσο υπερβολικά τέλη διέλευσης. Και σ’ αυτόν τον τομέα δεν βαρύνονται μόνον οι εκάστοτε αιρετοί εκπρόσωποι της Πολιτείας, αλλά κοινωνικό χρέος και των εταιριών εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων αποτελεί η ανάληψη μέριμνας για ελάφρυνση των πολιτών και ιδίως εκείνων που κατοικούν και εργάζονται στις περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί διοδίων.

Αποτελεί βασική σημαντική υποχρέωση των αρμοδίων πολιτικών, αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων από τη μιά και των εταιριών εκμετάλλευσης από την άλλη (που τόσο πολύ έχουν ωφεληθεί από αυτή) να λύσουν το ζήτημα αυτό άμεσα, αφού δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα, ως θα όφειλαν.

Ο λαός μας υποφέρει έχουμε την άμεση υποχρέωση να τον προστατέψουμε. διότι είναι απόλυτα δίκαιο, και να αποδείξουμε ότι ως Συγκυβέρνηση. είμαστε το δίκαιο και το αναγκαίο καλό για την χώρα μας.



ΑΝΔΡΕΑΣ Ν. ΒΕΤΣΟΣ
Πολιτευτής και μέλος του
Του Εθνικού Συμβουλίου
Των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΗΛ.6977255613