Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ. Στον Π. Παντελεήμονα

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ. Στον Π. Παντελεήμονα
Μια θαυμάσια έκθεση του Παγκοσμίου Φήμης Διευθυντή Φωτογραφίας Γιώργου Αρβανίτη περιμένει τους επισκέπτες του Παλιού Παντελεήμονα στην Αίθουσα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Παλαιού Παντελεήμονα ( ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ ) στην Πλατεία του Χωριού .

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 20.00 στην αίθουσα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Παλαιού Παντελεήμονα στην Πλατεία του Χωριού θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης του Γιώργου Αρβανίτη με θέμα : " ΓΥΝΑΙΚΕΣ ".


Η έκθεση παρουσιάζεται στα πλαίσια του Πολιτιστικού Καλοκαιριού Π. Παντελεήμονα 2017 και συνδιοργανώνεται από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Παλαιού Παντελεήμονα (Κοιν.Σ.Επ) και την Συντονιστική Επιτροπή Φίλοι του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αν. Ολύμπου (Κ.Π.Ε Αν. Ολύμπου) .

Η έκθεση περιλαμβάνει μία επιλογή από 40 θαυμάσιες καλλιτεχνικές ασπρόμαυρες και έγχρωμες Φωτογραφίες από την πλούσια δημιουργία του Γιώργου Αρβανίτη . Είναι μία διαδρομή μέσα στο χρόνο με αναφορά στην γυναίκα . Στις γυναίκες του κόσμου . Αποτυπώνουν την γυναίκα μέσα τις ποικιλόμορφες εκφράσεις της , κάτω από το φώς του κόσμου (το μεσογειακό , το αφρικάνικο , το βόρειο ) , και την πολύ δυνατή καλλιτεχνική ματιά του Γ. Αρβανίτη . Το αποτέλεσμα εξαίσιο !! . Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2017 και θα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες τα Σάββατα και Κυριακές από 11.00 – 19.00 .

Στο πρόσωπο του Γιώργου Αρβανίτη φανερώνεται η θέληση ενός ανθρώπου , να ακολουθήσει και να πετύχει , σ΄αυτό που τον συγκινεί και υπεραγαπά . Ο ίδιος αποδίδει στην κοινωνία απλόχερα , με τις δημιουργίες του, καλλιτεχνήματα . Ένα μεγάλο ευχαριστώ σαν ‘ Ελληνες και σαν πολίτες του κόσμου !!

Ο Γιώργος Αρβανίτης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις . Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας, ζει κι εργάζεται τα τελευταία 25 χρόνια στη Γαλλία. Είναι ταυτισμένος στην κινηματογραφική μας συνείδηση με τα άψογα λυρικά πλάνα του Θόδωρου Αγγελόπουλου αλλά και με τις εξαιρετικές ταινίες του Βούλγαρη και του Κακογιάννη. Πριν από αυτούς συνεργάστηκε με τον Φίνος Φιλμ για 6 χρόνια, “φωτίζοντας” τους μεγάλους σταρ της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Με ένα σύνολο 110 ταινιών στο βιογραφικό του (πάνω από 60 στην Ελλάδα) από το 1989 που αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Γαλλία, είναι μέλος της Γαλλικής Ένωσης Διευθυντών φωτογραφίας, της Ακαδημίας Κινηματογράφου, της Γαλλικής Ακαδημίας Τέχνης και Τεχνικής του Κινηματογράφου και στης Ανώτερης Εθνικής Σχολής Επαγγελμάτων Εικόνας και Ήχου. Εδώ και δεκαετίες συμπεριλαμβάνεται στις λίστες με τους κορυφαίους διευθυντές φωτογραφίας στον κόσμο.

Οι Βραβεύσεις του :

Ο Αρβανίτης έχει υπάρξει προτεινόμενος ή βραβευμένος πολλές φορές ή, ακόμη, και ταινίες που συμμετείχε, μερικές από αυτές είναι:

• 6 φορές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για Καλύτερη Φωτογραφία: «Αναπαράσταση» (1970), «Μέρες του ‘36» (1972), «Ο Θίασος (1975)», «Μία τόσο μακρινή απουσία» (1985), «Δοξόμπους» (1988), «Νύμφες» (2004)

• Golden Bayard στο Namur International Festival για την Καλύτερη Γαλλόφωνη Ταινία: Faraw (1997)

• Προτεινόμενος για το Camerimage Golden Grog για «Το Βλέμμα του Οδυσσέα (1995)» και το «Μία αιωνιότητα και μία μέρα» (1998), μαζί με τον Ανδρέα Σινανό.

• Golden Kikito στο Φεστιβάλ Γκραμαντό, για την ταινία: Il Sogno della farfalla (1994)

• Βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας, για Καλύτερη Φωτογραφία για την ταινία: Αυστραλία

• Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Σικάγου, για την ταινία: Τοπίο στην Ομίχλη (1989)

Οι συνδιοργανωτές της έκθεσης εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στον Γιώργο Αρβανίτη για την αποδοχή της πρότασης τους να έρθει και να εκθέσει τα έργα του στον ορεινό παραδοσιακό οικισμό του Παλιού Παντελεήμονα .

Θέλουμε επίσης να ενημερώσουμε τους λάτρεις των κινηματογραφικών έργων του Θ. Αγγελόπουλου και του φωτογραφικού φακού του Γιώργου Αρβανίτη ότι την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 19.00 στην Πλατεία του Π. Παντελεήμονα θα παρουσιασθεί και θα προβληθεί η ταινία « Μέγας Αλέξανδρος» . Σε περίπτωση κακοκαιρίας η ταινία θα προβληθεί την ίδια ώρα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ( ΚΠΕ) Αν. Ολύμπου .