Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Δημήτρης Σιανίδης : Πανεθνικής σημασίας τα Πιέρια Όρη. Χρέος μας να τα προστατεύσουμε για τη διασφάλιση και τη διαιώνιση των μελλοντικών μας γενεών.

Δημήτρης Σιανίδης : Πανεθνικής σημασίας τα Πιέρια Όρη. Χρέος μας να τα προστατεύσουμε για τη διασφάλιση και τη διαιώνιση των μελλοντικών μας γενεών.
Ο δικηγόρος Δημήτρης Σιανίδης, νομικός εκπρόσωπος των κατοίκων της Μηλιάς που αντιδρούν στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη, μιλάει στην "ΑΛΗΘΕΙΑ" και στον Μιχάλη Κανταρτζή για τις αρνητικές συνέπειες της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, τις δικαστικές ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.



Φωνές διαμαρτυρίας τόσο από την περιοχή της Μηλιάς αλλά και από κατοίκους όλου του Νομού για τα Πιέρια Όρη και την πιθανολογούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών εκεί.

Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, με αποκορύφωμα το Δ.Σ. Κατερίνης, την Παρασκευή που μας πέρασε όπου είχαμε δυναμική παρέμβαση από τους κατοίκους της περιοχής στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν παρεμβάσεις που απειλούν το οικοσύστημα και το περιβάλλον της Μηλιάς.

Το θέμα μετατέθηκε τελικά για την ερχόμενη Τετάρτη σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη.


Το Σάββατο 5 Αυγούστου ομόφωνα το τοπικό συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Μηλιάς ψήφισε κατά της εγκατάστασης ενός τέτοιου έργου, αντιλαμβανόμενο τις καταστρεπτικές συνέπειες για την περιοχή και σεβόμενο την τεράστια πλειοψηφία των κατοίκων των δυο χωριών και του ενός οικισμού, οι οποίοι είναι αρνητικοί σε ένα τέτοιο έργο.

Για το φλέγον αυτό θέμα μας μίλησε ο νομικός εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής δικηγόρος κ. Δημήτρης Σιανίδης, ο οποίος χειρίζεται νομικά το θέμα και μάλιστα έχει προβεί για λογαριασμό των κατοίκων και σε δικαστικές ενέργειες προκειμένου να μη πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του αιολικού σταθμού στα Πιέρια.


ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Σιανίδη γιατί αντιδρούν οι κάτοικοι της Μηλιάς και των γύρω περιοχών στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη θέση: «Πέντε Πύργοι» των Πιερίων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατ’ αρχήν πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν αντιδρούν μόνο οι κάτοικοι της περιοχής της Μηλιάς. Πέρα από τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και των φορέων των γύρω περιοχών, αντιδρούν και είναι αντίθετοι με τη συγκεκριμένη επένδυση και οι κάτοικοι της λοιπής Πιερίας. Πιστεύω ότι εάν υπήρχε η ανάλογη ενημέρωση, όλοι σχεδόν οι Πιεριείς, θα ήταν αντίθετοι στη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα Πιέρια. Οι κάτοικοι όμως της Μηλιάς έχουν ένα ιδιαίτερο λόγο να αντιτίθενται. Η περιοχή όπου πρόκειται να γίνει το έργο, αποτελεί τμήμα του δάσους της Μηλιάς, το οποίο αγοράσθηκε με χρήματα των προγόνων τους από τους Τούρκους με σκοπό την ελεγχόμενη εκμετάλλευσή του, εκμετάλλευση που γίνεται μέχρι σήμερα μέσω του Δασικού Συνεταιρισμού με τη ξύλευση και διανομή καυσοξυλείας στα μέλη του.

Αν και τελικά, όπως φαίνεται, το δάσος παραχωρήθηκε στην πρώην Κοινότητα Μηλιάς και από το 2011, με το νόμο του Καλλικράτη, πέρασε στην κυριότητα του Δήμου Κατερίνης, οι πραγματικοί θεματοφύλακες του συγκεκριμένου δάσους είναι οι κάτοικοι της Μηλιάς. Οι κάτοικοι λοιπόν αλλά και όλοι αυτοί που έχουν στοιχειώδη οικολογική ευαισθησία και ανάλογη γνώση και εμπειρία σε τέτοια θέματα αντιλαμβάνονται ότι το τμήμα του δάσους όπου θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες και ο σταθμός ελέγχου, θα καταστραφεί ανεπανόρθωτα, δηλαδή δεν θα επανέλθει ποτέ στην προηγούμενη κατάσταση, ακόμα και όταν δεν θα υπάρχουν ανεμογεννήτριες. Επομένως μιλάμε για οικολογική καταστροφή με συνέπειες ανεπανόρθωτες.

ΕΡ: Για τι έκταση δάσους μιλάμε και εάν μπορείτε συγκεκριμένα να προσδιορίσετε την οικολογική καταστροφή στην οποία αναφέρεσθε;

ΑΠ: Είναι αδύνατο να προσδιορισθεί εκ των προτέρων με ακρίβεια η δασική έκταση που θα καταστραφεί και οι συνέπειες του αιολικού σταθμού στο οικοσύστημα της συγκεκριμένης περιοχής. Από τα στοιχεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), την οποία υπέβαλλε η εταιρία και εγκρίθηκε, γνωρίζουμε ότι θα εγκατασταθούν 11 ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα καταστρωθούν σε μια ακτίνα μήκους πέντε (5) περίπου χιλιομέτρων. Σύμφωνα με την ΜΠΕ θα κατασκευασθεί μέσα στο δάσος δρόμος μήκους 5,5 χιλιομέτρων, ο οποίος θα συνδέει τις ανεμογεννήτριες μεταξύ τους ενώ η νέα οδοποιία θα έχει συνολικό μήκος 17,5 χιλιόμετρα. Το μήκος της υπόγειας γραμμής μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από τις γεννήτριες μέχρι τον σταθμό ανύψωσης τάσης, θα είναι 19,48 χιλιόμετρα. Η κάθε ανεμογεννήτρια θα στηρίζεται σε βάση από οπλισμένο σκυρόδεμα (τσιμεντένια πλατεία), επιφάνειας 1.600 τ.μ. επομένως το τσιμέντο των πλατειών των 11 ανεμογεννητριών θα καταλάβει μια έκταση 17.600 τ.μ. Με βάση πάντα τη Μελέτη, θα απαιτηθούν εκσκαφές 257.948 κυβικών μέτρων και θα πρέπει να γίνει διάνοιξη του υπάρχοντος δασικού δρόμου, προκειμένου να μεταφερθούν με ειδικά οχήματα οι ανεμογεννήτριες στην ακριβή τους θέση. Από τα στοιχεία και μόνο που δίνει η ίδια η εταιρία εκμετάλλευσης του έργου, προκύπτει ότι θα κοπούν χιλιάδες δένδρα, θα εκχερσωθεί μια τεράστια έκταση δασικής βλάστησης, ενώ θα καταστραφεί ή θα εκδιωχθεί οριστικά η πανίδα της περιοχής. Θα έχουμε συνεπώς όχι μόνο αλλοίωση της μορφολογικής και αισθητικής εικόνας του αναγλύφου και του τοπίου του βουνού αλλά ολική καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας όλης της γύρω περιοχής, αφού αυτές, λαμβάνοντας υπόψη και τη χρονική διάρκεια κατασκευής του έργου, δεν είναι δυνατόν να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση, όσα μέτρα και εάν ληφθούν. Επίσης η διατάραξη του μικροκλίματος της περιοχής κατά την κατασκευή και ιδίως κατά τη λειτουργία των ανεμογεννητριών, η εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων εξαιτίας της αποκοπής των δένδρων και της εκχέρσωσης θάμνων, που αποτελούν φυσικά αναχώματα, είναι εξαιρετικά πιθανές μελλοντικές συνέπειες, τις οποίες δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Και τέλος σ’ όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι πιθανές αστοχίες των υλικών, τα πιθανά λάθη κατά την κατασκευή του έργου, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν επιπρόσθετες αρνητικές συνέπειες στο οικοσύστημα, διότι στην περίπτωση αυτή θα χρειασθεί να εκχερσωθούν ή και να μπαζωθούν μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις από τις αρχικά υπολογιζόμενες.

ΕΡ: Παρά ταύτα, δεν θα υπάρξουν και θετικές συνέπειες από την εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού σταθμού στα Πιέρια;

ΑΠ: Πράγματι η μέχρι σήμερα εμπειρία λέει ότι η αιολική ενέργεια είναι η λιγότερο επιβλαβής σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταστήσουμε παντού ανεμογεννήτριες και ειδικά σε δασικές περιοχές που προστατεύονται είτε από το Δίκτυο «Νατούρα 2000» είτε ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ) είτε ως οικότοποι προτεραιότητας. «Ειδικές Ζώνες Διατήρησης» και «Οικότοποι προτεραιότητας» χαρακτηρίζονται οι περιοχές του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (Ε.Ε.),οι οποίες είναι οικολογικά ευαίσθητες, με την έννοια ότι η χλωρίδα και η πανίδα τους κινδυνεύει να εξαφανισθεί και ως εκ τούτου τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα για τη διατήρησή τους. Μάλιστα η Ε.Ε. σε Οδηγία της, αναφέρει ότι η ίδια η Ένωση φέρει ιδιαίτερη ευθύνη για τη διατήρηση των οικοτόπων προτεραιότητας, δεδομένου ότι κινδυνεύουν να εξαφανισθούν από το έδαφός της. Έτσι, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία, μέσα σε οικοτόπους προτεραιότητας απαγορεύεται η εγκατάσταση αιολικών σταθμών. Αντιδρούμε συνεπώς διότι μέρος του έργου τοποθετείται μέσα σε οικότοπο προτεραιότητας των Πιερίων. Αυτό δεν είναι άποψή μας αλλά άποψη Δημόσιας Υπηρεσίας και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, η οποία στην γνωμάτευσή της αναφέρει ότι οι με αρ. 5 και 6 ανεμογεννήτριες και ο δασικός δρόμος μεταξύ των με αρ. 4 και 5 ανεμογεννητριών, βρίσκονται μέσα στον οριοθετημένο οικότοπο προτεραιότητας των Πιερίων. Παρά ταύτα και παρά την κρίση της πλέον αρμόδιας, επί του θέματος, Υπηρεσίας, ότι οι αρνητικές συνέπειες για το οικοσύστημα της περιοχής θα είναι μη αναστρέψιμες, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενέκρινε την ΜΠΕ της εταιρίας εκμετάλλευσης του έργου, βασιζόμενος, όπως προκύπτει, μόνο στους δικούς της ισχυρισμούς.


Ως προς τις θετικές συνέπειες για τις οποίες ρωτάτε, οι εταιρία ισχυρίζεται ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν κάποια οικονομική ελάφρυνση στους λογαριασμούς του ρεύματος, όμως αυτός ο ισχυρισμός ελέγχεται για την αντικειμενικότητα και την ορθότητά του, αφού είναι γνωστό ότι η ποσότητα της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του σταθμού, εξαρτάται από την καθημερινή χρονική διάρκεια της λειτουργίας των ανεμογεννητριών, γεγονός που δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων. Επιπρόσθετα μέχρι σήμερα, δεν κατατέθηκε ούτε παρουσιάσθηκε κάποια «ανεξάρτητη» μελέτη επιστημονικού φορέα που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς της εταιρίας. Είναι λοιπόν απορίας άξιο πως τελικά δόθηκε η έγκριση κατασκευής του έργου, χωρίς την ύπαρξη επιστημονικής μελέτης που να αποδεικνύει την ύπαρξη οικονομικού οφέλους για τους κατοίκους της περιοχής. Αλλά και εάν ακόμα θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποιο οικονομικό όφελος στους κατοίκους της περιοχής και στο Δήμο Κατερίνης, από την εγκατάσταση του σταθμού, αυτό δεν συγκρίνεται με την καταστροφή ή τη σημαντική διατάραξη του οικοσυστήματος των Πιερίων και τις συνακόλουθες επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον μιας περιοχής, που μέχρι σήμερα, χάρις στο έμπρακτο ενδιαφέρον των κατοίκων, παρέμεινε αναλλοίωτη.

ΕΡ: Υπάρχει η πληροφόρηση ότι και άλλες εταιρίες αναμένεται να λάβουν άδεια για να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στην περιοχή του Πιερίων. Αληθεύει αυτό;

ΑΠ: Πράγματι στην ίδια την ΜΠΕ, αναφέρεται ότι άλλες τρεις (3) εταιρίες προτίθενται να εγκαταστήσουν αιολικούς σταθμούς στην περιοχή και σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από τη συγκεκριμένη θέση: «Πέντε Πύργοι». Η εταιρία στη ΜΠΕ που κατέθεσε στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης, αναφέρει ότι το γεγονός αυτό δεν θα επιδράσει συνεργατικά στη μορφολογία και στο τοπίο της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για άποψη που όχι μόνο δεν ευσταθεί επιστημονικά αλλά δεν αντέχει ούτε καν στην κοινή λογική. Με τέσσερις αιολικούς σταθμούς και ενδεχομένως και άλλους στο μέλλον, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η φυσική ενότητα του οικοσυστήματος όλων των Πιερίων θα καταστραφεί. Έτσι ένα μοναδικής αισθητικής βουνό και ένα σύμβολο ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο παράλληλα αποτελεί πρωταρχικό σημείο αναφοράς για την Πιερία και τη Μακεδονία μας, κινδυνεύει με βεβαιότητα να μετατραπεί σ’ ένα γυμνό ορεινό κουφάρι. Αυτό το έχουν αντιληφθεί πλέον όλοι οι κάτοικοι της Πιερίας και για το λόγο αυτό κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους ενάντια στην κατασκευή του αιολικού σταθμού.

ΕΡ: Οι αντιδράσεις των κατοίκων, όπως είδαμε και στο Δ.Σ. της Παρασκευής 4 Αυγούστου, κατευθύνονται και κατά του Δήμου Κατερίνης. Για ποιο λόγο κατά την άποψή σας;

ΑΠ: Διότι ενώ το Δ.Σ. του Δήμου Κατερίνης, με απόφασή του το έτος 2014, λαμβάνοντας υπόψη του και τη ομόφωνη αρνητική γνώμη των κατοίκων και φορέων της περιοχής, γνωμοδότησε αρνητικά για τη σκοπιμότητα και την εκτέλεση του έργου, τον Ιούνιο του 2016, με απόφαση της πλειοψηφίας του, έδωσε άδεια επέμβασης στο δάσος στην εταιρία υλοποίησης του έργου. Βέβαια το 2014 ήταν προεκλογική χρονιά για τις Δημοτικές Αρχές ενώ το 2016 όχι. Έτσι, οι κάτοικοι της περιοχής, τώρα που θα αποφασισθεί από το Δ.Σ. η έγκριση της εκμίσθωσης της δασικής έκτασης στην εταιρία, κορυφώνουν τις αντιδράσεις τους και αγανακτούν, διότι είχαν την εντύπωση ότι ο Δήμος Κατερίνης ήταν με το μέρος τους και ότι δεν θα άλλαζε την αρχική του απόφαση. Μάλιστα πρέπει να σας πω ότι η θετική απόφαση του Δ.Σ. της 28-6-2016, λήφθηκε χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και γνώμη των κατοίκων και αυτό προφανώς συνέβη για να μη υπάρξουν αντιδράσεις.

ΕΡ: Ποιες νομικές ενέργειες έγιναν ή πρόκειται να γίνουν από μέρους των κατοίκων για να μη πραγματοποιηθεί το έργο του αιολικού σταθμού;

ΑΠ: Κατ’ αρχήν πρέπει να σας πω ότι όταν πληροφορήθηκαν οι κάτοικοι της Μηλιάς, την ληφθείσα στις 28-6-2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, τότε έγινε γνωστό σ’ αυτούς ότι είχε εκδοθεί ήδη από τον Φθινόπωρο του 2014 η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης που ενέκρινε την ΜΠΕ της εταιρίας και ουσιαστικά έδινε το «πράσινο φως» στην εταιρία να προχωρήσει στην κατασκευή του αιολικού σταθμού. Οι κάτοικοι δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2016 όχι μόνο ουδεμία ενημέρωση είχαν για το ότι η διαδικασία αδειοδότησης του σταθμού προχωρούσε αλλά αντίθετα πίστευαν καλόπιστα ότι ο αιολικός σταθμός δεν θα γίνει αφού μάλιστα ο Δήμος Κατερίνης ήταν αντίθετος. Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Γ.Γ.Αποκεντρωμένης, μου έδωσαν εντολή και κατέθεσα αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Γ. Γραμματέα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επειδή όμως, η αίτηση ακύρωσης δεν αρκεί για να σταματήσει στο ενδιάμεσο στάδιο, την πρόοδο της κατασκευής του αιολικού σταθμού, συντονίζουμε τις ενέργειές μας για να ασκήσουμε αίτηση αναστολής στο ίδιο Δικαστήριο αλλά και στον Υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ώστε να ανασταλεί η εκτέλεση του έργου, μέχρι τουλάχιστον να εκδικασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο η αίτησή μας. Θεωρούμε ότι τα επιχειρήματά μας είναι βάσιμα και ότι το αίτημά μας είναι καθόλα δίκαιο. Διότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι προστατευόμενη διεθνώς και ως εκ τούτου η εγκατάσταση αιολικού σταθμού σ’ αυτήν, με βάση της Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, απαγορεύεται.


Τα Πιέρια, όπως προανέφερα, είναι τόπος με πανεθνική σημασία, τόπος μοναδικής αισθητικής και αποτελεί ένα ευαίσθητο και απειλούμενο οικοσύστημα που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και για το λόγο αυτό πρέπει να μείνει αναλλοίωτο. Έχουμε λοιπόν χρέος και ευθύνη όλοι μας, και πρωτίστως η Ελληνική Πολιτεία να φροντίσουμε τη διασφάλιση και τη διαιώνισή του στο μέλλον, για τη διασφάλιση και τη διαιώνιση των μελλοντικών μας γενεών…


*Μιχάλης Κανταρτζής
www.pierikialithia.gr
www.pierikialithia.blogspot.gr